Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:32:04
|
|
|
|
Seven*
|
Nekaj informacij, ki sem jih staknila pri konkurenci... ______________________________________________________ Porod čepe ali sede: Zakaj je porod na pručki i ačboljši od ležečega? Ženska zaradi naravne zakonitosti, to je težnosti, laže iztisne otroka, trebušne mišice so med rojevanjem razbremenjene, ravno tako izčrpane mišice maternice. Težnost pripomore tudi k učinkovitejšim popadkom, čeprav so ti manj boleči in se pojavljajo v večjih razmikih, čas poroda pa se posledično bistveno skrajša. Otrok ne pritiska na aorto in spodnjo zbiralno veno – kar se dogaja, če mati leži na hrbtu – zato je bolje preskrbljen s krvjo in kisikom. Porodnica na pručki laže diha, kajti med navpičnim porodom je porodni kanal raztegnjen, zato otrok laže zdrkne skozi obroč medenice (pri porodu leže pa se mora celo zriniti navzgor, da bi se prebil na svet). Pri takšnem porodu je zaželeno, da ženska v prvi porodni dobi hodi oziroma si poišče položaj, ki je zanjo najbolj udoben in najmanj boleč, druga porodna doba pa naj bi se zaključila na pručki; ta je žal na voljo le v redkih slovenskih porodnišnicah. Porod sede pa se uporablja v tako rekoč vseh porodnišnicah, saj so tudi porodniške postelje oblikovane tako, da se lahko zadnji del postelje zelo dvigne. Ležanje na hrbtu je neprimerno iz dveh razlogov: je nevarno za otroka in neudobno za mamico. Odgovor tiči v osnovnem poznavanju fizikalnih zakonov - zakonov gravitacije. Če rojevajoča ženska leži na hrbtu, potem celotna teža otroka pritiska na njeno hrbtenico. Ta nenaravna pozicija povzroči dve nevarni posledici: porodnici povzroča bolečine v križu in s pritiskom na glavne krvne žile ob hrbtenici zmanjšuje pretok krvi, ki oskrbuje maternico. Ta nezdravi dogodek učinkuje kot sprožena snežena kepa. Materi lahko upade krvni pritisk, otrok tako dobi manj krvi in manj kisika, popadki in krčenje maternice postanejo manj učinkoviti, porod se upočasni in ne nazadnje mati vendar potiska otroka navzgor! V takšnem položaju tudi otrokova glavica nesimetrično pritisne ob vaginalno odprtino (večji del je pritisne ob spodnji del, torej presredek) in logična posledica je potrebno rezanje presredka in večja verjetnost raztrganin. Če seštejemo: prizadeta sta oba, mati in otrok
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:37:19
|
|
|
|
Talči
|
Ti povem? Zato ker če ležiš na hrbtu, babice in zdravniki lažje vidijo kaj se dogaja. Imajo direkten pogled, pa luč in jim je to najbolj enostavno. Če pa čepiš, pa je to zanje napor, ker je treba gledati iz drugačne perspektive. Po moje samo zato. LP Talči
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 13.7.2005 21:40:25
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:40:58
|
|
|
|
Gina
|
Jaz ne bi mogla rodit čepe ali sede, ker bi jim tam sigurno skupaj padla. Nismo vse narejene tako. Jaz npr. sploh ne morem razumet, kako bi lahko kdo tako rodil!:)-:)-:)- Ne, saj se hecam, lahko razumem, da koga toliko ne boli, ampak se mi zdi, da marsikatero pa resnično tako zvija, da ne bi bilo varno. Jaz zase lahko trdim, da bi me zmanjkalo vmes. Občudujem vas, ženske, ki ste rodile tako izi, da bi vmes lahko čepele in privoščim vam, da bi vam to omogočili:bravo:, sploh če bi vam to pasalo. Take porode izvajajo v Postojni, kolikor jaz vem.:)
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:43:25
|
|
|
|
Seven*
|
Ja to je smiselno. Samo kaj pa napredovanje poroda in vse ostalo? Ok, torej gre samo za lenobo babic, ki se jim zadnje 10 minut ne da sklonit? Tud 10 min ni potrebno..
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:44:54
|
|
|
|
Seven*
|
Vem vem, da je tezko cepeti. Pa saj ne mislim dobesedno samo cepenja. Na splosno je vertikalni porod na kakrsenkoli nacin cisto zapostavljen!! Saj obstajajo prucke, mize in podobne zadeve.. Ce prides v porodnisnico s taksno idejo, pa te samo cudno gledajo.. Vsaj v vecini..
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:46:21
|
|
|
|
Seven*
|
Gina, jaz sem mislila da se mi bo zmesalo, ker sem morala lezati. Dobesedno!! Imela sem grozljivo potrebo po tem da se vsedem ali celo stojim!! Se mi je zdelo, kot da me mucijo, kot da sem privezana..
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:48:29
|
|
|
|
žužu
|
jaz grem pa zdaj sigurno rodit sede. prvič zato, ker vem, kako mučno je rojevati leže in drugič zato, ker sem stoprocentna, da je lažje. logično je, da je lažje. ne predstavljam si, da bi hodila na veliko potrebo leže. si ve?
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:51:33
|
|
|
|
piščanc
|
jaz po parih urah popadkov nisem imela moči, da bi se še na noge postavila in tako rodila. Pa babice gor al dol. prvič sem bila čist zafiksana (od dihanja), drugič pa utrujena do konca in še panična, ker se je popkovina strgala sam je tud za otroka varneje, vse prevečkrat se kaj zakomplicira in v ležečem položaju laže urgirajo, mislim da mišice svoje opravijo pa čeprav stojiš na glavi v glavnem tisti trenutek je korist otroka pred mano, saj sam prod je hiter, samo odpiranje...to traja, vsaj dve uri in takrat si že utrujen
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:52:05
|
|
|
|
Gina
|
V to pa jaz nisem čisto prepričana, da zato rodiš res veliko prej. Popadek itak samo odpira maternični vrat. Tisto se zgodi zaradi krčenja maternice. Sam porod, pa v normalnih razmerah traja od popolne odprtosti do iztisa, seveda pod pogojem, da vse štima, samo 10 minut po moje. Pa otroka ven porinit, če leži normalno, res ni noben problem, sede, čepe ali stoje. To se meni ne zdi ravno vzrok za čepe. 3x pritisneš in je zunaj. Še če ne leži normalno, ga pač 10x pritisneš ali 15x, pa malo ti pomagajo in je zunaj. Pa nikjer nisi ravno leže, vedno te kar fejst vzdignejo, skoraj sediš navpično, vsaj jaz sem vedno. Torej otrok ne gre gor, ampak dol. Še ko imaš popadke, nisi čisto vodoravno. Edini vzrok za rojevanje čepe, vidim v tem, da nekaterim to paše, zaradi samega pritiska otroka na telo mamice. S tega stališča je super, če to omogočijo. Mamam je treba pomagat. Je pa res, da je babicam sigurno veliko težje kontrolirat sam porod, če nič ne vidijo, pa če otrok pikira naravnost v tla. gravitacijsko mislim.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:54:54
|
|
|
|
Gina
|
Ja, verjamem, seven in žužu, da vama je točno toliko pasalo čepeti, kot meni ležati. Res smo različne in res bi bilo prav, da bi povsod imeli vse na izbiro. A v Mb tega ni?
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 21:58:13
|
|
|
|
Seven*
|
Gina otrok ima svoje 3 kile +/-. In ce to postavis v neko cev, potem bo po zakonih fizike zadeva silila navzdol. Popadki seveda pomagajo, ampak popadek je stisk, kateremu sledi napredovanje. In ce je zadeva pri tem se tezja, je zadeva seveda hitrejsa in hitreje napreduje. Nazadnje sem brala zgodbo ene mamice, ki se je mantrala 20 ur, pa se je odprla na 6 cm, potem so jo pa dali hopsati na zogo, pa se je v eni uri odprla na 10 cm. Vse indijanke, domorodke rojevajo cepe in nobena ne rojeva 24 ur.. Ze to ti dovolj pove.. In dostikrat je ful leze. Gina, jaz sem rodila z rahlo privzdignjeno glavo. V Mb imajo samo par modernih postelj. In ce imas smolo rodis POPOLNOMA leze. Lahko poiscem kaksen link na to temo, ki bo znanstveno pokazal, da je rojevanje leze nesmiselno.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 22:01:09
|
|
|
|
teta beta
|
V šoli za starše je dr. Simoniti iz Celja rekel, da je porod čepe možen, če ni indikacij za kakršnekoli zaplete, če pa kaže, da bi lahko šlo kaj narobe, te dajo na posteljo. Čeprav jih je malo, pa imajo s porodi čepe zeloooo dobre izkušnje. Sede se mi pa zdi, da itak rodi že skoraj vsaka, a ne? Kar jih jaz poznam, se mi zdi, da jih je zadnje čase ful rodilo v polsedečem ali skoraj sedečem položaju.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 22:08:14
|
|
|
|
Anonimen
|
Ja, v Kranju te menda na tistih starinskih posteljah podložijo z blazinami. Za čepe je pa ena "vesoljska" postelja, ampak nisem še slišala, da bi kakšna res tako rodila. Meni so rekle, naj se med popadki vsedem tja gor (izgleda kot ena straniščna deska na drogu, oblečena v usnje), potem so me pa ob pregledu nadrle, če sem pritiskala. Izgleda, da je vse skupaj (posebej ob popadku) tako pritiskalo dol, da je ustje zateklo. Tam naj bi izgleda sedeli samo med samim iztisom. Ampak kranjske babice tega očitno niso vedele.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 22:08:29
|
|
|
|
Gina
|
Saj ti verjamem. Nisem pa vedela, da kdo še dandanes v resnici tudi rojeva leže. Jaz niti 10 let nazaj nisem. V Po. so me pa dvignili čisto "navpično" skoraj, res, v Lj. pa bi rekla majčkeno manj, ampak še vedno čisto sede. Je pa tako, da itak pravijo, da je najtežje se odpreti do pol, potem gre vse ponavadi kar zelo hitro in intenzivno. Da bi bilo še bolj intenzivno, kot je bilo, si ne predstavljam. Moraš pa vedeti eno stvar. Vsak naslednji porod je bolj intenziven, pa temu primerno bolj boli, ker se hitreje odpiraš. Ni to vedno fajn. Jaz bi raje imela take popadke kot prvič, pa čeprav je trajalo pol urce dlje, ampak so bili za preživet, čeprav težko. Kaj pa vem. Če bi me mogoče spravili na neko "stranišče" z naslonjalom, da me ne bi zmanjkalo, bi mogoče bilo čisto ok, ampak kaj ko pritiskat ne smeš vmes, ko te vse tišči. Leže potem vendarle lažje kontroliraš, da ne stisneš mišic. Ma ne vem. itak je najboljše vzeti EA, pa mir, pa ne trpiš, pa je. Evo, zdaj bomo pa še kakšno prestrašile.:zmeden2:
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 22:14:45
|
|
|
|
Seven*
|
Gina. :)-:)- Meni so dvakrat dozo umetnih zvisali. Se mi je ze bledlo. Med popadki sploh ni bilo premora. Grozljivka. Se mi zdi, da bi slo hitreje, ce bi vsaj polsedela.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 22:34:59
|
|
|
|
Mojca P.
|
Sestra je babica in cepe in porod na prucki ne priporoca (pa ne zaradi lenobe babic). Tisto o sili teznosti je seveda res, vendar pa je v teh primerih veeliko vec raztrganin (posebaj ce je otrocke velik in komaj caka ven), dejstvo pa je da je delo babicam otezeno. V leze tezko vidi dogajanje in presodi, ce je vse ok in ce so navodila "ne pritiskati" porodnica tezko kontrolira otrocka, da ne bi sel ven (tukaj pa sila teznosti narobe hodi!!). To so njene informacije..mi je pa cudno, da si rodila cist v leze. Jaz sem rodila v Mb lani..prve popadke sem res prelezala,ko je slo pa zares sem pa bolj sedela, kot lezala. Ce bom se vedno tako pogumna:zmeden:, kot sem zdaj,bom poskusila drugo leto roditi na isti nacin (ne bi se odlocila za cepe ali na prucki).
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 23:00:57
|
|
|
|
polona2
|
Sede lahko rodiš v vodi (Postojna), drugače sem pa sama skoraj ves porod, torej 3 ure in pol, presedela, ker mi je pač tako najbolj odgovarjalo, tudi rodila sem s privzdignjenim vzglavjem.
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 13.7.2005 23:18:46
|
|
|
|
Anonimen
|
Mojca P., a si rodila s pomočjo tvoje sestre, ki je babica? Kako je to fajn, jaz sigurno bi, se ful fajn počutiš, če imaš zraven nekoga domačega, ki ve, kaj dela.:)
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 14.7.2005 9:09:05
|
|
|
|
Anonimen
|
Meni je pasalo, da sem ležala in sem se iz 3cm do 10 cm odprla v eni uri in nato v 4 minutah rodila. Bi pa povedala, da v našem koncu ciganke rojevajo čepe...če slučajno pridejo do ZD - laufajo po stopnicah v prvi štuk do ginekološke ambulante , počepnejo in rodijo. Dobesedno. Al pa kar pred ZD...če je nujno :)-
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 14.7.2005 12:58:02
|
|
|
|
mehurčica
|
Mojca P., noseča si? Sem kje kaj spregledala?:zmeden2:
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 14.7.2005 13:02:30
|
|
|
|
Seven*
|
Kristina. :bravo::bravo: Bravo ciganke! Jaz tak mislim, da o nekaterih stvareh nimamo pojma... vsaka cast ciganom..
|
|
|
|
Zakaj pri nas tako malo porodov cepe ali sede? 14.7.2005 13:08:56
|
|
|
|
via_2
|
:bravo:da si odprla to temo. tudi sama se že neki časa ukvarjam s tem vprašanjem. sem prvič noseča, tako da s porodom nimam izkušenj. zdrava ženska logika pa mi pove, da je treba s silo gravitacije sodelovati in ne se proti njej boriti. zato se bom sama odločila za porod sede oz. čepe. in upam, da me ne bodo v porodnišnici čudno gledali. ker meni je pa res čudno, da ženske rojevamo leže. to je verjetno refleks na bolečino. ko me kaj boli, se uležem. pa je včasih verjetno bolje, če hodim kot npr. pri glavobolu. ali karkoli počnem, kar me sprošča. sicer pa, sporočim decembra, kako bo šlo.
|
|
|
Najbolj brane vsebine v rubriki Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
Zadnje s foruma
Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin
Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?