liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica. Ah, Liliana... Si prebrala predlog zakona? Poznaš našo branžo, njene specifike? Kako naj zaposlim nekoga za redno delo, če bi ga efektivno rabila 1x tedensko za 10 ur? Kako bo pa preživel? In če je finta zakona samo v tem, da bi se redno zaposlovalo, zakaj potem sploh malo delo? Noben zakon, uredba,... ne bo nikoli vsem všečna. Nikoli ne bodo vsi zadovoljni. Se mi pa zdi vseeno, da je smisel zakonov v tem, da se najde optimum, da se skuša najti vsaj približek idealu, upoštevati potrebe vseh, ki jih bo zakon prizadel. Če je smisel tega zakona samo v tem, da se ukine študentsko delo, potem je sfaljen. Smisel bi bil, da se zadeve uredi, ker je trenutno ogromno lukenj, ena stran je zelo priviligirana, druga pa zelo omejena. Pa brez skrbi, če se bo sprejel predlog tak kot je, se bomo pač prilagodili. Dokler je pa to zgolj predlog, se mi zdi smiselno, da se ljudi vpraša za predloge, ideje, izkušnje, mnenja, kaj bi bilo za koga sprejemljivo, kaj bi jih oviralo, da bi se na koncu prirpavil en res kvaliteten predlog zakona. Še vprašanje, kaj misliš pod "zaposlen"? Malo delo verjetno ravno zaradi takih potreb, ko rabišh nekoga nekaj ur na mesec......ne, specifike tvoje branže sploh ne poznam, samo če rabiš nekoga za nekaj ur na teden oz. na mesec, ga boš še vedno lahko zaposlila...... In predlog zakona je zunaj, da se ljudem predstavi, kaj se namerava.......in čisto prav je, da o tem debatiramo.....in kot praviš sama, itak vsem ne bodo mogli "nagoditi".....in se bomo morali zakonu, ko bo sprejet prilagoditi, tako kot se moramo vsakemu......in iskati luknje, kako bi ga zaobšli, kot vedno delamo..... Glede tega ali je res tako sfaljen, da se ukine študentsko delo pa se ne strinjam ravno.....ker študentsko delo je kljub prejšnji "reformi" tega dela še vedno zelo razpašeno in se ne uporablja zgolj za nekaj ur na mesec oz. na teden.......ampak študentje še vedno delajo leta pri isti firmi 8 ur na dan.... Jaz se sicer tudi bolj nagigam za to, da bi za teh 14 ur na teden oz. približno 700 ur na leto ostalo študentsko delo "organizirano" tako kot je sedaj, za vse kar je pa nad tem, pa bi se dodatno obdavčilo z davki in prispevki in se štelo v delovno dobo.......vendar se tudi to potem tudi lahko hitro izkoristi, če ni določena tudi finančna meja.......
|