pogodba o dosmrtnem preživljanju (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

diana_25 -> pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 9:54:55)

Zanima me sledeče.
Mož in žena sta poročena. Sin dobi od staršev do celote zapisano hišo. Ali spada ob morebitni ločitvi tudi ta hiša v skupno premoženje, oz. če lahko v tem primeru - žena zahteva da je pol hiše njene? Naj še omenim, da sta oba vlagala približno enako v del hiše, kjer sta si uredila stanovanje (to, da bi žena lahko zahtevala pol vloženega v stanovanje mi je jasno)

najlepša hvala za vaša mnenja.

Kerensa* -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 9:58:03)

Darila, dobljena v času zakonske zveze, ne spadajo v skupno premoženje in se ob razvezi ne delijo. V tvojem primeru je hiša, katero je mož dobil podarjeno, v celoti njegova last in je žena ne more dobiti. Lahko pa zahteva (in tudi dobi) povrnitev polovice (ali več, če tako dokaže) vlaganj v moževo hišo.

Ne vem pa, kakšno zvezo ima to s pogodbo o dosmrtnem preživljanju
.

diana_25 -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 10:00:32)

Darila, dobljena v času zakonske zveze, ne spadajo v skupno premoženje in se ob razvezi ne delijo. V tvojem primeru je hiša, katero je mož dobil podarjeno, v celoti njegova last in je žena ne more dobiti. Lahko pa zahteva (in tudi dobi) povrnitev polovice (ali več, če tako dokaže) vlaganj v moževo hišo

a potem v to spada tudi pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna pogodba in podobne (izvzeta je seveda darilna pogodba)?

Kerensa* -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 10:01:43)

IZVIRNO SPOROČILO: diana_25
a potem v to spada tudi pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna pogodba in podobne (izvzeta je seveda darilna pogodba)?

Ne razumem, kaj konkretno sprašuješ.

diana_25 -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 10:04:50)

da je mišljeno kot darilo, velja tudi če dobi hišo na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju in na podlagi izročilne pogodbe?

Tasika -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (20.3.2010 18:33:58)

Pogodba o dosmrtnem preživljanju ni darilna pogodba, ampak je npr. nepremičnina ''plačilo'' za preživljanje.

onka -> RE: pogodba o dosmrtnem preživljanju (21.3.2010 21:13:00)

Mene pa zanima naslednje;
mama je napisala bratu kmetijo, s tem da je naknadno v zemljiško knjigo vpisano omenjeno, da jo preživlja in oskrbuje do smrti. Mami ima pokojnino.
Ali mi pripada nujni delež po njeni smrti ali ne?

Stran: [1]