plačilo dohodnine (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


maya2 -> plačilo dohodnine (3.4.2010 22:49:17)

Ali pride v poštev ugovor v naslednjem primeru:

delodajalec je izdal plačilni list plačal prispevke in akontacijo dohodnine, ni pa dejansko nakazal plačila delavcu...... v napovedi za dohodnino se vsota kljub temu šteje in potem moraš še plačati dohodnino, čeprav plače nisi prejel... je tako?




zmajaz -> RE: plačilo dohodnine (3.4.2010 22:52:47)

Seveda - če je delodajalec naredil tako, kot opisuješ, DURS to plačo upošteva pri obračunu dohodnine, saj nima podatka, da je delavec v resnici ni preje - zato delavec seveda za tisto neprejeto plačo plača dohodnino. Vsekakor se lahko poskusi dati ugovor, kako se bo to potem reševalo, pa težko rečem. Ker tole je že potem zadeva za kakšne inšpektorje itd.




maya2 -> RE: plačilo dohodnine (3.4.2010 22:59:31)

Ja delodajalec je bil prijavljen inšpekciji za delo, baje je globa 200€, če je plačal ali ne ne vem, zadeva gre tudi na delovno sodišče, primer je jasen ampak težko če bo kdaj kaj iz tega, saj nimajo kje vzet [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Če se poda ugovor, se poda na osnovi česa? Da plačilo pač ni bilo izvršeno? Priloži prijavo inšpekciji, ... pa kaj še?




Lajči -> RE: plačilo dohodnine (3.4.2010 23:08:34)

IZVIRNO SPOROČILO: maya2

Ali pride v poštev ugovor v naslednjem primeru:

delodajalec je izdal plačilni list plačal prispevke in akontacijo dohodnine, ni pa dejansko nakazal plačila delavcu...... v napovedi za dohodnino se vsota kljub temu šteje in potem moraš še plačati dohodnino, čeprav plače nisi prejel... je tako?



Obstajajo luknje, ko ugovor tudi uspe. V odločbi, ki jih pošiljajo sedaj, ti piše, da nisi dolžan poravnati obveznosti po informativnem izračunu. Če te je delodajalec zeznu, se obrni tja oz. pridobi dokaze, da je tako kot si navedla in dokaži, da nisi dobila izplačila, čeprav je to delodajalec prikazal. Kako boš dokazala ne vem, ker ne poznam v zvezi z DURS, vendar, predno podaš ugovor, delodajalca malo pocukaj in naredi poizvedbe oz. pridobi izpiske ipd..

Če boš točno tako postavila vprašanje kot si ga tu, bi premislila in bolj uradno zastavila z vsemi dokazili, ki jih boš pridobila ali imaš.




Vijoličarka -> RE: plačilo dohodnine (3.4.2010 23:18:22)

Če prav razumem, je delodajalec izdelal plačilno listo, vknjižil bruto plače v stroške, plačal državi prispevke in davke, ne pa tudi neto plače delavcu.

No, da je plačal prispevke, samo domnevam.

Torej si ti v bistvu prejela samo prispevke (čeprav nisi nič dobila na račun, pa je bilo plačano zdravstveno in pokojninsko varstvo... in davek se plačuje od bruto ) Nekje logično gledano, bi ti morala pod dohodek vpisati samo prispevke in jih potem odšteti, tako da bi bila osnova za dohodnino 0,00. In ti bi morala dobiti vrnjeno dohodnino.

Samo vprašanje, če DURS sploh predvideva kaj takega in če gre to programsko skozi.

Napiši pritožbo, pojasni, kaj se je zgodilo. Priloži prijavo, ugotovitev inšpektorja, ugotovitev sodišča... Če boš kdaj dobila neto izplačilo, bo to davčna osnova, saj prispevkov ne boš smela več odštevati in boš plačala dohodnino.

Jaz bi na tvojem mestu zbrala vso dokumentacijo in šla kar na DURS vprašati kaj zdaj. Po moje morajo kar oni predlagati neko rešitev, ki bo v skladu z njihovo programsko opremo. Primer je precej nenavaden, saj kategorije, ki so ponavadi skupaj, pomeče v različna obdobja.




maya2 -> RE: plačilo dohodnine (3.4.2010 23:27:06)

Ja se mi je zdelo da bo najbolje it kar na davčno (čeprav se mi je že zgodilo, da za kakšno zadevo tudi tam ne vedo kako in kaj). Mož ima plačilno listo, ima izpisek dursa o plačanih prispevkih, ima celo podpisano izjavo tega delodajalca da mu je ta denar še dolžan, no ja kar se pa delovnega sodišča tiče pa ne gre tako hitro,...




Stran: [1]