Visok pritisk??? :S (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

Tejča05 -> Visok pritisk??? :S (15.4.2010 19:39:05)

Ojla punce,

danes sem imela redni pregled sem v 38t. Pač mela sem CTG in nič takega. In ko sem ležala ko sem bila na CTG sem meni pred učmi pojavijo svetlikjaoče se pikce, kar se mi je že večkrat in se mi ni zdelo omembe vredno, samo ker se mi j eže pojavilo sem si rekla bom še zdravnici omenila.
No in ko pridem tja vse lepo in prav to teh pikc. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ko sem jih omenila je šla gledat pritisk in sem ga imela 147 73, če se ne motim.
Uglavn mi je rekla da imam visok pritsk in j erekla v primeru da ga bom imela več kot 145 90, da moram takoj v porodnišnico in rodit.

Zdaj dala mi je samo to številko kaj pa če je kaj drugače, da je dam nizek zelo visok al pa kako drugače.
Uglavn ko sem šla od nje sem bila zmedena no zdej sm pa prestrašena. Že tko me je strah zdej pa še to.
A mi lahko katera kjaj več pove o tem, če ima izkušnje, ker se mi ne da vsako uro pritisk mert a sm za v porodnišnico al ne.

Hvala vam za odgovore.

lp

malecka_mateja -> RE: Visok pritisk??? :S (15.4.2010 19:44:26)

Jaz ti lahko samo povem, da je pritisk v mejah normale oziroma zelo lepo saj so normalne vrednosti spodnji od 60-80 in zgornji od 120-140 Meni se ne zdi, da bi bila panika.
Jaz bi si šla merit ko se ti pojavijo vrtoglavica, pikice...In če je nam 160 bi šla druagče pa ne. Moja seseda je celo nosečnost okoli hodila z 160-170 zgornji pa so rekli da če pride čez 180 more it rodit in je zato 3 tedne prej rodila zaradi tega.
Upam, da sem te malo pomirila. Ampak sej veš tudi stres vpliva na Rr in pa prehrana...Pazi se in čimlažji porod.

Anonimen -> RE: Visok pritisk??? :S (15.4.2010 20:58:25)

V nosečnosti je vse, kar je preko 145/90 PREVEČ. Prvi ukrepi so ponavadi ukinitev soli, nato pa zdravila.
Je pa res možno, da si morda bila pod stresom med pregledom (jaz sem VSAKOKRAT.....pa nimam nekih težav, ampak sem vedno nervozna, ko sem tam....).
Na tvojem mestu bi si jaz doma za zdaj 1-2krat izmerila krvni pritisk (poskusi v čimbolj sproščenem okolju.....) in potem videla, kakšne so meritve.
ČE bi bile pod 145/90-ni panike :)
če bi bile večinoma nad 145/90 bi poklicala svojo ginekologinjo in jo vprašala, kaj pa sedaj.
Če pa bi bil tlak preko 160/90 bi verjetno tudi NAJPREJ poklicala svojo ginekologinjo ali pa se šla pokazat v porodnišnico, pa da te tam imajo zavedeno, morda dobiš kakšne tablete, morda pa se odločijo, da sprožijo porod.
KER-previsok krvni pritisk v nosečnosti Ni normalno stanje in je lahko zate nevarno.
Aja, sploh pa ga probaj zmerit, ko maš te pikice pred očmi.

Sicer še vedno mislim, da si imela zvišan krvni pritisk v ordinaciji zaradi stresa (ki se ga morda niti ne zavedaš.....) in možno, da maš celo nizkega in zato pikice pred očmi (tako se je meni dogajalo.....pritisk pa komaj 85/50....)

Možno je, da boš tudi doma izmerila višje vrednosti, ker boš nervozna (jaz si moram doma merit krvni pritisk, pa čutim tako malo nervozico ampak potem je vredsnot okej in se skuliram in lahko čez par ur spet izmerim in je pritisk čist okej....).

JAz res upam, da nisi sedaj še dodatno prestrašena, ampak, glej na vse skupaj tako nekako:
Če imaš res nekoliko zvišan pritisk te bodo pa v porodnišnici dosti bolj pazili in mazili in čuvali in mogoče bo zato tvoj porod "lažji"; tak si jaz to poredstavljam in nek dodaten nadzor se mi ne zdi niti malo odveč!
Pa sedaj ne boš prvič rodila, a ne?
Se mi zdi, da je v prvo lažje, ker v bistvu ne veš, kaj te čaka, nekaj si predstavljaš, ampak v resnici nimaš pojma, kako bo. V drugo pa že imaš neko izkušnjo od prvič in si vsaj približno predstavljaš in bolečino in ves postopek in se mi zdi, da je strah vseeno bolj prisoten. Mogoče pa poskusiš to znanje uporabiti sebi v prid [sm=smiley1.gif] držim ti pesti, želim ti normlaen krvni pritisk in hiter in "kolikor je možno prijeten" porod (nam so v materinski rekli-popadek je vaš prijatelj, ker odpira maternični vrat in ker vas vsak popadek približa cilju.....na ja, verjetno se je tega v porodni sobi kar težko spomnit [sm=smiley1.gif]) ).

Tejča, sej bo, ne gre drgač :)
Lepo globoko in počasi dihaj in misli na kaj lepega

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif]

----------------------------------------

natasarobi -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 7:37:55)

Pozdrav!

Jaz sem imela takšne pikice občasno tudi ko nisem bila noseča, sedaj jih imam občasno in sem v 24t. Pridejo za kratek čas in gredo - običajno zjutraj ali pa če sem v prostoru, ki ima ne ravno naravno svetlobo ali ta prihaja iz nekje obstrani.

Sem imela pregled dva dni nazaj, zjutraj v kopalnici imela pike, vendar pritisk na pregledu 120/80.

Jaz bi si merila pritisk, tako kot ti je svetovala tudi moja predhodnica, predvsem kadar imaš pike in če bi bilo nad 140/90 bi klicala ginekologinjo ali pa v porodnišnico in naj povedo kako naprej. Pazi samo, da ti zaradi stresa ne bo nabilo pritiska - jaz si ga zaradui živcev nisem mogla več meriti, pa še pulz mi je podivjal.

Srečno!

malecka_mateja -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 7:50:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

V nosečnosti je vse, kar je preko 145/90 PREVEČ.

pa ona je imela vrednost 147/73 in to ni preveč amapk je normalno, le zgornji je nekoliko previsok.ampak še nekaj ti elektronski merilci imajo 5 odstopanja nižje višje najbolj točni so tisti, ki ti ga ona zmeri z statoskopom.

V glavenm večkrat si meri in če bodo odstopanja velika se pejt pokazat, ampk ne stoj pri merilcu ampak se sprosti malo pozabi na to in si potem meri, ker druagče boš imela visokega ali nižkega že zaradi podvzavestnega stresa. Čuvaj se. Vse dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Pa moj post ni bil na nobene slabo nameren.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

gupika -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 11:42:21)

Meni se je zadnji mesec pritisk vrtel okrog 150/90, včasih tudi več. Ko sem ga imela 160/100 sem šla v porodnišnico in sem tam ostala na opazovanju 3 dni. Se je malo umirilo in sem šla domov. 5 dni pred rokom, sem imela kontrolo in so me kar obdržali. 2 dni pred rokom so mi pa sprožili porod, zaradi tega pritiska.

lp

Anonimen -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 15:55:04)

IZVIRNO SPOROČILO: malecka_mateja

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

V nosečnosti je vse, kar je preko 145/90 PREVEČ.

pa ona je imela vrednost 147/73 in to ni preveč amapk je normalno, le zgornji je nekoliko previsok.ampak še nekaj ti elektronski merilci imajo 5 odstopanja nižje višje najbolj točni so tisti, ki ti ga ona zmeri z statoskopom.

V glavenm večkrat si meri in če bodo odstopanja velika se pejt pokazat, ampk ne stoj pri merilcu ampak se sprosti malo pozabi na to in si potem meri, ker druagče boš imela visokega ali nižkega že zaradi podvzavestnega stresa. Čuvaj se. Vse dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Pa moj post ni bil na nobene slabo nameren.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Sem opazla, da je mela Tejča spodnjega normalnega; pa še vedno mislim, da je bil zgornji posledica neke notranje napetosti, ki je verjetno niti ne čuti (Tejča....). Tak, da sem mnenja, da bo vse okej.
Tejča, ti pa vseeno malo prekontroliraj ta pritisk (je pa to kar zahtevno, ker živčki ful delajo in vplivajo na meritev.....)
Ampak-jaz mislim, da ne bo "panike" :)

Drži se Tejča, pa javi, kolko si zmeriš pritisk, pa ti bomo še malo "solile pamet" (ŠALA-dobila boš kup pametnih nasvetov, vredi? vredi.)
LP!
-------

anajan -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 22:28:59)

Tejča, oprosti ker bom nesramna. Nauči se slovensko.

Domnevam, da si tudi neodgovorna, če napišeš, da se ti ne da meriti pritiska. Saj gre vendar samo za dva tedna. Merjenje pritiska je v dobro otroka in tebe.

isobel -> RE: Visok pritisk??? :S (16.4.2010 23:28:40)

Te pikice, ki jih vidite, so posledica pritiska v očeh. Jaz imam drugače ves čas nizek pritisk (100/60) - tudi v nosečnosti, pa vidim te pikice ves čas oziroma pogosto. Torej, ni nujno, da je videnje teh pikic povezano z visokim krvnim pritiskom.

Tejča05 -> RE: Visok pritisk??? :S (18.4.2010 19:12:12)

No anajan res si nesramna in ne vem kaj je tukaj narobe z mojo slovenščino razen par napakc, če te je to zmotilo pri tipkanju.
Kar pri takih kot si ti mi definitivno naraste pritisk in ker se mi pač to trenutno dogaja sem vprašala tukaj na forumu ker so pač tu punce z različnimi izkušnjami. Zdej če te moja slovenščina mot me spreglej pa pejt kej duzga brat.
To da se mi pa ne da merit sem pa mislila s tem da ko ti enkrat nekaj nekdo pove da ni dobro boš vseeno malo večkrat pregledal če je vse ok ne samo 2x na dan. In ja ker me je strah tega da bo kaj narobe, ker imam sodelavko, ki je skoraj umrla pri porodu zaradi tega normalno da me je strah. In ker imam še eno punčko od prej, kjer se mi to ni dogajalo me seveda tudi vse v zvezi s tem zanima.
Pa kar se neodgovornosti tiče ko si že tako pametna, verjetno če bi bla ne bi pisala tukaj gor in spraševala.

Ma kaj se sploh ubadam s takimi kot si ti k mi brezveve pritisk dvigujš. Res, dej pejt rajš s takimi bolanimi drugič kam drugam, ker če mi nimaš iz izkušenj kaj povedat, solit mi ni treba na tak način kot si mi ti razen če imaš kaj pametnega za povedat.

Se opravičujem drugim puncam sam taki komentarji me resnično razpizdijo in zdele si sigurno rajš ne merim pritiska.

Gupika - zanima me ko so ti sprožili porod ali je zaradi visokega pritiska carski rez ali lahko tudi normalno rodiš, ker pri sodelavki je bilo vse skupaj zelo zapleteno in so ji rekli da pri naslednji nosečnosti sigurno ne bo rodila normalno ampak s CR, ker je preveč nevarno za njo.

Hvala vsem za odgovore, vsaj vem približno kako in kaj.

tejči28 -> RE: Visok pritisk??? :S (18.4.2010 19:19:18)

Tejča jaz sem imela v prvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] vedno  povičan pritisk pri zdravniku 150/90, nikoli manj,včasih je bil spodnji še več.In je bilo to ker sem vedno imela tam tremo zaradi kg in zato ker me je vedno sestra kaj spraševala,ko mi je merla pritisk.Zato sem si ga kontrolirala doma vsake par dni.Doma pa sem imela normalen pritisk in se nisem sekirala preveč. Potem sem tudi ugotovila,da je bil problem,da sem zjutraj pred pregledom spila kapučino ali čaj in mi je tudi to malo nabilo pritisk.
Tak kritično visokega pritiska nimaš,da bi bila panika,vseeno pa malo omeji sol in pa kontroliraj doma pritisk vsake par dni.

Anonimen -> RE: Visok pritisk??? :S (18.4.2010 19:26:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Tejča05

ali je zaradi visokega pritiska carski rez ali lahko tudi normalno rodiš, ker pri sodelavki je bilo vse skupaj zelo zapleteno in so ji rekli da pri naslednji nosečnosti sigurno ne bo rodila normalno ampak s CR, ker je preveč nevarno za njo.

Hvala vsem za odgovore, vsaj vem približno kako in kaj.

jaz mislim, da se v vsekam primeru posebej odločijo; verjetno glede na to, koliko si noseča, pa če gre "samo" za višji pritisk, al gre še za stanje, ko so zvišani tudi jetrni encimi in podobno. VErjetno ni nekih natančnih navodil, ki bi ti jih lahko me dale :) oz. nasveta.
Eto, moja izkušnja:
JAz sem imela NEZDRAVLJEN visok pritisk v prvi nosečnosti (vedno sem bla totalno nervozna pr mojem dohtaru na pregledu in je vedno pripisal ta tlak moji nervozi in nisem dobila zdravil). No, ko sem prišla rodit (odluščil se mi je čep in sem krvavela in nisem vedla, da je to lih normlano, meni se je zdelo veliko krvi....) sem imela tlak 180/110, valjda sem bal tudi nervozna....pa sem dobila Apaurin v rit, dve tableti pa sem morala takoj pojest (Metil Dopa se jim reče), rodila pas em vaginalno, ampak so mi merili tlak na pol ure, pa se kasneje sem še en Apaurin "fasala" (sem bla kar zadeta, pa brez očal z dioptrijo minus tri.....vse je blo v megli, razen glasu babice., njo sem pa slišala. in ubogala....). I n semlepo rodila ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] tudi "okej") in takoj zjutraj imela jaz normlane tlak (celo nizek 110/70).
Jaz tega tlaka nisem čutla; nobenih pikic, nič.....samo, ko sem si ga merila doma, je bila 160/90; tu nekje. pa totalno nervozna sem bila, ko sem tlakomer vidla....to je najtezje.....

In si ga kaj merila? PRitisk? Kolko pa imaš?

Jaz mislim (pa nisem neki stručko) da imaš ti verjetno blago zvišanega in bi ti verjetno sprožili porod po naravni poti (to čisto tako laično mislim....); ali pa imaš normalen pritisk in si imela v ambulanti zvišanega zaradi nervoze (in ga boš verjetno imela tudi pri naslednjem pregledu), zato je važno, da si ga meriš doma; jaz bi si ga tudi 2krat dnevno na tvojem mestu (jaz sem si ga celo pogosteje....). Sem pa bila tudi nekje v zadnjih tednih nosečnosti, ko se mi je tlak zvišal.....

Eto, sem malo nametala stvari...

Tejči; drži se!
Že dovolj drugih stvari ti dvigne tlak (tašča.....), tak da ne se sekirat okol kakšnih "mnenj"......
eh, o slovnici pa je bilo že veliko napisanega......
moje mnenje-piši kot si želiš.....pa pa!

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

gupika -> RE: Visok pritisk??? :S (18.4.2010 20:25:30)

Porod so mi sprožili z tableto (mislim, da se ji reče vaginaleta), ki ti jo vstavijo v nožnico. Po tej tableti naj bi se začel odpirati. Vendar jaz se nisem nič odpirala, voda pa mi je odtekla in še popadke sem imela na 5 minut. In tako celo noč. Zjutraj pa so mi dali še nekaj v žilo, da mi je povečalo popadke in da sem se končno začela odpirat. Skratka, porod je trajal 15 ur. Res sem se namatrala, na koncu sem bila že na pol v nezavesti od bolečin in protibolečinskih sredstev. Skratka, če se le da počakaj svoje popadke, ker ti, ki so sproženi umetno, so res boleči in traja in traja.

lp

Stran: [1]