Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: nu_tella Vijoličarka a ti veš kaj o temu. Za oddajanje premoženjav najem namreč ne vem kako je, ampak, glede na to, da moraš biti v sloveniji registriran za vsako dejavnost, da lahko račun izstaviš, mislim, da če hočeš nekomu izstaviti račun za najemnino, moraš biti registriran za oddajanje najemnin v najem oz. v njihovem primeru za posredovanje pri oddaji nepremičnin v najem. Kar pa sigurno niso ;) Ja delež odbitnega ddv je tudi pojem zase... Uglavnem, jaz mislim, da so bolj malo pomislili, preden so ta račun izstavili... izkoristi to. Hja, v končni fazi bi res znala biti tudi registracija pomembna. Ampak večina firm se registrira za vse mogoče, za vsak slučaj. Mogoče so tudi oni. Da so bolj malo pomislili, ko so izstavili račun... Po moje so kar zacveteli od lastne modrosti ali pa je namesto njih zacvetel kakšen gostilniški kolega - v Sloveniji se o davkih in postopkih zmenijo običajno ob šanku in namesto da bi naštudirali kakšen zakon in pravilnik, zadostuje, da 'Jože tako rekel'. Skratka, po moje se jim je kar smejalo, ko so našli 'luknjo v zakonu', namreč, da je oddaja v najem DDV-ja oproščen promet. In so čisto mogoče prepričani, da bo 'šlo skozi', ker ne bodo v prekršku. Načeloma se redkokdaj razmišlja naprej: kaj je z davkom od dohodka v preteklih letih in morda še sploh nikoli niso slišali za kakšen odbitni delež... Morda je kakšen knjigovodja kaj pripomnil, pa je bil postavljen pred dejstvo, da naj bo tiho, če hoče službo obdržati. Morda imajo za računovodstvo ljudi, ki v glavnem samo kimajo in nekaj skupaj skropucajo, brez da bi se zavedali, kaj delajo - so pa poceni, lojalni in podložni ali pa se jim fučka. V glavnem, baguska, daj poročaj, kako se bo izšlo. Držim pesti, da sesuješ barabe.