|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  85 86 [87] 88 89   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: januarke 2011
26.9.2010 21:14:53   
benetke
Kera nedelja.... kr v službi popoldan user posted image . No ja , eno uro bom že še zdržala :)

Jutri imam pregled - ponovno bris in testiranje za HPV. Pa še sladkor mi bo preverila še 1x. Pred 2 tednoma sem imela malo povišanega (8,2) in sem bila zdaj na dieti - brez čokolade
:(   sladic, manj slane hrane itd... Bomo vidli jutri.

Trebuha mi pa ni še nikoli merila ? nč ne vem zakaj - mogoč ga še bo.

papa!!!!

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2151
26.9.2010 21:35:07   
pika27
Evo vikend je za nami, je šel tko kot ostali dnevi... kje so žeuser posted image Dons sva bla z možem po stotih letih v kinu, prov luštn je blo.

Ja mene tud v petek čaka cukr test in tud upam da brez posledic.

Darchy jaz bi rekla da je s plesom tko k z vsem ostalim. Če se uredu počutiš zraven si dej duška. Jaz sem v prejšnji nosečnosti ful plesala na službeni zabavi (mislim da sem bla tud tam okrog 20. tedna) pa ni blo nobenih posledic, razen tega da mi je ena sodelovka prbila, da midva mava pa dons ornk telovadbouser posted image Me je mel da bi ji rekla nazaj nej se zase briga...

Uživajte pa uživajte v božanju svojih bušijev.

(odgovor članu benetke)
Neposredna povezava do sporočila: 2152
26.9.2010 21:59:36   
briljantina
Pozdravljene po dolgem času!

Časa zelo malo, zadnje čase se posvečam le še opremljanju stanovanja, tako da sem na hitro preletela pogovore in zasledila slabo novico o Janchek 81. user posted image user posted image user posted image Lahko le rečem, da sem kar onemela ob novici in iskreno sočustvujem s tabo. Drži se! user posted image user posted image user posted image

Drugače sem opazila, da je nekaj novih nosečk. user posted image

Arwenko, krasne slikice. user posted image

Križ me boli že ob pomivanju posode (user posted image je nekam nizko spodaj, očitno mu/ji tako paše), tudi spim ne ravno dobro - včasih me že rebra bolijo, ker spim v nelagodnem položaju. Se moram pa pohvaliti, da obiščem wc samo enkrat na noč. user posted image Čez dan je pa druga muzika. user posted image

Toliko zaenkrat, bodite kar se da v cvetju!

Pozdravček, b.

(odgovor članu pika27)
Neposredna povezava do sporočila: 2153
27.9.2010 8:23:27   
benetke
Dobro jutro!

Spet delovno, malo zaspano ampak malček je že pokonci in mamiko nežno boža user posted image .

Spala sem začuda prav lepo - ponoči sem se samo enkrat zbudila pa še križ me zjutraj nič ni bolel user posted image .

Po službi grem na pregled, potem pa na en sprehod okrog jezera -če ne bo spet deževalo user posted image  

Uživajte!

(odgovor članu briljantina)
Neposredna povezava do sporočila: 2154
27.9.2010 9:19:37   
glicinija
user posted image Dobri jutro user posted image !

Kako kaj počutje? Pri meni vse po starem... Je pa zgleda prišla jesen. Se veselim, ker bo kmalu tudi zima na vrstiuser posted image .

gaya24, kako kaj tvoje zdravje? Upam, da si boljše...

honey, tvoji kg pa res ne gredo nikamor.. Pa super, da imaš vse poštimano za prva dva meseca; potem pa veselo v šoping. To tudi pašeuser posted image .

darchy82, po moje lahko plešeš po mili volji, če se le pri tem vredu počutiš.

benetke, poročaj o današnjem pregledu...

pika27, kaj si gledala v kinu? Mene mika tale od Julie Roberts Jej, moli, ljubi ali kako se mu že rečeuser posted image

briljantina, je pa fajn občutek urejati stanovanje, ne??

Jaz si počasi že delam seznam vseh potrebnih stvari za kupiti...

Uživajte punce, pišite kaj...

(odgovor članu benetke)
Neposredna povezava do sporočila: 2155
27.9.2010 10:20:42   
jmpolona
Alo.
Da še jaz poročam iz pregleda.
Vse OK, naredil mi je kratek ultrazvok, da je izmeril trebušček pikecu in poslušal srček.
Ker sem pa malo pokomentirala tiščanje navzdol v trebuhu, mi je še vaginalni ultrazvok naredil, da je pregledal maternični vrat in je vse OK.
Naslednji pregled imam 20. oktobra, ko dobim inekcijo za RH-.
Pa še to - dobila modrček od da-da. Je sicer zelo udoben, ampak nisem ravno zadovoljna z obliko prsi v njih. Ma bom že mogla potrpet ko bom dojila. Je pa res udoben in bo primeren tudi za ponoč. Jaz sem v dobi dojenja morala nosit modrček tudi ponoč (z blazinicami za dojenje - meni najboljše od chiccota) drugače je bilo vse mokro user posted image .

(odgovor članu glicinija)
Neposredna povezava do sporočila: 2156
27.9.2010 10:31:57   
špica84
Lepo za pregled

Jaz sem pa ravno danes dobila odg iz zzzs-ja,da imam bolniško poidaljšano do 4.12-torej do porodniške.

(odgovor članu jmpolona)
Neposredna povezava do sporočila: 2157
27.9.2010 10:32:26   
*miška*
darchy82, tudi jaz čakam na fenixluxa, bo kmalu 3. teden pa še nič...no na njihovi spletni strani piše od 1-3 tedne bomo videli.

rdečebela, glede merjenja trebuščka ne vem, če vsem merijo, pomoje, da ja, je pa seveda odvisno od ginekologa do ginekologa. Zmeriš pa lahko tudi sam od konca sramne kosti preko popka do tam, kjer imaš še trše, ko pošlataš. Čeprav ginekologi znajo to bolje "zašlatat" user posted image . Ja mene je samo to zaskrbelo, ko mi je rekla, da imam malo nad povprečjem, da se ne bo ena velika bejba rodila, pa da bo prevelika. Čeprav, sej pravim, na morfologiji je bila na zlati sredini povprečja, pa tudi cukra nimam povišanega. Sem pa slišala ogromno zgodb, ko so imele fulll velik trebuh, pa je bil otrok povprečne velikosti in teže tako da...sicer pa imam 20.10 pregled in pa še uz 3d/4d pa mi bo spet vse izmerila.

Pojsteljo pa imam jaz tudi tako, ko spodaj lahko kej spraviš, tako, da se lomiva na njej, ker se že res vsi fedri čutijouser posted image , pa ne misliva nove kupovat, ker se čez dobro leto seliva in bova takrat vse novo, čeprav bi ravno zdej rabila eno dobro kvalitetno.

Jaz sem si pa kupila mandljevo olje od eucerina v lekarni pa se mažem vsake toliko časa, ko me srbi ali čutim suho kožo, mi je všeč, ker se kar hitro vpije, ker ne prenesem masnih stvari na sebi.

lorch,honey welcome to the club nespečih nosečnic user posted image , jaz ne spim dobro že tedne, pridejo tudi noči, ko gledam filme pa ne vem kaj bi. Muči me tudi, ker ne morem spati na trebuhu, kar sem prej stalno. In potem začne peči lev bok, pa desen pa rebra bolijo..., da ne govorim o tem, da se zbudim in me tok lulat in mislim, da mi bo mehur razneslo, čeprav sem šla malo prej, pa seveda križ...

darchy82, mislim, da si lahko daš duška z večimi počitki. Jaz sem imela ta vikend tudi neko fešto, pa sem bila cel dan pokonc od dopoldan do pozne noči, pa je kar šlo tudi plesala sem. Čeprav je bilo v parih težko s tem trebuhom user posted image .

jmpolona, jaz tudi nameravam kupit modrček od da-da, na sliki na spletu tej ženski stoji vse na mestu, je pa odvisno od naših oblik dojk. Enega bom tudi jaz vzela pa videla kako stoji. A od chiccota modrčke lahko tudi prek spleta naročiš?

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2158
27.9.2010 10:36:18   
agataema
Živjo,

Pika27 mene tudi zanima kaj si šla gledat v kino? Jaz bi tudi ful šla, ampak kakšne gude akcije me zdaj ko sem noseča sploh ne interesirajo. Pa še zdaj ko smo malemu dudo vzeli, se ga nisem upala pustiti pri mojih starših, da ne bi kaj izsiljevaluser posted image .

Mene pa danes nekaj v želodcu tišči, se mi pozna da smo se za vikedn najedli trojanskih krofov, pa še mali pikec me že cel dopoldne brca v želodec, tako da je kar veselicauser posted image .

Mi smo včeraj tudi izkoristili vsako uro, ko ni padal dež, da smo šli ven, potem pa še na malo daljši sprejod na en hribček. Je prav pasalo, ker tale vreme je prav nemogoč.

Benetke, dobro opravi danes.

Briljantina, super za stanovanje. Midva sva tudi celo prvo nosečnost opremljala. Zdaj sva pa smo v spalnici eno preureditev naredila, ker sva kupila novo posteljo, zdaj imava 160*200, tako da sva šla na manjšo, da bo več prostora za user posted image . Meni je prav fajn, sva prej imela posteljo 180*200, pa se mi je zdelo da je prostora še za enegauser posted image .

Lp

(odgovor članu jmpolona)
Neposredna povezava do sporočila: 2159
27.9.2010 10:55:22   
jmpolona
No meni tudi ne meri mojega trebuha - mi ga ni niti enkrat tudi v prvi nosečnosti. Sem kar malo čudno pogledala kaj vam meri - meni pa ne.user posted image
Mi pa skoraj vedno naredi ultrazvok in kar otročeka pogleda. Čeprav mi pri prvi nosečnosti ni hotel povedati približne teže hčerke - je rekel, da je vse samo ugibanje in statistika. Pa je bolje tako - vsaj zame.

Chiccotove so blazinice pri uhajanju mleka in ne modrček - sem se slabo izrazila. Jaz sem pri dojenju probala skoraj vse iz DMa in so mi edino te zadržale mleko, da nisem poplavila vseh mikic. Jih tudi dobiš dosti ceneje, če dobiš kupončke iz DMa (tiste za nove mamice).

(odgovor članu *miška*)
Neposredna povezava do sporočila: 2160
27.9.2010 11:22:20   
glicinija
jmpolona, user posted image  za uspešen pregled... Moje joškice v modrčku od da-da stojijo res tako kot je treba, nimam nobenih pripomb. Je pa res, da je udobje na prvem mestu, kar pa ta modrček zagotovo nudi. Se pa strinjam z *miško*, da je odvisno tudi od naše osnovne oblike prsi, ker ti modrčki za dojenje res nimajo kosti in trdih ter podloženih košaric, ki naredijo svoje. Pa ne narobe raumeti, da je s tvojo obliko karkoli narobeuser posted image .

špica84, super za podaljšanje bolniške...

*miška*, od chiccota so blazinice za dojenje, ne modrček. Jaz sem si vzela tudi te pralne pri da-da...

(odgovor članu jmpolona)
Neposredna povezava do sporočila: 2161
27.9.2010 13:18:31   
darchy82
Pozdravljene.

Vidim da ste se spet pridno razpisale. Jst sem pa dons čist čudne volje, ker sem bila zjutraj na cukr testu in sem imela povišan sladkor, tko da moram v petek še na tist ta dolg test user posted image . Upam da bo vsaj tisti test ok, če bo pa že kej narobe, upam da bo z user posted image  vse v redu. Me je začelo skrbeti. Sicer imam pa itak v četrtek še pregled pri G in upam, da mi bo kej dobrega povedala.

(odgovor članu glicinija)
Neposredna povezava do sporočila: 2162
27.9.2010 13:27:56   
špica84
darchy koliko si pa imela vrednost na kratkem testu.Jaz sem tudi im ela kratki test cukr povišan.Pri dolgem so bile pa vse vrednosti bp.Tako da ni nujno da bo tudi ta povečan

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2163
27.9.2010 14:26:39   
briljantina
Hej!

agataema - sem že malo sita vsega glede stanovanja, ker mi ne gre ravno po planu (pvc-je sem naročila že v začetku septembra, pa jih še vedno ni in še včeraj sem prejela sporočilo, da jih ne bo do 20.10., tako da sem čisto na tleh, ker če pa tla niso poštimana, potem tako nimaš kaj, razen malenkosti). Rada bi bila oktobra že notri, da se malo navadiva. Drugače pa ja, je veliko dela, iskanja in doktoriranja iz razno raznih zadev, če si izbirčen. No, počasi postajam že malo flegmatična. user posted image

Drugače pa tiste, ki še "pridno" študiramo zraven... meni je tale magistrska malo zastala... Dajmo se malo spodbujat punceeeee! user posted image

Počasi bo treba tudi v nakup za user posted image , jutri pa komaj čakam na pregled. CiCika, javi, kako je bilo.

Lep dan!

(odgovor članu špica84)
Neposredna povezava do sporočila: 2164
27.9.2010 14:52:41   
br27
Ojla souser posted image
Kako kaj? Sem opazla, da imamo novo jesensko podobouser posted image user posted image user posted image , mi je všeč user posted image .
Vidim, da ste že bolj kot ne vse bile na cukr testu, men ga je samo omenil, pa še vedno nisem šla, ker je rekel da zaenkrat ni potrebno? Sem bila pa danes pri svoji osebni zdravnici, sem ji nesla potrdilo za podaljšanje bolniške, pa sem mogla dat še podatke, kdaj mam PDP in neke pole izpolnat, sam meni se je to zdelo malo prehitrouser posted image . Mi je rekla da bom v oktobru že dobila odločbo kdaj se mi začne porodniška in odločbo za to pomoč ob rojstvu otroka, sej me nič ne moti, da bo tk hitro, sam vseen mi je malo čudno. A je že katera od vas tud kaj izpolnala?
Drugače pa tole vreme je prov smotano, mi gre že na živce, ker se nam nič ne sušijo stene, ker je toliko vlage in me kar malo skrbi, če bomo naredili vse do novembra, kot je bilo mišljenouser posted image . Kupla sma pa že vse za prihod najine user posted image , samo previjalno še in pa seveda nekaj cotk, ki jih boma kupla, ko bo babika že izven trebuha, ko bo 100% da je punčka, ker pol bom kupla same pinki stvariuser posted image . Zdaj pa grem kosilo do konca skuhat, da moj možek ne bo shiru od lakote user posted image .
Lep preostanek dneva vam želim

(odgovor članu briljantina)
Neposredna povezava do sporočila: 2165
27.9.2010 15:31:38   
darchy82
IZVIRNO SPOROČILO: špica84

darchy koliko si pa imela vrednost na kratkem testu.Jaz sem tudi im ela kratki test cukr povišan.Pri dolgem so bile pa vse vrednosti bp.Tako da ni nujno da bo tudi ta povečan

Vrednost sem imela 9,5, kar se mi zdi ogromno user posted image . Upam, da bodo rezultati dolgega testa boljši.

(odgovor članu špica84)
Neposredna povezava do sporočila: 2166
27.9.2010 15:37:20   
darchy82
br27, jst sem se pred časom šla mal pozanimat na CSD in so rekli, da lahko dam vlogo za porodniško 60 dni pred nastopom porodniške, kar bi bilo pri meni konec oktobra. Obrazce imam že vse, tako da bom počasi začela še to urejat, ker moram še do prejšnjega delodajalca, da mi izpolni obrazec, ker zadnje čase precej službe menjam.

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2167
27.9.2010 16:44:49   
benetke
Sem že nazaj s pregleda. Ta moja G je bila pa danes totalno zbegana. V kartoteki ji vse piše zakaj sem naročena in vsakič ko me je hotla odsloviti sem ji rekla, da je bilo zmenjeno da še bris za HPV opravim, pa sladkor, pa da mi novo napotnico mora dati za dr. Možino, itd...

No, bris je vzela (izvid bo šele čez en mesec), trebuha mi ni merila - samo potipala in rekla, da je mali lepo živahen in da imam malo preveliko maternico (??) - verjetno zato ker sem tako visoka (178 cm).

Sladkor - mi ni izmerila (prejšnjič je bil 8,2) naj se kar držim še diete - bova preverile pri naslednjem pregledu.

Izogibam naj se slane hrane, ker mi gležnji full otekajo user posted image (pa tko mam rada slano!!!)

Do sedaj sem se zredila že 8 kg user posted image

No, zdaj pa grem nekaj skuhat - pride boljša polovica iz službe!

Čao!!!

(odgovor članu darchy82)
Neposredna povezava do sporočila: 2168
27.9.2010 18:57:13   
aischa1
Lep pozdrav iz oblačnega Koprauser posted image .No še 2 dni pa končno 3D joj komaj čakam.Za svojo dušo sem kupila tudi pajac katerega bomo oblekli za iz porodnišniceuser posted image .Upam,da bomo ugotovili spol tako da bomo začeli kupovat oblačila saj sem ugotovila,da po trgovinah prevladuje samo rozasta in plava.

(odgovor članu benetke)
Neposredna povezava do sporočila: 2169
27.9.2010 19:56:48   
*tajda*
aischa kje pa imaš 3D,ker imava na isti danuser posted image

(odgovor članu aischa1)
Neposredna povezava do sporočila: 2170
27.9.2010 20:45:29   
Putka
A gre jutri kera na morfologijo v porodnišnico? Se vidimo!!!

Meni se je v zadnjih 14 dneh trebuh podvojil!!! Prej sem se kar ok držala, malo kil v primerjavi s prejšnjima nosečnostima dobila, me je kar malo strah! Pa že kar konkretno me spodaj tišči, sploh če čez dan velik letam naokoli... Pa še tolk je do koncauser posted image

(odgovor članu *tajda*)
Neposredna povezava do sporočila: 2171
27.9.2010 20:56:30   
aischa1
Tajda v Postojni imam 3D pa ti?user posted image

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 2172
27.9.2010 21:04:42   
pika27
Ja gledala sem Jej, moli, ljubi. Tak povprečen film, se mi je skoz zdelo da nekaj manjka, ampak tak primeren za nas nošečniceuser posted image , ker men se akcije tud pribljižno ne gleda, še manj pa kakšnih grozljivk... Je blo že v prejšnji nosečnosti isto. Drugač bi pa rekla da je verjetno knjiga dosti boljša od filma (ampak to je pa itak ponavadi tko).

Danes sem tudi jaz dobila modrček od da da. Zgleda ful dobr, ampak mi ga še ni uspelo probati. Sem pa probala pas, pa je user posted image čist znoru tko da sem ga po eni uri nošenja pospravla nazaj v škatlouser posted image . Čeprav men za križ ful sede, očitno tamalmu ne. Drugač pa našmu user posted image itak dogaja zadnje dni mam občutek... Ne vem če je pol ure pri miru, skoz je pokonc in brca. No sej se ne pritožujem preveč, bolš to k pa da ga ne čutim.

Sicer ne vem točno, ker si nism nikoli posebej brala, ampak mislim da je največji problem za otroka pri nosečniški sladkorni to da preveč raste. Jaz bom tud v ponedeljek vidla kakšno je stanje s tem cukrom... Mam v petek test. Mi mamo v družini sladkorno pa user posted image je bil že na morfologiji za en teden večji, tko da bomo vidl.

Drugač pa kr neki no te dni, nej se že enkrat konča vse to... dons sva z možem peljala hči na urgenco, ker ji je po nesreči priprl prste na roki z vrati. Boščka je jokala več k eno uro skup...user posted image No ampak na srečo nima nč zlomljeno, ampak vsakič k pozabi, da jo boli, se pol kam rukne pa spet začne jokat user posted image user posted image user posted image user posted image Upam da bo oteklina pa podpludba hitr minila. Pa da bomo spal dons ker sem čist crknjena. Hvala bogu, da so nas vsaj prek vrste vzel zato ker je tok majhna, ker drugače stavkajo... in je norišnica.

Nč grem jaz v vodoraven položaj, dost mam za dons.

Uživajte.

< Sporočilo je popravil pika27 -- 27.9.2010 21:11:33 >

(odgovor članu *tajda*)
Neposredna povezava do sporočila: 2173
27.9.2010 21:14:01   
*miška*
benetke, sej namen tega "merjenja" trebuha je, da vidi do kam sega maternica, jaz imam tudi malo veliko potem. Pravijo pa tudi, da je odvisno od maščobne zaloge na trebuhu pa raznih dejavnikov. Ker meni je itak samo na hitro izmerla, mi ni ne vem kaj šlatala, tako, da je to bolj tko-tko...No jaz nisem bila neki preobilna, mal maščobe pa sem že prej imela na bušiju user posted image . Se mi pa najprej nabere na stegnih pa bokih in nazadnje na trebuhu.  Velika pa sem 170cm.

darchy82, tudi če boš imela na drugem testu povišan sladkor, kar ni rečeno, ni glih take panike, razen, da je zoprno, ker se boš morala najprej držati diete in če se sladkor še vedno ne bo uravnal, si daješ inzulin. Porod pa poteka normalno. Po porodu pa vse to izveni in je spet vse normalno vsaj pri večini. Je pa res baje, da imaš večje možnosti v starosti za diabetes. Je mela kolegica v prvi nosečnosti te težave, so jo vsi strašili, pa je šlo vse normalno pa tudi z otrokom je bilo vse vredu.

(odgovor članu Putka)
Neposredna povezava do sporočila: 2174
27.9.2010 21:17:36   
pika27
Me je zanimal...

Nosečnostna sladkorna bolezen Pri neodkriti in nezdravljeni nosečnostni sladkorni bolezni (NSB) se rodi novorojenček s preveliko porodno težo. Zato gre običajno za dolgotrajnejše in težavnejše porode in nastopi več zapletov ob porodu (več carskih rezov in drugih porodniških operacij). NSB moramo aktivno odkrivati in sicer z obremenilnimi testi z glukozo. Po novih priporočilih moramo opraviti presejalni obremenilni test v 24. do 28. tednu nosečnosti vsem nosečnicam, razen tistim z zelo majhnim tveganjem (mlajše od 25 let, z normalno telesno težo, brez podatkov o SB v bližnjem sorodstvu in brez slabe porodniške anamneze). Nosečnicam z velikim tveganjem za NSB moramo test opraviti že v prvem trimesečju. Nosečnice, pri katerih ugotovimo NSB, morajo imeti diabetično dieto in občasne kontrole krvnega sladkorja (KS) pri diabetologu ali družinskem zdravniku. Nosečnost vodi, z nekoliko pogostejšimi pregledi, njen osebni ginekolog. Posebej pomembne so ultrazvočne kontrole rasti ploda. Če so vrednosti KS ob dieti previsoke ali ugotovimo prekomerno plodovo rast, je včasih potrebno tudi zdravljenje z injekcijami insulina do konca nosečnosti. V tem primeru se nosečnica nauči samokontrole KS in samoaplikacije insulina. Porod pri nosečnici z NSB tudi načrtujemo. Če je vse v redu, poroda ne induciramo, do končanega 38. tedna nosečnosti, da ne bi novorojenček imel problemov z nezrelostjo pljuč. Kadar ocenimo težo ploda na 3800g in več, porod pa ne poteka hitro, ga dokončamo s carskim rezom. V letih 1992 do 1998 smo pri nosečnicah z NSB porod dokončali s carskim rezom v 21 % (pri zdravih nosečnicah v 9,4 %).

Pa še od Pušenjaka:
Nosečnostna sladkorna bolezen
Nosečnostna sladkorna bolezen je po definiciji omejena na čas nosečnosti. Ker pa se tudi pravi diabetes lahko prvič pojavi v nosečnosti, do poroda in prvih 6 tednov po njem, med obema ne moremo ločevati. Ali boste diabetična bolnica tudi po porodu ali ne, vam torej v danem trenutku nihče ne more napovedati. 

Kaj se dogaja v telesu?
Nosečnost s svojimi steroidnimi hormoni in s hormoni, ki skrbijo, da ima plod vedno na voljo dovolj hranil, zvišujejo obremenjenost endokrinega dela trebušne slinavke, ki včasih ne uspe proizvesti dovolj insulina za »porabo« vsega odvečnega krvnega sladkorja v celicah. Pri diabetesu gre torej za absolutno ali relativno pomanjkanje insulina in posledično nezmožnost celic porabiti preveliko ponudbo glukoze v krvi, hkrati pa prav ta pretirana ponudba krvnega sladkorja preko posteljice doseže tudi plod. To je glavni vzrok za posledice diabetesa pri plodu, če diabetične nosečnice ne zdravimo pravočasno ali dovolj učinkovito. 

Vpliv na plod
Povečana ponudba sladkorja pri plodu povzroči večjo sintezo insulina kot običajno, insulin pa je rastni, anabolni hormon, ki poveča rast vseh tkiv, predvsem pa notranjih organov in podkožnega maščevja. Plod v nasprotju z diabetično nosečnico namreč zmore porabiti vse, kar mu ponudimo, kar pa vodi v pretirano rast vseh tkiv in organov. To povzroči,da je plod ne le velik, temveč tudi debel, predvsem slednje pa lahko oteži porod. Hkrati to pomeni povečano potrebo ploda po kisiku in večjo nevarnost, da bo ob morebitnem popuščanju posteljice utrpel pomanjkanje, tako hranil kot kisika, predvsem med porodom, pa tudi še po rojstvu. 

Posebna obravnava nosečnice
Perinatologi torej diabetične nosečnice posebej obravnavamo ter jih poučimo, kako pomembno je držati se navodil o prehrani in gibanju ter hoditi na redne kontrole v diabetološki dispanzer in v ambulanto za vodenje diabetičnih nosečnic. Take nosečnice spremljamo pogosteje kot običajno, večkrat nadziramo rast ploda in v primeru, ko je to potrebno, če dieta in predpisano gibanje ne deluje zadovoljivo, uvedemo še insulinsko zdravljenje. 

Poskrbite zase
Nosečnice z motnjo v toleranci za glukozo imajo za razvoj diabetesa kasneje v življenju večje tveganje, seveda pa ni nujno, da bodo res zbolele za diabetesom. Predvsem so na boljšem ženske, ki se zavestno lotijo boja proti razvoju diabetesa in ohranijo telesno aktivnost, skrbijo za čim manj maščob v prehrani ter ohranijo normalno telesno težo skozi vse življenje.

(odgovor članu pika27)
Neposredna povezava do sporočila: 2175
Stran:   <<   < Prejšnja stran  85 86 [87] 88 89   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  85 86 [87] 88 89   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
30 dejstev o nosečnosti
Nosečnost je eno izmed najlepših življenjskih obdobij. Prinaša pa tudi marsikatera presenečenja.

Kako bi reagirali ..
Admin

če bi šel vaš mož na kavo z bivšim dekletom, ki je že leta ni videl, da se malo "pogovorita"?