čebelica01 -> RE: kako se sploh barvajo pirhi? (1.4.2010 13:11:21)
|
Čas je za barvanje jajčk - nekaj idej da bodo bolj naravni in užitni - naravne barve!! Lepe praznike Rožnati/lila/roza pirhi: z vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode) Rdeči pirhi: teran jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa Skoraj črni pirhi: jajca kuhamo v gostem ruskem čaju jajca kuhamo v pravem čaju Oranžni/pomarančni pirhi: v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike Rumeni pirhi: v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca za rumena pa žafranika ali kurkuma v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov Zeleni pirhi: v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju Rjavi pirhi: rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave) jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave Vijolčni pirhi: za vijolična jajca je dobro rdeče zelje v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza Sivi pirhi: jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode
|
|
|
|