alexjera -> RE: testiranje za alergijo (5.5.2010 9:47:07)
|
Za tiste, ki so občutljivi na jajce in lecitin, je testiranje obvezno pred ceplenjem pri enem letu, saj to cepivo temeljina jajčni osnovi. Pri nas imamo drugo testiranje v starosti 11 mesecev, datum pa sem dobila ravno včeraj in sicer za september. Na podlagi teh testov se bodo potem odločili kako naprej. Glede kožnega testiranja oziroma krvnega je pa takola. Zdravstvenik se po posvetu s staršem odloči katere teste bo naredil, saj lahko gre za obliko kontaktne alergije (kožno testiranje) ali klasične (krvno testiranje) alergije, možna je tudi komninacija obeh. V našem primeru so naredili krvne teste, delali so jih dvakrat, za katere so iz žile, enkrat v komolcu in enkrat na nadlahti, vzeli eno veliko eproveto krvi. Ob tem sem izvedela, da neradi delajo krvne teste v taki starosti, 4 mesece, ker odvzem krvi otroka še dodatno izčrpa. Za kožne se kasneje niso odločili, ker ni bilo nobenih pokazateljev, da je na kaj kontaktno alergičen. Res je da je pri nas ves postopek tekel, ko smo bili hospitalizirane zaradi drugih težav, ki pa so nakazovale, da je stanje še slabše zaradi možnih alergij, katerih indici so se kazali tudi na koži, vendar je do takrat pediater trdil, da so izpučaji samo zaradi suhe kože. Pri odpustu sem dobila navodila kako ravnati, na kaj biti pozoren in podobno, res pa sem veliko spraševala, saj sva bila hospitalizirana kar 3 tedne in sem imela čas o tem razmišljati. Kasneje smo ugotovili, da je alergičen tudi na hikoncil in kontaktno na silikon (dude, žlice). Očitno pa se v vsaki zdravstveni ustanovi odločajo drugače in odvisno je na koga naletiš. Jaz sem po pogovorih z drugimi ugotovila, da smo imeli srečno roko.
|
|
|
|