2violina -> RE: zakaj vaditi na 60-70% (5.5.2010 6:37:24)
|
IZVIRNO SPOROČILO: neika se pravi, če bi nadaljevala s tem tempom, bi se pod salom oblikovale mišice, ki se pač ne bi videle. Pravita, da je utrip odvisen od človekove kondicije. Da utrip je odvisen od človekove kondicije. Manj, kot imaš kondicije hitreje se ti dvigne srčni utrip. če prav sklepam - sedaj, ko sem bolj na začetku, rabim za določen obseg treninga napor, ki mi dvigne utrip preko priporočene meje za kurjenje sala. Odvisno s kakšnem obseg treninga boš pričela. Za začetek ti priporočam nekaj lahkega in bolj počasnega. Predvsem pa, da si kontroliraš utrip (uro za srčni utrip). Da kuriš maščobo moraš vadit v krogu (60-70%)maksimalnega srčnega utripa. Maksimalni srčni utrip je tisto število srčnih utripov, ki jih srce prenese brez škode in je vedno individualen in dovisen starosti. Določimo območje najbolj inzenzivnega izgorevanja maščob. Izračun srčnega utripa je zelo enostaven. Maksimalen srčni utrip = 220 - starost (v letih). Torej maksimalen srčni utrip 39 letnika je 220-39=181. 60 - 70% maksimalnega srčnega utripa 39 letnika je torej 0,6x181=109 in 0,7x181=127. Z drugimi besedami hujšanje 39 letnika je optimalno, ko je njegov srčni utrip med 109 in 127 utripi na minuto. Tipična oblika gibanja je v tem primeru jogging ali hitra hoja. Ampak če nadaljujem na ta način, se mi bi posledično dvignila kondicija, utrip se bi mi ob tem znižal, in kuriti bi se začele maščobe. Razmišljam prav? Delno ja vendar boš v začetku hujšala manj ali skoraj nič. Priporočljivo je najprej pokurit vsaj nekaj sala (znižat telesno težo) zaradi obremenitve sklepov. Iz lastnih izkušenj ti povem, da sem sama najprej delala skoraj 2 meseca v krogu 60-70% srčnega utripa (doma na steperju), nato pa sem pričela teč zunaj. Sedaj si utripa ne kontroliram več (ura za je spustila dušo). Kg (bolj dkg) pa gredo zelo zelo počasi dol. Vendar sem zelo veliko pridobila na kondiciji.
|
|
|
|