partner musliman (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Endri -> partner musliman (13.5.2010 22:20:54)

Pozdravljene!
Zanima me, če ima katera partnerja, ki je musliman in kako se taka veza obnese, če seveda sama ni muslimanka? Kakšne so vaše izkušnje?

xoxox -> RE: partner musliman (13.5.2010 22:52:38)

Pozdravljena! Ja moj je musliman in se (trkam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) super razumeva. Se občasno tudi skregava, ampak se medsebojno spoštujeva in na normalen način rešiva razhajanja. Kar se tiče vere mislim, da ni bilo nikoli konflikta med nama. Prej je bilo vzrok milijon drugih stvari, kot to. Je pa res, da so zunanji pritiski. Vsi so pametni, kako taka veza ne bo uspela, moj je poslušal, da naj si najde eno "njihovo"... Mislim, da so skoraj vsi dvomili v najino vezo. Najbolj glup komentar, ki sem ga pa jaz slišala je bil: "On je musliman. Te bo tepel." Ja halo??!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne poznam pa bolj nežne dušice od njega. Nikoli mi ni izrekel grde besede, kaj šele, da bi me udaril. No, da ne bom samo hvalila. Itak, da kdaj pride do nesoglasij. Sploh, ker so razlike že v vzgoji kar velike, vendar mislim, da če se partnerja spoštujeta lahko s pogovorom (pa čeprav včasih večdnevnim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]) najdeta kompromis. Ali se bo veza obnesla al pa ne je popolnoma odvisna od obeh in ni odvisna od tega kakšne vere je nekdo. Če ni spoštovanja, ljubezni, enakopravnosti, potem se veza ne bo obnesla pa tudi, če sta oba iste vere. No pa sem se razpisala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Lp

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.5.2010 23:03:11)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

malabiba30 -> RE: partner musliman (14.5.2010 9:44:32)

IZVIRNO SPOROČILO: xoxox

Pozdravljena! Ja moj je musliman in se (trkam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) super razumeva. Se občasno tudi skregava, ampak se medsebojno spoštujeva in na normalen način rešiva razhajanja. Kar se tiče vere mislim, da ni bilo nikoli konflikta med nama. Prej je bilo vzrok milijon drugih stvari, kot to. Je pa res, da so zunanji pritiski. Vsi so pametni, kako taka veza ne bo uspela, moj je poslušal, da naj si najde eno "njihovo"... Mislim, da so skoraj vsi dvomili v najino vezo. Najbolj glup komentar, ki sem ga pa jaz slišala je bil: "On je musliman. Te bo tepel." Ja halo??!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne poznam pa bolj nežne dušice od njega. Nikoli mi ni izrekel grde besede, kaj šele, da bi me udaril. No, da ne bom samo hvalila. Itak, da kdaj pride do nesoglasij. Sploh, ker so razlike že v vzgoji kar velike, vendar mislim, da če se partnerja spoštujeta lahko s pogovorom (pa čeprav včasih večdnevnim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) najdeta kompromis. Ali se bo veza obnesla al pa ne je popolnoma odvisna od obeh in ni odvisna od tega kakšne vere je nekdo. Če ni spoštovanja, ljubezni, enakopravnosti, potem se veza ne bo obnesla pa tudi, če sta oba iste vere. No pa sem se razpisala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Lp

tudi sama se podpišem pod tole. Tud meni so govorili da me bo tepel, da dve tako različni veri ne gresta skup...bla bla bla...
ja imela sva slabe trenutke, ampak ne zaradi vere, ampak zaradi različenga razmišljanja in vmešavanja staršev...sedaj smo to rešil in je super

tako da...če se mata rada, potem vera ne bo ovira!

alpog -> RE: partner musliman (14.5.2010 10:08:24)

Če ni nek fanatik, bo vse OK!

zvezdica_1 -> RE: partner musliman (14.5.2010 13:35:22)

odvisno tudi, s katerega konca je. o njemu kot osebi nemorem govoriti, ker pač vsak je svoja osebnost, ima svoja načela. odvsino, kako močno je navezan na družino in koliko so oni kot familija navajeni spoštovati običaje. koelgica je včasih hodila z muslimanom-ga je motilo, da so med odmorom na faksu šli fantje zraven punc na kosilo....
če se veza odnese ali ne je po moje vprašanje, koliko eden spoštuje drugega-je pa res, da lahko zaradi različnih pogledov pride do večih trenj, kot bi jih recimo bilo z ateistom. in obratno, naletiš na ateista, ki pa ima v glavi vse pobrkljano... garancije ni...

jaz bi te edino opozrila na 1 stvar. in sicer, odvisno, iz katere države je fant(v primeru, da je priseljenec) namreč, bilo je že ogromno primerov, ko so ženkse, žene šle z možem v njegovo domovino obiskat sorodnike. ne zavedajo pa se, da tam veja drugačno pravo, po katerem ima mož popolno oblast nad ženo in otroci-ena se brez njeovega dovoljenja ne more vrniti-ker običajno postane državljanka tiste države hkrati s poroko z možem(čeprav se tega sama ne zaveda). ker vem, da je marsikatera pustila otorka možu dol, se ločila in so jo Zn spravili v matično državo....če je sploh imela srečo in je mož ni ka zaprl. ampak to so res skrajni primeri. navadno s kaj takega primeri s priseljenci iz bližnjega vzhoda(iran, irak, pakistan), afrike. 

nisem imela namena strašit, jaz ti še samo povem drugo plat zgodbe. bedaka in posesivneža pa lahko srečaš na vsakem koraku. vera gor ali dol. sorodstvo pa tudi slovensko ni brilijantno...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

ronja -> RE: partner musliman (14.5.2010 14:09:45)

Odvisno od obeh, sigurno se da, če se spoštujeta in vesta, do kod se bosta prilagajala in vama je to obema všeč - to je enako kot pri katerikoli drugi pomembni stvari.  Lažje je, če se strinjata, ker ni treba iskat kompromisov, to pa ne pomeni, da se jih ne da najt.

Sama ne bi mogla bit z nobenim gorečim vernikom, ne glede na vero, ker sem enostavno prevelika ateistka in ker rabim svobodo, vsaj doma, da lahko rečem, kar mi pade na pamet glede teh stvari in mi ni treba razmišljat, ali bi to lahko koga užalilo - če je partner enakih nazorov, ga ne bo užalilo, če pa je veren, ga lahko hitro kaj prizadane. Sem pač biologinja in tudi to nekaj potegne za sabo (čeprav sem imela kar nekaj vernih sošolk in sošolcev in smo se fajn razumeli - samo to ni isto kot bit intimen s to osebo). Imam par zelo vernih prijateljic in se lepo razumemo, vendar pri njih malo bolj pazim na svoj jezik... pa ker je to zame ena bolj pomembnih stvari, v katerih nekak ne bi rada prevelikih razhajanj. Ampak smo različni, vsekakor se da, samo poznat se morata.

Sem pa hodila enkrat s kristjanom in sva se imela lepo, vendar on ni bil tako fanatičen in ga moj ateizem ni motil, mene pa njegova vera ne, sva se dosti pogovarjala o tem. Oba sva to nekak s humorjem jemala. Zanj je bila cerkev prostor, kjer se lahko popolnoma sprosti, meni pa daleč od tega (mene je v cerkvah vedno zeblo, tak mraz je vedno tam notri...) On me ni silil it notri, jaz njega ne, da naj ne hodi.

Isto bi bilo z muslimanom. Z veseljem bi mu pomagala pri praznovanju njihovih praznikov, skuhala in spekla, kar se sme jest, komot bi se odpovedala svinjini in alkoholu, tudi kosilo za ramadan bi lahko bilo po sončnem zahodu, čeprav za tamale že prej (tu ne bi odstopila), pa rute pa ne bi nosila, za njim ne bi hodila, pa še marsikaj, kar bi po nekaterih mnenjih (ne vseh) žena muslimana morala. In otrok ne bi hotela vzgajat v veri - spoznajo naj jo, to vsekakor, vendar bi želela, da z vsemi obredi počakamo, da se sami odločijo zanje - ko bodo polnoletni. Če bi se našel musliman, ki bi se s tem strinjal, potem bi mogoče šlo - vendar je tu malo veliko če-jev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Se je pa dobro prej pomenit o vseh pomembnih zadevah, ki se tičejo razhajanj v prepričanju, npr: ali bi otroke vzgajala v islamu, ali bi dala sina (če bi ga imela) obrezat, ali bi morala ti ali hči pri njegovih nositi ruto, kako bi praznovali praznike, ki se prekrivajo, itd...

malabiba30 -> RE: partner musliman (14.5.2010 15:21:26)

aja še to,

ko sva midva začela hodit, je najprej tud hotel nekak bit "ta glavi", ampak sem mu povedal ,da so pri nas žene in možje enakopravni in da pri nas doma ni deljenja moški/ženska ....najprej mu je bilo malo čudno in je rekel ,da pri njih "hlače" nosi oče!
no-ampak to je še ena plat zgodbe - ker ko sem spoznala njegove, sem ugotovila da ata ne nosi hlač, ampak se samo dela, mama je pa "CAPO DI BANDA" - hja, je mislila da bo tud mene v rit nosila, ampak ji ni uspelo...

tako da - za enkrat zadeva uspeva. Kar se pa praznikov tiče je pa tko. Imava otroka in sva se lepo pogovorila, da ga bova seznanila tako z eno kot z drugo vero, ko bo dovolj stara deklica. Povedala kaj je oče in kaj je mama, silila pa je ne bova v nič...lahko se sama odloči kaj bo. Je pa tko, da moj ni veren, tako kot jaz ne in zato tu ni problema (je pa večji fanatik njegova mama, kateri pa sem jasno zabičala, da bom znorela, če mi bo otroka učila molit in podobno)

je pa tko, da kar se praznikov tiče, pa praznujemo tako naše kot njegove. Moj se z veseljem pridruži božični večerji, tud vseh darilov je deležen, prav tako z veseljem tudi sama pripravim kaj njihovega za pojest ko imajo bajram...tako da so prazniki pri nas dvojni :-)

malabiba30 -> RE: partner musliman (14.5.2010 15:30:10)

še neki sem pozabla napisat....

ko pride otrok na svet, pride tudi dilema o jeziku. Meni je bilo kristalno jasno, da se bo otrok najprej učil slovensko. Moj je najprej hotel da se uči oba hkrat, ampak tega nisem dovolila, ker bi bil otrok precej zmeden in bi dosti kasneje začela govoriti (njegovi sorodniki so se namreč odločali da se uči oba hkrati - deklica stara 4 leta govori tako da jo komaj kaj razumeš, medtem ko je najina govorila že zelo lepo pri dveh letih).
Danes je stara 4in pol, ter jo počasi ata uči drugega jezika ( v igri uporablja oba)

Sedaj ko vidi razliko v učenju in izgovorjavi svoje hčere in male sorodnice pa pravi da mi je hvaležen, ker sem vstrajala samo pri enem jeziku :-)

ronja -> RE: partner musliman (14.5.2010 21:00:49)

Je pa tko, da moj ni veren, tako kot jaz ne in zato tu ni problema

hehe, to verjamem, da potem nimata problemov okoli vere[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Jaz sem mislila, da sprašuje bolj za verne muslimane - ker zame je to nekak povezano - mislim: jaz sem tudi krščena, samo niti pod razno nisem kristjanka.

Spark -> RE: partner musliman (14.5.2010 23:44:53)

Jaz mislim, da če imaš rada svojega partnerja si ga že sprejela takega kot je z njegovo vero vred. In meni se zdi normalno da se spoštujeta obe veri, ti njegovo in on tvojo. Prav pa se mi zdi da so otroci seznanjeni z obema verama. Če smo iskreni, bodo otroci bistveno več vedeli o tvoji veri, kot pa o muslimanski veri, saj le žimo v okolju, kjer je več kristjanov.
Je pa kar veliko variacij muslimanske vere. Je kar razlika ali gre to za muslimana iz bivše YU ali pa gre za muslimana iz Iraka, Irana, Afganistana,.. S temi si jaz ne bi upala sploh kaj imeti.
Kar pa se tiče da bi želel imeti glavno besedo, da bi bil nasilen, imel grozno družino, ki bi se vtikala v vajino življenje,... To pa je tako in tako uganka. Lahko da ima takšne karakteristike sosedov Lojzek.

Sonchek83 -> RE: partner musliman (15.5.2010 10:19:15)

Moj partner je tudi musliman, rojen in vzgojen tukaj v Sloveniji. Jaz sem iskreno povedano ateistka, vendar s spoštovanjem do vseh verskih prepričanj. Za mene to nikoli ni bila ovira, je pa res da niti ni bilo neke stroge muslimanske vzgoje pri njem, pač so se prilagodili okolici. Neke vzorce je pobral od očeta, ampak je hitro dojel, da to med nama ne bo šlo, ker nisem njegova mami, čeprav iskreno povedano se to pojavlja v vsaki veri tako da sedaj posploševati to na mslimane ni pravično. Vsekakor pa verjetno ne bi mogla shajati z muslimanom, ki je pa popolnoma predan Koranu, ker pač nisem tak tip ženske in enostavno tako ne bi mogla živeti, ker tako nisem bila vzgojena. Noben nobenemu ne vsiljuje ničesr in zato zadeva laufa. Kot je znano, vsaj s te plati ki jo jaz poznam, so muslimani izredno čisti in higienični kar pri mojem partnerju sto procentno drži in tega bi se tudi mi vsi ostali lahko navzeli. Imava hčerko, seznanila jo bova z obema verama(ja, moja družina je krščanska družina), odločitev pa je njena, ko odraste.

4A -> RE: partner musliman (17.5.2010 9:48:18)

No, moj mož je musliman iz Pakistana. Spoznala sva se tam, dosti časa pa sem preživela tudi v sosednjih državah in se mi zdi, da ene izmed vas preveč filme gledate [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]... Razhajanja seveda so, kot so omenile že nekatere pred mano, recimo, da ga motijo moji moški kolegi in kofetkanje z njimi - če je to pač z vero povezano ali ne, nisem čist prepričana. On glede vere ni fanatik, recimo svinjine res ne je, tu pa tam pa kaj vseeno spije [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]; jaz se pršutu nimam namena odpovedat, spoštujem pa njegovo željo in otrokoma svinjine ne dajem. to je pač en tak primer. Sicer pa se mi zdi, da imava čist običajen zakon, z vsemi vzponi in padci, ki bi jih doživljala tudi s partnerjem od tukaj in iste vere... tudi z otrokoma smo že bili v Pakistanu in ni bilo problemov. Večina težav se je pojavljala na začetku z mojimi starši - ki so verjetno gledali iste filme kot nekatere na tem forumu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] - vendar so izhajale predvsem iz težav v sporazumevanju, saj moja dva ne govorita angleščine. Lahko pa rečem, da včasih prav zavidam mojim svakinjam v Pakistanu...ženščine razvajene do konca in naprej. Po mojih izkušnjah je velika večina žensk  v muslimanskem svetu v povsem drugačnem položaju kot kažejo naši mediji in filmi - poudarjam po mojih izkušnjah in velika večina....

Če se odločaš za vezo z muslimanom, poskušaj nekoliko 'pozabiti' na vero in se osredotoči na človeka. Je on nekdo s kom si želiš preživeti življenje? Mislim, da je to vseeno najpomembnejše.
lp,
Alenka

Nattoule -> RE: partner musliman (18.5.2010 1:10:11)

Pri nas sva oba muslimana, pa ne bom prevec komentirala.. ceprav sem se nasmejala ob filmskih scenarijih o hudobnih mozeh, ki ugrabijo zene..

IZVIRNO SPOROČILO: malabiba30
ko pride otrok na svet, pride tudi dilema o jeziku. Meni je bilo kristalno jasno, da se bo otrok najprej učil slovensko. Moj je najprej hotel da se uči oba hkrat, ampak tega nisem dovolila, ker bi bil otrok precej zmeden in bi dosti kasneje začela govoriti (njegovi sorodniki so se namreč odločali da se uči oba hkrati - deklica stara 4 leta govori tako da jo komaj kaj razumeš, medtem ko je najina govorila že zelo lepo pri dveh letih).
Danes je stara 4in pol, ter jo počasi ata uči drugega jezika ( v igri uporablja oba)

Sedaj ko vidi razliko v učenju in izgovorjavi svoje hčere in male sorodnice pa pravi da mi je hvaležen, ker sem vstrajala samo pri enem jeziku :-)

To je eden izmed zelo redkih primerov, ko otrok tako mocno nazaduje zaradi dveh jezikov. Ker sem sama dvojezicna od otrostva, enako tudi moj otrok, povem, da v vecini primerov ni tako. sicer otrok cisto na zacetku lahko malo zamuja, vendar pridobi ogromno s tem, da je dvojezicen in se potem v zivljenju igraje uci ostalih jezikov. Tega ne govorim samo iz osebnih izkusenj, ampak to potrjujejo tudi vsi strokovnjaki, ki se spoznajo na razvoj jezika pri otrocih. Baje naj bi dvojezicnot iz ranega otrostva tudi mocno vplivala na bolj aktivno delovanje mozganov nasploh.

Pri na doma zato govorimo dva jezika, tretjega pa se nam je otrok naucil v vrtcu. Igraje in brez problemov.

sanasan -> RE: partner musliman (19.5.2010 6:31:08)

To je eden izmed zelo redkih primerov, ko otrok tako mocno nazaduje zaradi dveh jezikov. Ker sem sama dvojezicna od otrostva, enako tudi moj otrok, povem, da v vecini primerov ni tako. sicer otrok cisto na zacetku lahko malo zamuja, vendar pridobi ogromno s tem, da je dvojezicen in se potem v zivljenju igraje uci ostalih jezikov. Tega ne govorim samo iz osebnih izkusenj, ampak to potrjujejo tudi vsi strokovnjaki, ki se spoznajo na razvoj jezika pri otrocih. Baje naj bi dvojezicnot iz ranega otrostva tudi mocno vplivala na bolj aktivno delovanje mozganov nasploh. Pri na doma zato govorimo dva jezika, tretjega pa se nam je otrok naucil v vrtcu. Igraje in brez problemov.

se popolnoma strinjam. pri nas in pri vseh, ki jih poznam, otroci nimajo nikakršnih težav. predno grejo v šolo že popolnoma ločijo med jezikoma/jeziki (mislim, da se ločevanje začne nekje po 3.letu) in ni nobenih problemov. tisti, ki jih imajo, je vzrok drugje. prijateljičin 4-letni sin celo s tremi jeziki nima težav, enega govori z očetom, enega z mamo in tretji jezik govori v vrtcu[sm=smiley1.gif].popoldne se uči še 4., ker so v državi, kjer je dvojezičnost.

Endri -> RE: partner musliman (20.5.2010 19:03:15)

hvala za vaše izkušnje in nasvete :)
sicer nisva (še) resno skupaj, zaenkrat samo nekaj "mutiva", pač razdalja in prezaposlenost dela svoje
je albanskega porekla, živi v Sloveniji, tekoče govori slovensko brez kakršnegakoli naglasa, tko da z jezikom nebi smelo biti težav, jasno da bi bil otrokov prvi jezik slovenščina, nebi pa nasprotovala, če bi želel otroka naučiti albansko (sicer meni kar težek jezik, znam samo te dua[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]), saj menim da je znanje jezik lahko samo prednost
in ne, ni kakšen verski fanatik
sicer se pa zavedam, da je vse odvisno od naju...prava ljubezen premaga vse

Poka -> RE: partner musliman (20.5.2010 19:36:07)

Z muslimanom bi se verjetno midva stepla... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nimam nič proti, celo se mi zdi njihova vera bolj humana od naše, sama sem sicer ateist, ampak ker sem odraščala tu, kjer vlada krščanstvo, so mi bolj blizu. Bi imela kristjana, ampak pod nobenim pogojem nebi šla v cerkev, niti se nebi poročila cerkveno, če bi pa slišal, kaj si mislim o cerkvi kot instituciji, bi se pa verjetno skregala. Hvala bogu je pa moj partner popolni ateist tako kot jaz in skupaj šimfava cerkev (pa čeprav do sedaj poznam same prijazne duhovnike, razen enega ki se drogira in preganja prostitutke, pa celo nihče mi še ni solil pameti - mislim da so dokaj inteligentni ljudje).

Stran: [1]