Sadike borovnice... kako? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke

Sporočilo

Nežka. -> Sadike borovnice... kako? (1.4.2010 8:53:57)

Zanima me ali lahko posadim sadiko borovnice, maline in robide v lonček na balkonu (ki btw gleda na južno stran), in kako: ali lahko kar v juti v katero so zavite, kako zalivat, skratka vse o tem in čim več prosim napišite, ker o tem nimam pojma. Če povem po pravici se mi še kaktus posuši.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Kupila sem jih pa zradi otrok, tko da bodo malo gledali kako stvari rastejo in obrodijo ter kako skrbimo za rastline, skratka spoznavanje narave. In upam da nam rata, zato prosim HELP![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

noranate -> RE: Sadike borovnice... kako? (1.4.2010 9:05:59)

Ja, mene tud zanimajo te ameriške borovnice. Predvsem kako prezimijo? Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

2violina -> RE: Sadike borovnice... kako? (1.4.2010 12:02:27)

Borovnice ne moreš saditi v navaden lonec za rože. Imeti moraš ogromen lonec. Saditi jo moraš v kisli zemljo, ki jo dobiš v gozdu pod borom ali kupiš v trgovini. Najbolje uspevajo na polsenčni legi.
Sama imam borovnice, ki se bohotijo v vsej svoji velikosti in širini. V višino merijo 1,5m in so se razrasle v čudovite grme. Vsako pomlad, ko opazim prve poganke (še čisto majhne) jih dognojim s posebnim gnojilom za borovnice (štupa). Prav tako jim vsako leto dodam nekaj kisle zemlje. Predvsem pa vsako leto sekance, ki jih pripravim doma. Zmeljem drobne veje z iglicami  bora in jih potrosim po vrhu zemlje.
Borovnica potrebuje veliko vlage, zato jo je potrebno zalivat. V hudi vročini celo 2x na dan.

Prezimijo na prostem. Zaščitit jih je potrebno edino le pred polomom snega.

Gina -> RE: Sadike borovnice... kako? (1.4.2010 15:09:08)

Evo, sta že vse izvedeli. Dodajam samo to, da jih je prva leta možno imeti v večjem okroglem, globokem loncu, se pravi premera pol metra - v kisli zemlji. Jaz jih imam tako, zaradi tega, ker je pri nas izjemno apnenčasta zemlja in jim sploh ne ustreza in ne pomaga, da dodajaš kislo zemljo (to zemljo sicer kupiš v vsaki vrtnariji ali večjem centru, gor piše zemlja za rododendrone, lahko pa zmešaš sama navadno zemljo s šoto - le da moraš šoto nujno prej namočit, če boš to počela).
Prezimijo čisto lepo.

Nežka. -> RE: Sadike borovnice... kako? (2.4.2010 11:29:35)

OK, hvala. Kaj pa naj naredim z malino in robido, a isto kot za borovnico, al kako?

Felicita -> RE: Sadike borovnice... kako? (2.4.2010 11:53:17)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Evo, sta že vse izvedeli. Dodajam samo to, da jih je prva leta možno imeti v večjem okroglem, globokem loncu, se pravi premera pol metra - v kisli zemlji. Jaz jih imam tako, zaradi tega, ker je pri nas izjemno apnenčasta zemlja in jim sploh ne ustreza in ne pomaga, da dodajaš kislo zemljo (to zemljo sicer kupiš v vsaki vrtnariji ali večjem centru, gor piše zemlja za rododendrone, lahko pa zmešaš sama navadno zemljo s šoto - le da moraš šoto nujno prej namočit, če boš to počela).
Prezimijo čisto lepo.

tut mi imamo bazično zemljo, pa smo za ameriške borovnice naredili 'bazenček' iz folije in ga napolnili s kislo zemljo, ki jo zdaj vsako leto dodajamo in krasno uspevajo.
čez zimo jih pa zaščitimo z smrekovimi vejami in niso nikoli pomrznile. mamo pa 1 zgodnjo, 2 'srednji' in 1 pozno sorto, tko da mamo borovnice res celo sezono.
maline, kokr jest vem niso zahtevne, samo ne vem kako bi to raslo v loncu; enako za robide.

dps1 -> RE: Sadike borovnice... kako? (2.4.2010 13:46:18)

pa posebno gnojilo....

Gina -> RE: Sadike borovnice... kako? (3.4.2010 19:09:05)

IZVIRNO SPOROČILO: Nežka.

OK, hvala. Kaj pa naj naredim z malino in robido, a isto kot za borovnico, al kako?

To pa ne vem. Vse maline in robide imam zunaj. Niso nič občutljive na to, v kakšno zemljo jih daš, lahko je čisto normalna. Vendar vseeno pazi, da boš kupila zemljo za zelenjavo, ker če stvar ješ, ni fajn da imaš zemljo z dodanimi rečmi, ki niso za jest, kakršne so skoraj vse kupljene zemlje za presajanje lončnic ali balkonskih rastlin.
Po moje bi vseeno šlo malino dat v lonec. Probaj, saj zgubit nimaš kaj. Rabi pa malina kol za oporo, da jo privežeš zraven, borovnica ga ne. Robida v loncu...hmm, to pa ne vem. Si ne predstavljam najboljše.

Stran: [1]