Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

cowgirl -> Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (26.3.2010 0:26:56)

Zanima me, kako se izračuna starševsko nadomestilo, če imaš že enega otroka in si zaposlen 4 ali 6 ur, kot to prakticirajo kakšne mamice.
Kmalu bom šla v službo (naša princeska je stara 8 mesecev) in premišljujem, če bi se zaposlila samo za 4 ure, malo pa dala v varstvo k babici. S možem sva se odločila, da bomo čez kako leto naročili še enega... pa me zanima, kako se potem računa to nadomestilo.

mala maja -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (26.3.2010 8:15:11)

CSD ti razliko do polnega delovnega časa plača prispevke za socialno in pokojninsko varnost v višini minimalne plače, ne dobiš pa nič denarja za tiste ure.

če boš delala po 4 ure boš dobila za 4 ure plačo v svoji firm in plačali ti bodo prispevke za 4 ure (glede na tvoj bruto), za 4 ure pa bo CSD plačal samo prispevke v višini za minimalno plačo.

SaaS -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (26.3.2010 9:41:13)

Kot je napisala mala maja. In potem se višina porodniške izračuna glede na plačane prispevke. Torej bo nižja kot če bi delala polno 8 ur, ker bi imela takrat plačane višje prispevke. Po eni kmečki logiki, bi rekla, da seštej plačo za te 4 ure, ki jo boš dobila in pol minimalne plače, za druge 4 ure, da okvirno prideš do enega zneska. Imaš pa na csd strani možnost točnega izračuna višine nadomestla. 

zmajaz -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (26.3.2010 9:54:08)

IZVIRNO SPOROČILO: SaaS
Po eni kmečki logiki, bi rekla, da seštej plačo za te 4 ure, ki jo boš dobila in pol minimalne plače, za druge 4 ure, da okvirno prideš do enega zneska.

Tako je - tvoja porodniška bo potem v takem primeru približno pol tvoje plače (oz. tvoja plača za 4 ure) + pol minimalne plače, ker so za preostale 4 ure plačani prispevki od minimalne plače.

cowgirl -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (26.3.2010 13:05:02)

hvala za hiter odgovor!

MIAAA30 -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (28.3.2010 10:29:03)

Punce mene pa nekaj zanima a si lahko sama za tiste štiri ure ko mi CSD plačuje prispevke od minimalne plače doplačam prispevke sama razliko od moje bruto plače?

Zanima me če grem na bolniško zaradi otroka- bolezen, koliko potem dobim bolniške?

hvala za odg,

miaaa 

Soncnica Sandra *** -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (28.3.2010 13:13:41)

IZVIRNO SPOROČILO: MIAAA30

Punce mene pa nekaj zanima a si lahko sama za tiste štiri ure ko mi CSD plačuje prispevke od minimalne plače doplačam prispevke sama razliko od moje bruto plače?

Zanima me če grem na bolniško zaradi otroka- bolezen, koliko potem dobim bolniške?

hvala za odg,

miaaa 

ne zastopim čisto tvojega vpršanja [sm=zmeden.gif]
a sprašuješ, če ti lahko polovico plačije CSD, polovico pa bi si plačevala sama.

če sprašuješ v tem smislu, je odgovor ne, ker moraš biti zaposlena minimalno za polovični delovni čas, da ti potem CSD plačuje prispevke do razlike polnega delovnega časa

zmajaz -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (28.3.2010 13:44:15)

Mislim, da ne sprašuje, če bi si lahko polovico plačevala sama, ampak če lahko k polovici, ki jo plačuje CSD in se plačuje od minimalne plače, doplačala razliko, da bi potem ta polovica bila ista kot tista, ki jo plačuje delodajalec in bi tako bruto osnova za 8 ur bila ista kot prej, ko je bila zaposlena za 8 ur. Glede odgovora na to vprašanje pa nisem prepričana. Če si s.p., kjer si lahko sam po želji višaš osnovo, vem, da si to brez problema plačuješ pač svojo polovico več, da potem zadevo izravnaš. Če si pa zaposlen pri nekom drugem pa nisem sigurna, ampak mislim, da je tu odgovor prej ne kot ja. To bi se bilo najbolje pozanimati na ZPIZ.

MIAAA30 -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (28.3.2010 19:27:07)

Ja tako mislim kot je napisala zmajaz. Če katera ve bi bila zelo vesela če bi odgovorila.

Lajči -> RE: Starševsko nadomestilo če si zaposlen za 4 ure (29.3.2010 2:41:13)

IZVIRNO SPOROČILO: cowgirl

Zanima me, kako se izračuna starševsko nadomestilo, če imaš že enega otroka in si zaposlen 4 ali 6 ur, kot to prakticirajo kakšne mamice.
Kmalu bom šla v službo (naša princeska je stara 8 mesecev) in premišljujem, če bi se zaposlila samo za 4 ure, malo pa dala v varstvo k babici. S možem sva se odločila, da bomo čez kako leto naročili še enega... pa me zanima, kako se potem računa to nadomestilo.

Pri nas so recimo prakticirale po 6 ur in je bila plača kar dosti nižja, čeprav samo za dve uri manj od osmih. Če imaš večjo plačo, se ti splača, v ostalem ne. Če te skrbi denar.

Stran: [1]