Gina -> RE: nasvet (22.4.2010 15:21:05)
|
IZVIRNO SPOROČILO: FLASK_A Joj, Gina, ti si cel strokovnjak[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Omejitev je samo širina. Ne želim da se preveč razraste da mi po večini ne prekrije potke (potka je ob hiši, širina 80cm). Višina- recimo okrog 20- 30cm. Dolžine imam pa... hm... kakšnih 5m se mi zdi. Moram še razmislit če bi skombinirala več vrst na taki dolžini. To bi bilo pomoje kar lepo... Nevem še. Odkopano imam že sedaj da voda lahko odteka. Tako da je zdaj luknja v katero mi sine vedno zagazi in je ne maram pa bi tja kar grmičke dala. Upam da mi ni treba veliko izkopat za potrebe sivke? Na koncu bi prišlo recimo 10-15cm zemlje, pomešane s peskom... Ali morda na dnu grede filc (samo kamenje), gor pa zemlja s peskom. Kakšno luknjo imaš to, da voda odteka? Mož ti lahko napelje eno cev, da gre mimo grede, ni fajn, če ti voda čez gredo teče. Si napisala višina 20-30cm, kaj si to mislila, globino zemlje ali kaj drugega? Ker 10cm je zelo malo za kaj not posadit, 20-30 bi pa šlo. Jaz imam eno tako gredo med drugim, kjer imam zasajeno za spomladi narcise in tulipane, vmes cvetijo mačehe, tiste ta male, kot vijolice zgledajo, enobarvne, potem imam na isti gredi zasajene turške nageljčke in visoko pijavčnico, pa par ostrožnikov, kar pride maja in junija na vrsto za cvetet, potem pa spredaj rman in čisto zadaj visoke dvoletne rudbekije (ki se vedejo kot trajnice, saj že tretje leto delajo in menda tudi še bodo), ki cvetijo celo poletje. POzno jeseni posadim spet nekaj jesenskega not. Vse ostalo so dvoletnice oz. trajnice. Pa greda ni široka pol metra. Takih idej je malo morje, kaj vse lahko posadiš, d a imaš vse leto nekaj gor cvetočega ali lepo olistanega. Odvisno kaj ti je všeč. Sivka se sicer precej razraste, če jo posadiš zadaj, ti lahko celo širino grede skoraj zasede. Če jo posadiš spredaj, pa imaš zadaj nekaj večjega, pa spredaj sivko in je tudi zelo lepo. Samo nujno dvigni gredo toliko, da ni mokro vseskozi, ne sme voda zastajat.
|
|
|
|