Ledena torta (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


LERO -> Ledena torta (10.5.2010 20:00:04)

A mi lahko posredujete kakšen recept za kremo za ledeno torto? Na netu sem našla eno goro receptov, a me skrbi, da ne bo uspela.
Kako je z želatino? Nikoli je še nisem uporabljala. Piše, da jo namočiš v 1 dl vode - a potem to vodo tudi uporabiš?
Imam pa okrogel tortni model premera cca. 25 cm.
Hvala že v naprej.




al1* -> RE: Ledena torta (10.5.2010 20:07:52)

Jaz delam tako:

Testo:

  5 jajc

15 dag sladkorja

20 dag moke

3 dag kakava

1/2 pecilnega

  Nadev:

  2 jajci

7 dag sladkorja

vanili

15 dag masla

5 dag želatine

3/4 L sladke smetane

jedilna čokolada

  Delo:

  Najprej biskvit. Beljake stepemo v trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake in stepamo, da se speni. V moko vmešamo pecilni in kakav, maso vlijemo v model in pečemo 40 min pri 200 stopinjah. Ohlajeni biskvit prerežemo. Spodnji del navlažimo s sokom, rumom, mlekom ali po želji. Okoli biskvita damo obroć, v katerega bomo vlili nadev.   Priprava nadeva:

stepemo 1/2 L sladke smetane V posodo damo jajca, sladkor, margarino in vanilijev sladkor, ter nad paro mešamo, da dobimo enotno zmes. Medtem zmešamo želatino in vodo, ter segrejemo nad paro. Nad paro stopimo tudi čokolado. V prvo zmes vlijemo stopljeno želatino. Maso razdelimo na polovico. V prvo polovico zmesi damo stopljeno čokolado, zmešamo, dodamo 1/2 stepene sladke smetane in premešamo. Čokoladni del mase vlijemo na biskvit in jo razmažemo. V drugi del zmesi pa damo preostalo smetano in zmešamo. Porazdelimo po čokoladni masi. Po vrhu položimo drugi del biskvita in ga navlažimo. Torto damo v hladilnik in pustimo da se strdi. Potem jo vzamemo iz  obroča, premažemo s sladko smetano in okrasimo z mrvicami.




LERO -> RE: Ledena torta (10.5.2010 20:12:23)

A lahko v kremo dam margarino namesto masla? Ker nikoli še nisem delala torte, me zanima še nekaj. Kdaj navlažim drugo plast: predno jo dam gor ali je boljše, da jo navlažim, ko bo že v modelu?




StrawberrY -> RE: Ledena torta (10.5.2010 21:20:42)

Jaz imam en super recept, pa ga jutri poiščem in ti ga napišem. Meni je od vseh ledenih tort ta najboljša. Je pa z jogurtom.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.5.2010 23:59:46)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




al1* -> RE: Ledena torta (11.5.2010 5:51:35)

IZVIRNO SPOROČILO: LERO

A lahko v kremo dam margarino namesto masla? Ker nikoli še nisem delala torte, me zanima še nekaj. Kdaj navlažim drugo plast: predno jo dam gor ali je boljše, da jo navlažim, ko bo že v modelu?



Namesto masla lahko daš margarino, ampak meni je z maslom okus veliko boljši. Navlažiš pa, ko daš plast na kremo, sicer ti razpade, ko prestavljaš.




klavdijas -> RE: Ledena torta (11.5.2010 7:33:17)

Ta ti sigurno uspe:
http://www.kulinarika.net/recepti/1686/sladice/cokoladno-vanilijeva-ledena-torta/

LP,

         Klavdija




StrawberrY -> RE: Ledena torta (11.5.2010 20:42:09)

LEDENA TORTA

BISKVIT
5 jajc
10 dag sladkorja
13 dag moke
1/2 pecilnega praška
1 žlica kakava

NADEV
1/2 l sladke smetane
2 lončka navadnega jogurta
1 vanilin sladkor
1 dcl mleka
1vrečka želatine
višnjev kompot ali kakšno drugo sadje

PRIPRAVA
Z mešalnikom stepemo jajca, sladkor, moko, kakav in pec.prašek v gladko zmes. Namaščen tortni model, premera 26 cm napolnimo s testom in postavimo v ogreto pečico. 160 C, 15-20 min.
Želatino zmešamo z mlekom in pustimo da nabrekne. Med segrevanjem želatino mešamo (ne sme zavreti), dokler se ne raztopi.1-2 žlici jogurta pomešamo z raztopljeno želatino, nato premešamo še preostenek jogurta in pustimo, da se ohladi. Sladko smetano prelijemo v ohlajeno posodo, dodamo vanilin sladkor in stepemo. Ko jogurtova zmes postaja čvrsta, ji počasi primešamo stepeno stepano.
Ohlajen biskvit rahlo namočimo s kompotovim sokom (ali mlekom), obložimo z višnjami in prmažemo z jogurtovim nadevom. Na koncu sladico še okrasimo in jo za 2-3 ure postavimo v zmrzovalnik in posujemo s kakavom.

Meni je ta torta res daleč najboljša. Za poletne dni pa sploh.




Stran: [1]