frost -> RE: "Zdravljenje" avtizma (9.4.2010 11:12:12)
|
Meni na primer društvo DAN 'ni všeč' zgolj in samo zato, ker je na prvi strani zapisano, da je avtizem 'ozdravljiv'. Ne vem, zdi se mi zavajajoče. Saj mi je jasno, da propagirajo svoj protokol, ampak je zelo redko, da bi res pomagala zgolj in samo dieta. Potrebna je kombinacija različnih terapij. Poleg tega se mi ne zdi primerno, kako opisujejo avtizem kot neko grozno stvar, ki bi se je bilo potrebno čim prej znebiti. Jaz avtizma pač ne vidim kot bolezen, ampak kot nekaj, kar je del človeka. Ne verjamem, da je mogoče otroka ločiti od avtizma, oziroma, da je avtizem 'lupina' pod katero se skriva 'normalen' otrok. To je pač moje mnenje, lahko da se motim. Obstaja en zanimiv spis, ki ga je napisal odrasel z avtizmom (Jim Sinclair), ki govori o tem, kako osebe z avtizmom občutijo to našo željo po 'zdravljenju' avtizma. Meni se je zdel zelo zanimiv, se splača prebrat (link: http://www.autreat.com/dont_mourn.html). Potem vam tudi priporočam ogled filma z naslovom 'My family and autism'-lahko najdete na youtube. Je dokumentarec o angleški družini, v kateri so mislim da štirje otroci z avtizmom, od tega tudi eden ali dva z AS. Vsi so na dieti GFCF. Kakšnih posebnih napotkov za izvajanje diete iz tega filma sicer ne boste dobili, je pa zelo zanimiv in predvsem optimističen glede življenja oseb z avtizmom, kar mi je všeč. Kljub temu podpiram GFCFSF dieto, ker se je dejansko izkazalo, da pomaga kar velikemu procentu otrok. Ne vem, če pri nas že upoštevajo odvzem soje, ali je še vedno samo GFCF. Samo testiranje za netolerantnost na te snovi finančno ni tako hudo breme. Če se izkaže, da netolerantnosti ni, se dieta ne bo izvajala. Če se izkaže da netolerantnost je, bo potrebno dieto izvajati vsaj 6 mesecev, da se zagotovo pokažejo rezultati. Pri nekaterih otrocih se to zgodi takoj, pri drugih kasneje. Je pa finančno kar težko. Poleg tega se za lažje izvajanje diete priporoča, da jo izvaja cela družina-tako otrok skoraj nima možnosti, da bi prišel do 'prepovedanih' snovi. Priporočam, da se povežete s starši, ki so dieto že izvajali, lahko preko društva DAN, ali pa poiščete kakšne bloge tujih staršev (v ZDA jih ogromno izvaja to dieto z izjemnimi rezultati in z veseljem vam bodo pomagali). Lahko se vključite tudi na kakšne forume in povprašate za nasvete in mnenje drugih staršev. Eden izmed boljših forumov za aspergerjev sindrom je www.wrongplanet.net (izkušnje si izmenjujejo predvsem mladostniki z AS, pa tudi njihovi starši). Strani, ki si jih lahko na temo diete ogledate, je ogromno. Najdete lahko smernice za nakupovanje živil (previdno pri glutenu, pojavlja se skoraj povsod, kjer ga ne bi pričakovali), recepte itd. itd. Linki do enih izmed boljših strani: www.talkaboutcuringautismnow.org www.spunkycoconut.com www.generationrescue.com www.autismweb.com Na večini teh strani boste podobno kot pri DAN našli podatek, da je avtizem ozdravljiv, kot boste tudi na večini strani za vedenjske terapije našli podatek, da je z avtizmom s pomočjo terapij mogoče čisto normalno živeti. Ni treba zaupati vsemu, kar najdete. Ampak če vas zanima dieta, so to zelo dobre strani z dobrimi nasveti za lažje izvajanje te terapije. Glede vedenjskih terapij za avtizem je primerna predvsem ABA, ki jo izvajajo tudi pri nas. Če vaš otrok ne bo hodil na terapije, je dobro da se omejite na en simptom, na katerem želite delati, posebaj. Hkrati delati na več področjih ponavadi pri otrocih z avtizmom ne prinese najboljših rezultatov. Če ima težave na socialnem področju-stiki z drugimi otroci, igra, se obrnite na Društvo za avtizem. Izvajajo delavnice socialnega učenja, ki so zelo zabavne in dejansko pomagajo. Društvo za avtizem hkrati ponuja tudi poletne tabore, delavnice senzorne integracije itd. Lepo pozdrav
|
|
|
|