RE: Čemaž (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


zvesta -> RE: Čemaž (2.4.2010 10:23:23)


IZVIRNO SPOROČILO: tajtaja

Tajtaja - od kod pa si?


OKolica Murske Sobote[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Kje v SLO pa ga je največ?



Tukaj Slovenske Gorice so ga polne...




al1* -> RE: Čemaž (2.4.2010 11:42:30)

Ob Muri smo ga mi že nabirali, pri Veržeju ga je bilo zelo dosti.




suzolinka -> RE: Čemaž (3.4.2010 8:52:42)

Mmmmm čemaž!!! Jaz ga kupim na ljubljanski tržnici. Ga prodaja v kozarčku in ga potem jemo celo leto.
Evo še en recept - pizza s čemažem in regratom
Zmesi testo za pizzo iz polnovredne moke.
Narediš filo iz čemaža - 2 jajca, 200 g skute, sol, sladka/kisla smetana, čemaž in zmešaš.
Ko testo vzhaja, ga daš na pekač in narediš zavihke, da testo ne izteče. Vliješ filo iz skute in pečeš na 200 C, 30 minut.
Pustiš, da se malo ohladdi in položiš gor regrat, ki si ga prej zabelil z malo bučnega olja. Dober tek!




gigi1 -> RE: Čemaž (14.4.2010 12:00:58)

Čemaž lahko hranimo narezanega na trakove v kisu (jabolčnem) ali olju. Oboje uporabimo v solatah. Tistega v olju pa lahko popečemo z jajčki ali uporabimo kot svežega.
V skrinji se posuši in izgubi veliko okusa. Blanširati ga je tudi škoda.
Sama naredim namaz:
Na polno posodo od multipraktika na lističe narezanega čemaža dodam cca 2 dcl olivnega olja, malo soli in 10-15 dkg orehov. Vse skupaj zmiksam. Mora biti taka kremasta zmes. Če ni, dodam še malo olivnega olja. S tem napolnim manjše kozarce. Na koncu polijem z malo olivnega olja.
Je odličen namaz. Dodajam v njoke ali rezance s smetano in orehi. V omako iz bučk. Pire krompir. Rižote. Obare. Tudi ribje jedi. Samo po eno žličko.
Zdrži v kozarcih celo leto in ne izgubi okusa.
Cvetove (popke) pa okisam kot gobe. Uporabim bolj razredčen kis in olivno olje. Dodam pa le sol.




niwaj -> RE: Čemaž (3.3.2011 12:29:00)

En kratek članek o čemažu, da se bo vedlo o čem se govori in zakaj je tako zdrav.
Ko ga nabiraš, je treba pazit, da pomotoma ne vtrgaš šmarnice, ker sta si zelo podobna.
Ja ja, kmalu bo pomlad in spet bomo lahko trgali sadove narave:D




Felicita -> RE: Čemaž (3.3.2011 19:28:53)

IZVIRNO SPOROČILO: niwaj

En kratek članek o čemažu, da se bo vedlo o čem se govori in zakaj je tako zdrav.
Ko ga nabiraš, je treba pazit, da pomotoma ne vtrgaš šmarnice, ker sta si zelo podobna.
Ja ja, kmalu bo pomlad in spet bomo lahko trgali sadove narave:D



to men nikol ni blo čist jasno... če čemaž nabiraš spomladi običajno takrt šmarnic itak še ni zunej, da o izrazitem vonju čemaža sploh ne govorim. morš bit RES talent da zamenjaš no.




niwaj -> RE: Čemaž (27.3.2011 14:13:22)

Šmarnice in čemaž so skupaj maja če se ne motim. In če rastejo skupaj, pomešano, ko enkrat vtrgaš čemaž in imaš na prstih tisti vonj, itak več ne ločiš ....pomoje no....nevem, se mi k sreči še ni zgodilo. :D




Freya88 -> RE: Čemaž (30.3.2011 11:42:37)

Nikol se jedla!:(

Me pa zanima kaksnega okusa je, je dejansko kot cesen??:)




Felicita -> RE: Čemaž (30.3.2011 17:17:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Freya88

Nikol se jedla!:(

Me pa zanima kaksnega okusa je, je dejansko kot cesen??:)



meni ma bolj zelen (zeliščen) okus kot česen - po česnu bolj ko ne samo diši + je veliiiiko lažje prebavljiv, tko da men je to zakon kombinacija.




diana 28 -> RE: Čemaž (3.5.2011 12:07:03)

Mene pa zanima ali je še vedno dober čemaž sedaj ko cveti. Malo sem v dvomih ali se še vedno uporablja liste (cvete?) ali ni več dobro brat ? Letos sem ga zamudila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] oz. nisem vedela kje raste....




artista7 -> RE: Čemaž (3.5.2011 14:30:20)

da, čemaž je kompleten užiten. Cvet je užiten kot popestritev solate (da izgleda malo bolj zanimivo ko so rožice notri), list je sicer najboljši ko je rastlina mlada in še ne cveti, govorim samo o okusu-tudi sedaj so listi užitni. Čemaževe cvetne popke vložim kakor kapre. Najraje raste na vlažnem, pri nas konkretno ob reki. Pazi, da ga ne zamenjaš s šmarnico (mora dišati po česnu), ki je zdajle aktualna, nepoznavalci ga dostikrat zamenjajo z jesenskim podleskom (ta ima v sedanjem času liste nekoliko podobne čemažu - meni se sicer ne zde, samo je bolje da poznaš razliko). Za čemaž trenutno še ni prepozno! Jaz ga dam v olivno olje ker nimam domačega česna (sesekljam čemaž in ga zalijem z olivnim oljem in malo posolim da dlje zdrži) in ker je čsen v trgovini ves iz Kitajske (se mi zdi malo ne-kul da od toliko daleč zelenjavo jem). To potem uporabim ne samo v solatah pač pa tudi v omleti, na mesu - povsod skoraj.




diana 28 -> RE: Čemaž (3.5.2011 14:51:15)

Hvala artista7...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]