zmajaz -> RE: odvajanje od dude (3.4.2010 22:17:12)
|
Nekateri zagovarjajo, da je dudo najboljše vzeti tam pri 6-ih/7-ih mesecih starosti - da je takrat najlažje. No pri nas smo se pogovarjali o tem - mi je tašča pri kosilu pravila, kako je ravno brala en članek o tem. Naš odvisnik je bil pa star 9,5 meseca - in bil je res pravi odvisnik: dudo je imel cel dan po ustih, če mu je padla ven, si jo je takoj vtaknil nazaj, ponoči sem ga ves čas slišala, kako jo vleče, če jo je izgubil si jo je hitro poiskal, če je ni našel je bil pa jok, da sem mu jo morala jaz poiskati, tako da na koncu sem mu raje dala kar 2 v posteljico. Po možnosti je imel eno v ustih in eno še v roki za rezervo. [sm=smiley36.gif] No pa se pri kosilu s taščo tole pogovarjamo in rečem jaz, da mu jo bom poskusila vzeti. Lepo sem jih umaknila iz vidnega polja, pa je bil po kosilu do večera brez. Proti večeru je bil sicer že kar siten (a tudi zato, ker je bil že zelo zaspan), a dude mu nisem dala. Potem sem bila pa v dilemi, kaj naj naredim za spat - spat je namreč hodil tako, da je spil flaško mleka, ko je končal, pa si je takoj vtaknil v usta dudo, se obrnil na bok in zaspal. vedela sem, da najslabše, kar lahko naredim je, da mu je ne dam, ga pustim jokati, potem pa mu jo čez nekaj časa dam - da se moram odločiti, da bom vztrajala ali pa mu jo dati že takoj. Pa sem rekla - nič, bom probala, pa kar bo bo. Ko je spil mleko, je seveda začel jokati, ker ni bilo dude. Vzela sem ga v naročje in malo pozibala - in nisem mogla verjeti: ker je bil že itak zelo zaspan, je v minutki zaspal. Odložila sem ga v posteljico in šla ven. Ponoči se je SAMO 1X zbudil in začel jokati, pa sem ga hitro malo potrepljala po ritki in je spet v minutki nazaj zaspal. Podnevi je bil spet brez problema brez dude, ker je ni videl, podnevi je takrat še itak spal v vozičku, kjer ga ni bilo problema uspavati brez dude, zvečer sem ga pa še malo božala, pa je hitro zaspal. Tudi drugo noč se je zbudil samo 1x in v minutki nazaj zaspal. Skratka naš se je odvadil dude skoraj čudežno - vsi smo bili prav šokirani, da je kaj takega možno, da lahko en tak odvisnik ostane čez noč brez vsakih težav brez dude. Tako da iz svoje izkušnje bi rekla, da bo menda kar držalo, da je pri manjši starosti dudo lažje vzeti kot pozneje, ko začnejo že svojo trmo uveljavljati. Moram pa dodati še tole: odkar nima dude, se ponoči SPLOH ne zbuja - prej se je vsaj nekajkrat na noč zbudil, ko je iskal dudo, sicer si jo je večinoma sam našel, tu in tam, sem mu pa tudi morala pomagati. Pa tudi čez dan veliko bolj mirno spi - duda ga je samo živčnega delala. Ko jo je še imel, sem ga gledala, ko je spal v vozičku, kako mu je padla ven in je nekaj časa spal brez nje, potem se je pa kaj obrnil in če je v tistem začutil dudo, je ratal čisto živčen - kar tresel se je in si je hitel še napol v spanju tipati za njo in si jo tiščati v usta. Ko smo jo dali stran, se je to končalo in zdaj lepo mirno spi.
|
|
|
|