janja -> RE: Plenico dol med spanjem? (23.4.2010 8:17:01)
|
Jaz tudi mislim, da mora otrok čustveno in telesno dozoret, da je pripravljen biti brez pleničke. Da otroka siliš biti brez pri 2h letih se tudi meni zdi neumno. Razen, če otrok sam pokaže interes (beri: si slači plenico in hodi lulat na stranišče ali kahlico). Naša izkušnja pa je taka. Naš starejši je podnevi suh od 2. leta. Nikoli se ni ne polulal ne pokakal v hlačke. Problem pa je bilo nočno lulanje. 2 leti sem se trudila, da bi ga odvadila še nočnega lulalnja, pa ni šlo. Njegova plenica je bila vsak dan močno polulana, on pa je spal kot top. Pa smo obiskali pediatra in nato še nefrologa. Vse je bilo v redu (mislim fiziološko). Smo pa opazili, da veliko pije, hodi lulat tudi ko se polula samo kapljico... Predlagali so mi obisk šole lulanja na pediatrični kliniki. Ker mi ni preostalo drugega, pa tudi otroka nisem mogla prepričati, da bi pa že lahko nehal lulati ponoči (plenica je bila njegova uteha...se je ni sramoval), smo se odločili za to. Presenetljivo je bil že po dveh dnevih šole suh...tako da smo zaključili, da lula, ker zvečer preveč pije. Šolo smo nadaljevali doma, vendar je po 14 dnevih spet prišel na svoje stare tirnice. Ker ga nismo nadzorovali...ampak jaz se nisem hotela iti policaja, hotela sem, da sam ve kdaj in koliko lahko popije. Potem pa čudež...čez dva meseca nam je čez vikend zmanjkalo plenic, jaz pa preveč lena, da bi šla kupit nove. Najprej je kak teden lulal v posteljo, čeprav je šel lulat pred spanjem, eno uro po tem ko je zaspal in okoli 3-4 ure zjutraj. Ko je bil suh, sem počasi začela ukinjat bujenje ob 3. uri, nato pa še tisto (eno uro po tem ko je šel spat). V enem mesecu smo bili suhi...s tem da smo začeli striktno omejevati večerno pitje. Ker gre spat ob 9h, je zadnje pitje ob 8. uri (največ 0,5dl). Zdej smo suhi že 4 mesece...aja sin pa je star 6,5 let. Imamo pa še enega 2,5 letnika, ki pa še ne kaže znakov, da bi bil podnevi brez plenice. Saj včasih mu oblečem samo hlačke, pa zdrži kako uro, potem se pa kar polula...čeprav ve, da se lula v kahlico ali na stranišču. Upam, da se to poletje znebimo vsaj dnevne plenice. Je pa vsak otrok individum,zato ga je potrebno opazovati. Kajti mnogokrat ti sam da znak, ti mu moraš pa samo pomagati.
|
|
|
|