sazi -> RE: Sprememba iz LIBOR na EURIBOR? (6.5.2010 12:51:05)
|
IZVIRNO SPOROČILO: jagoda77 midva imava tudi CHF in je v času krize se znesek kredita zelo zmanjšal. Ne vem, če se splača spreminjat, stroški menjave pa so plačilo notarja in notarske pogodbe, mislem, da je celo vezano na višino kredita, ki ga imaš. Je pa še ena stvar, da moraš imeti že v osnovi pogodbo za CHF tako spisano, da lahko samo preneseš v EUR. Ne splača pa se zdej jemat čist nov kredit, za poplačilo tega, ker so sedaj obrestne mere bistveno večje, se ne da več tako pogajat, kot se je včasih. Tko da.. za spremembo iz CHF v EUR mora vsaj ene pol leta se občutno opaziti razlika pa da vidiš, da bo mogoče to še trajalo. Je že res, da se je zmanjšal obrok, ampak to zaradi obrestnih mer - če bi pa še tečaj CHF-EUR ostal tak, kot je bil pri najemu kredita, bi bilo pa zmanjšanje še veliiiiko večje. Po pravici povedano, me malo stisne ko vidim, koliko več sem kao dobila odobrenega kredita kot sem ga dejansko (v EUR, v CHF je seveda isti znesek). Ampak: za tak kredit sem se odločila, ker sem bila na začetku precej na boljšem. Tako sem kar nekaj časa plačevala manj in če zdaj plačjujem nekaj časa enako, kot če bi imela vezano na EURIBOR ali malo več, sem še vedno na boljšem ali pa vsaj na približno istem. Kredita imam za odplačevati še kar nekaj časa in v tem času gre frank sicer lahko še precej gor, ampak je dovolj časa, da gre čez nekaj časa tudi dol. Dvomim, da se bo ta kriza in razlika v valutah vlekla še 10 let. Če te skrbi nihanje tečaja in če imata trenutno kaj prostih sredstev, pa kupi nekaj CHF-jev in jih imej na zalogi za takrat, ko bo tečaj še bolj neugoden - tak plan imam jaz - npr. za nekaj mesecev kredita.
|
|
|
|