barni -> RE: učenje angleščine pri malih otrocih - izkušnje! (12.5.2010 7:04:35)
|
Jaz sem tudi v dilemi. Zelo rada bi, da bi moja deklica znala vsaj en do dva tuja jezika, ker sem sama bolj teleban na tem področju, bi mi pa blazno prav prišlo, če bi znala vsaj tekoče angleško in špansko. Sama sem mislila preden sem postala mama, da bom itak takoj otroka vpisala v kak tečaj ali kaj podobnega. Zdaj nisem več tako prepričana. Krasno bi mi bilo, če bi v vrtcu v sklopu programa imeli kakšno uro namenjeno tudi tujim jezikom, v tečaj pa mislim, da je ne bi dala, ker itak po mojem zdaj še ne bi hotela hodit (drugi otroci, popoldan, drug kraj). V vrtcu imamo eno mamico, ki se s svojo deklico pogovarja v angleščini, čeprav je "naša". Deklica jo povsem razume, nisem čisto prepričana ali ji tudi odgovarja v angleščini. Ji je pa čisto naravno, da ji mama govori v angleščini (če se pogovarja z nami ali vzgojiteljico, potem govori slovensko seveda). Kolegica je poročena s skandinavcem in oče se s sinom pogovarja v flamščini. Sin ga zelo dobro razume, čeprav mislim, da še ne pove kaj dosti, je pa star 5 let. Jaz od mojega učenja tujega jezika nisem imela čisto nič. V OŠ je bilo porazno, tisto zame ni bilo nič. V srednji šoli sem spet naletela na obupno učiteljico, tako da smo bolj peli pesmi ob njenem igranju na kitaro. Na faksu sem potem vzela nemščino. Tako da nobenega jezika ne znam 100%, vse nekaj na pol. Zoprno je, ker se naučiš, potem pa ne uporabljaš dnevno ali vsaj tedensko in potem pozabiš. Zato resno razmišljam, kaj narediti s temi tujimi jeziki. Zaenkrat furamo JIM JAM, kjer so luštne risanke (DVD risank nimamo oz. nočemo imeti).
|
|
|
|