Zavod za zaposlovanje, nosečnost in bolniška (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

CHARLIZE -> Zavod za zaposlovanje, nosečnost in bolniška (25.3.2010 11:02:13)

Pozdravljeni,

mene pa zanima sledeče. Prijavljena sem na zavodu in že nekaj časa imava z možem namen imeti še enega otroka. Na zavodu so mi povedali, da imam lahko od njih to nadomestilo celih 8 mesecev (potem pač sledi porodniška), če sem na bolniški. Sedaj me pa zanima, če je katera v podobni situaciji in je dobila od ginekologinje bolniško? Ali lahko dobiš bolniško za celih 8 mesecev? Ali imaš kakšno komisijo ki o tem odloča?? Ali moraš imeti rizično nosečnost za tak primer?? Najbrž je vse odvisno od zdravnice? Ker to nadomestilo je vsaj okoli 500 eur. Socialna podpora je veliko manj, če se ne motim. Seveda bi najraje imela službo, ampak kdo me bo nosečo zaposlil??!!
Hvala hvala za odgovore

Barbara_L -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (25.3.2010 11:06:46)

Bolniški stalež je za primer rizične nosečnosti, hudih težav, ipd., česar pa si nobena od nas seveda ne želi. Če prav razumem, si sedaj prijavljena na zavodu, ampak še nisi noseča. Kaj pa če vseeno poiščeš službo in se pač ne zanašaš na bolniško in zavod? Ne vem, kako je po občinah, vendar bi morala imeti za celo nosečnost bolniške že resne težave.

CHARLIZE -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (25.3.2010 11:42:14)

ŽIVIJO,

verjemi mi, da bi z veseljem šla delat. Do sedaj sem imela ves čas službo in nikoli nisem bila na zavodu. Ampak sem sedaj v pol leta 2x izgubila službo (stečaj in zaprtje direktorja zaradi gospodarskega kriminala). Nisem pa več tako mlada, da bi lahko še dolgo čakala , da bi imela drugega otroka. Seveda si ves ta čas in si bom tudi, če zanosim akivno iščem službo.

lilipu -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (25.3.2010 12:46:37)

Žal je tako, da ne moreš dobiti kar tako potrdila od zdravnika ca celih 8 mesecev.
Če je kaj narobe (kar pa si nihče ne želi), ginekolog napiše potrdilo, s katerim greš do osebnega zdravnika.
Za prvih 30 dni dobiš bolniško, za vse naprej moraš pa sproti dokazovati. Vse gre preko komisije, žal.

Veliko uspeha ti želim!!!

mišika159 -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (13.6.2010 18:08:09)

pozdravljene.

Imam eno vprašanje za Vas če mi boste morda znale pomagat. In sicer me zanima kak je z bolniško na zavodu za zapposlovanje. sicer trenutno nisem prijavljena na zavod me pa zanima če mi pripada bolniška če bi se prijavla na zavod. sem noseča in imam rizično nosečnost. do zdaj še nisem bila zaposlena saj sem bila izredna študentka. trenutno nisem več. kakšna so ta nadomestila? na koga naj se obrnem za informacije na zavod za zaposlovanje ali na zavarovalnico?

hvala za odgovor

lp

zmajaz -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (13.6.2010 20:20:07)

Bolniško lahko prejema samo oseba, ki je v delovnem razmerju, oz. mogoče jo je prejemati še maksimalno 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja. Brezposelni osebi bolniška sicer v nobenem primeru ne pripada, s tem pa tudi nobena nadomestila ne. Edino kar bi lahko uredila je, da bi bila prijavljena na zavodu kot brezposelna oseba, vendar zaradi "bolniške" ne kot iskalka zaposlitve, s čimer pa bi potem morda lahko dobila denarno socialno pomoč na CSD-ju - pa še to samo, če si do te pomoči upravičena (če nimaš partnerja, ki bi te bil dolžan preživljati, in nobenih drugih sredstev za preživetje).

Anonimen -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (13.6.2010 23:50:53)

Bolniška na zavodu je samo za tiste, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost. Pa še to je v teh kriznih časih zelo zelo težko dobiti. Jo dobiš samo če imaš kakšno operativno stanje, nosečnice vse po spisku komisija tako ali drugače pošiljajo delat.

nena77 -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (17.6.2010 9:38:08)

Jst bi prosila za eno pojsnilo, sem na zavodu, denarno nadomestilo mi poteče začetek septembra, konec oktobra pa začnem porodniško. Zanima me ali lahko po končanem prejemanju nadomestila koristim bolniško 1 mesec oz. več če bi komisija podaljšala. Al lahko koristiš samo takoj ko dobiš odpoved in se prijaviš na zavodu?

Anonimen -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (17.6.2010 10:01:42)

IZVIRNO SPOROČILO: nena77

Jst bi prosila za eno pojsnilo, sem na zavodu, denarno nadomestilo mi poteče začetek septembra, konec oktobra pa začnem porodniško. Zanima me ali lahko po končanem prejemanju nadomestila koristim bolniško 1 mesec oz. več če bi komisija podaljšala. Al lahko koristiš samo takoj ko dobiš odpoved in se prijaviš na zavodu?

Zakaj pa že sedaj ne greš na bolniško? S tem prekineš denarno nadomestilo (prvi mesec bolniške črpajo iz nadomestila), potem imaš bolniško preko ZZZS, ki ti jo podaljšuje komisija. In s tem ko prekineš nadomestilo, po končani porodniški koristiš še kar ti je ostalo nadomestila.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Znajdi se punca![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]

zmajaz -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (17.6.2010 10:06:05)

Brezposelna oseba lahko koristi bolniško in bolniško nadomestilo največ še 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja, pa še to samo, le komisija odobri, tako da ga ne more dobivati zdaj kar do oktobra. Ne vem pa, kako je s tem, če lahko to koristiš samo neposredno po prekinitvi delovenga razmerja ali tudi še potem, ko že enkrat prejemaš nadomestilo za brezposelnost - to bi se pa bilo treba pozanimati na ZZZS.

Anonimen -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (17.6.2010 10:11:10)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

Brezposelna oseba lahko koristi bolniško in bolniško nadomestilo največ še 30 dni po prekinitvi delovnega razmerja, pa še to samo, le komisija odobri, tako da ga ne more dobivati zdaj kar do oktobra. Ne vem pa, kako je s tem, če lahko to koristiš samo neposredno po prekinitvi delovenga razmerja ali tudi še potem, ko že enkrat prejemaš nadomestilo za brezposelnost - to bi se pa bilo treba pozanimati na ZZZS.

V času prejemanja nadomestila ti tudi pripada bolniška, s tem da prvi mesec je ta bolniška črpana iz nadomestila, ko komisija odobri nadaljno bolniško, se le ta črpa iz ZZZS, kot pri delodajalcu. In nadomestilo ta čas se prekine.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ne rabiš se nič pozanimat, ti povem iz lastnih izkušenj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
Problem je sam to, ker zdaj komisija na veliko odbija bolniške. Moja sodelavka je glih včeraj mogla spet na šiht, pa je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image] , po umetnem postopku ( 4 postopek), rizična nosečnost.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Bo pač oddelala 3 dni pa spet šla na bolniško, čeprav breme delodajalca.

nena77 -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (17.6.2010 13:28:03)

Torej ti do 1 meseca avtomatično pripada in ne rabiš komisije? Ker jaz več kot 1 mesec ne rabim, saj bi se potem pred porodniško zaposlila da bi jo imela višjo.

zmajaz -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (18.6.2010 21:23:50)

O vsakršni bolniški, ko nisi v delovnem razmerju, naj bi odločala komisija.

*ava* -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (3.7.2010 23:56:32)

mene tudi zanima kdaj ti pripada od socialne denarna pomoč,če si prijavljen na zavodu,zanosiš in v tem času prejemaš denarno nadomestiloo. Ali je res, da v kolikor te gin. da na bolniško najkasneje do zadnjega dneva-datuma, ko dobim denarno nadomestilo?Ali se tukaj šteje pač sam dokler sem prijavljena na zavodu se pravi en mesec pred zadnjim nakazilom?

Upam,da ima katera izkušnje s tem,v kolikor to ni mogoče pripada kaka pomoč brezposelnim ki so noseči?Ali se splača sam zaposlit pri s.p.ju in to koliko časa prej,da bo porodniška dokaj normalna??

Hvala za pomoč.....

Kerensa* -> RE: ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, NOSEČNOST IN BOLNIŠKA (5.7.2010 4:37:22)

IZVIRNO SPOROČILO: *ava*
kdaj ti pripada od socialne denarna pomoč,če si prijavljen na zavodu,zanosiš in v tem času prejemaš denarno nadomestiloo.

Po izteku obdobja, za katero ti pripada denarno nadomestilo, pa še to samo v primeru, da ne prejemaš bolniške iz denarnega nadomestila in da si do DSP (ali njenega dela) sploh upravičena. Samo zato, ker si npr. noseča in brezposelna, to še ne pomeni, da DSP dobiš avtomatsko.
pripada kaka pomoč brezposelnim ki so noseči?

Avtomatsko popolnoma nobena. Vse je odvisno od ostalih okoliščin, ne od same nosečnosti in brezposelnosti (v kombinaciji).

Stran: [1]