uškinamama
|
Metulj333, seveda si kvalificirana za starša, si naj mama za svojo malo trmo. Takole, malo sem prebrala tvoje poste in si ustvarila neko sliko. Vem, da je forum veliko premalo, za gotovo mankajo informacije , tako, da me kar popravi... Bodi samozavestna. Ti si mama, starš in sine je tvoj otrok. Ne sostanovalec, ne prijatelj. Dobila si ga in zdaj ga moraš pripraviti na življenje. Takile mali trmavčki , začnejo trmarit za neko brezvezno stvar (umivanje las bratcu, moj je pri dveh tulil , ker ni hotel da jaz vozim avto ampak mož - vejžde ), če jih ne ustaviš se to stopnjuje do ipike, butanja, praskanja, nadaljuje z "breath holding spells" ,oz. zadrževanjem zraka - tukaj so si strokovnjaki edini , da je potrebno to fazo absolutno preprečiti (ko enkrat otrok pogrunta kako omedleti mu to preide v neko navado, vzorec in je potem kot kuža, ko okusi kri) in potem tej naši sončki odrastejo v "prek trupel hodeče " odrasle. Kako reagirat? Kot mama verjetno veš kaj pali pri tvojemu otroku? Mogoče hoče biti vpleten v dogajanje? Recimo, da mu napoveš kaj boš naredila...Nikola, slekla ti bom pižamo, ali si jo boš sam? Otroci imajo radi plane, red. Ko trmari zaradi stvari, ki se ga ne tičejo: Bodi neizprosna. Bratcu sem umila laske , ker je imel umazane in ga je glavica srbela. Ne želim , da se praska. Takoj prenehaj z dretjem ( daj se v njegov nivo, oster pogled, resen glas - včasih poslušam mamice kako "kregajo" svoje otroke in se samo smejim tistemu milemu, prosečemu glasku:) . Ne imej slabe vesti , če ga skregaš. Imaš ga najraje na svetu in on to ve, zato mu postavi meje. Saj verjetno mami, možu, prijateljici ne bi dovolila, da ti najeda za neko x stvar. Samopoškodovanje: tukaj so si strokovnjaki nekako edini, da tudi tukaj zaleže odvračanje pozornosti. Joka zaradi slečene pižame. Nikola, nisi mi povedal, da si želiš sleči pižamo. Drugič mi povej. Če mi ne poveš ne vem kaj želiš.Če želiš, mi lahko pomagaš in slečeš bratovo? Buta z glavo v zid: Saj mi boš zid sesul, (pojdi po hanzaplaste in nalepi hanzaplast na steno) na , prosim nalepi še ti enega. Tako. Je pa pomembno (tako strokovnjaki), da na vsa ta stanja reagiraš čimprej, ko ni še v polnem zamahu agresije. Da ti ne preide v naslednjo fazo, oz. da se z preusmiritvijo pozornosti uči krotiti frustracije, jezo. Nekaj primerov , za kater vem kako so mamice krotile svoje uške . Jaz: pri dveh letih je šel prvič v vrtec in strašno slabo prenašal vključevanje. Zgrizel si je nohtke do mesa , prvi izpad je bil, ko smo prišli iz vrtca domov in je jokal , me hotel popraskati po obrazu in se z glavico zaletel v vhodna vrata. Med tem napadom sem ga držala za roko in mu resno rekla" ne praskaj me, to me boli " , ko se je z glavico butnil v vrata, sem mu rekla " uboga vrata, poglej kakšna praska. Sploh ne vem , če bomo to lahko prebarvali. Imaš mogoče ti kakšno barvo , da to urediva? Malo me je čudno pogledal in stekel po tempere. Res je, da sva potem celo popoldne barvala, brisla vhodna vrata...a prvi spell je bil zaustavljen. Zdaj je petletnik in nima več takih izpadov kot jih je imel v tistem obdobju vrtca. Malo potrmari, pojoka (cca. 30 sekund) a ve, da mu ne bo uspelo. O kakšnem metanju ob tla, butanju, ne duha ne sluha. Se pa držim tistega, da vztrajam pri tistem za kar rečem. Če rečem ne , je ne. Če ni pomembno se pogajava . Velikokrat je tudi po njegovo. Moj tast : Moj svak je imel razvito sposobnost kako omedleti. Ko se je moj mož vrnil po osmih letih iz reje domov, je svak , kot mlajši brat težko to sprejel in je bila njegova omedlavica na dnevnem redu. Tašča pravi, da je to obup. Peljala ga je k zdravniku , kjer so izključili možnost bolezni. In ni prenehal, dokler se ni pri nekem nedeljskem zajtrku svak zainatil, da bo pojedel še možev sendvič in začel s šovom. Takrat se je tastu skegljalo in ga je pretepel , fanj. Od takrat so se napadi umaknili. Moja prijateljica: faca , ko je imela hčerka predpriravo na totalni raztur je bi ravno čas pusta in si je ta moja prijateljica našpricala umetno kri pod nos in prosila malo ihto, če ji lahko oskrbi nos. Mala je čisto notri padla . (prijateljici res večkrat teče kri iz nosa) in vse pobrisla , zmočila brisačo ji dala na čelo in jo poslala počivat. Tako, da otroci so različni in različni so prijemi. Prepričana, sem da boš za tvojega sinka našla ta pravega . Srečno , polno živcev in