zmajaz -> RE: Porodniška (10.6.2010 10:42:22)
|
Evo - jaz sem prišla do naslednje ugotovitve: P R A V I L N I K o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo iz leta 2002 je določal takole: "Za mesece, za katere je iz obrazca oziroma obrazcev Priloga št. S-6 – podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki razvidno, da v zadnjih 12 mesecih vlagatelj ni prejemal plače ali nadomestila plače oziroma zanj niso bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, center upošteva 55% minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, kot je veljala za posamezni manjkajoči mesec." To pomeni, da se je v bistvu trenutna minimalna plača uskladila glede na pretekle v manjkajočih mesecih. AMPAK ta isti pravilnik že leta 2003 (in še danes) določa takole: 48. člen "Za mesece, za katere vlagatelj v zadnjih 12 mesecih ni prejemal plače ali nadomestila plače oziroma zanj niso bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, center upošteva 55 odstotkov minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta za istega otroka." Kar pomeni, da po tem pravilniku od leta 2003 in tudi po novem iz leta 2008 to ni več tako. Jaz sem v precejšnji meri prepričana, da je tole njihovo usklajevanje protizakonito, ker krši tako zakon o starševskem varstvu kot ta pravilnik – ne v enem, ne v drugem ni nobene podlage za nobeno usklajevanje uradno veljavnega zneska minimalne plače, ki ga določa durs. Jaz bi na tvojem mestu vložila uradno pritožbo na odločbo in bi napisala da vlagam pritožbo, ker je izdana odločba v nasprotju z: 1. Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Ur.l. RS 110/2006) 41. členom (osnova za izračun starševskega nadomestila) Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače. 43. členom (najvišje in najnižje izplačilo nadomestila) Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti nižje od 55% minimalne plače. 2. Pravilnikom o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo (31/2008) 48. členom Za mesece, za katere vlagatelj v zadnjih 12 mesecih ni prejemal plače ali nadomestila plače oziroma zanj niso bili obračunani prispevki za starševsko varstvo, center upošteva 55 odstotkov minimalne plače. Pri tem upošteva višino minimalne plače, ki velja v mesecu vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta za istega otroka. 52. členom (2) Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti nižje od 55 odstotkov minimalne plače, ki velja v mesecu izplačila nadomestila. 3. V mesecu oddaje vloge uradno veljavno minimalno plačo, kot je objavljena na spletni strani DURS-a in že od meseca parila 2010 dalje znaša 734,15 eura.
|
|
|
|