Gina -> RE: v katero šolo, če imaš posebne zahteve (20.3.2010 12:23:32)
|
IZVIRNO SPOROČILO: tetkazima V šolskem letu 2011/2012 bomo našo deklico vpisali v OŠ. Ker živimo v naselju, kjer mi OŠni najbolj všeč, že sama sem hodila v to OŠ, pa imam slabe spomine na nekaj učiteljic, ki še zdaj učijo tam. Torej, ali ima katera izkušnje kako je, če daš otroka na OŠ izven naselja, v katerem živiš, torej ali je to preveč nepraktično glede voženj itd. Imamo pa še eno posebnost: v naši družini se že nekaj let prehranjujemo vegansko in jemo zgolj ekolško pridelano hrano. Ali imate kaj izkušenj s tem, kako je če si otrok s sabo prinese malico in ne je tistega, kar dobijo v šoli. Ali bi lahko bil zaradi tega izključen iz družbe? A obstaja v LJ mogoče kakšna šola, kjer upoštevajo prehrambene navade otroka in ga tudi učitelji nimajo potem za čudnega. Mislim, da tudi učitelji dostikrat pripomorejo k temu, kaj se potem zdi učencem čudno. Kar se malice tiče, ni nikdar nobenega problema, saj dandanašnji ogromno otrok ima diete, pa ogromno jih ne je tega in onega, pa nekaj jih malico nosi s sabo, tako da ne bi bil nobena posebna izjema. Kar se šole tiče - če zamenjaš šolo in otroka voziš v drug okoliš, da avtomatsko sama izključiš iz sredine, kjer živiš. Ne pridobi toliko prijateljev, nima enakih pogovorov, vsaj iz dogajanj v šoli ne, enostavno ga na nek način sama izločiš. Ne poznam niti enega otroka, ki bi hodil na neko drugo šolo kot živi, da bi bil normalno vklopljen v svojo okolico. Tukaj jaz vidim največji minus. Kar se tiče vožnje, je vse odvisno od tebe. Ko smo se mi selili sredi leta sem enega mojega otroka še vozila na staro šolo, enega sem pa prepisala, kakor sta pač sama želela, pa ti povem, da mi je bilo grozno. Nisem jutranji človek in razvažanje zjutraj mi gre na živce, poleg tega me je včasih on čakal sredi naselja ali se potikal po mestu, ker je prej končal kot jaz, ali obratno sem jaz prej končala, pa sem ga čakala in utrujena hodila domov. NIti slučajno to ni zame. Imam pa sodelavko, ki ji je to čakanje nekaj čist ok in sprejemljivega. Odvisno od človeka, saj pravim. Zame to ni. Kar se tiče ekološke pridelave. obstajajo šole, kjer imajo to organizirano in je prehrana tudi vegetarianska. Mnogo šol ponuja vegetarianska kosila, tudi v ljubljani. Ekološke je manj, ampak jo najdeš. Sploh pri malicah sadje je iz ekološke pridelave v nekaterih šolah, pozanimat se moraš. Ponekod so pa še sto let za časom, res so velike razlike. Kar se veganstva tiče, pa po moje ne ostaja niti ena šola, ki bi to imela. Aja v lj. so waldorfci, ki imajo več ali manj otroke staršev s posebnimi zahtevami - se pravi tam ne bi bilo nič čudnega, če si veganec, povsod drugod bi v bistvu bilo. Moram ti pa povedat, da sem enkrat učila vegansko deklico, ki je nosila s seboj za moj okus neprimerno malico (beri en mali jabček, ali tri suhe slive+ tri suhe krhlje, alikaj podobnega..) Otrok je bil non stop lačen, ker ni bila tako narejena, kot en drug otrok, ki je gensko tako naštiman, da mu je to fajn, skratka deklič me je vsak dan prosil, če lahko je normalno hrano, z očmi je goltala sendviče in kruh z marmelado, katerega nikdar ni smela jesti, meni pa se je trgalo srce ob lačnem otroku. NIč ni pomagalo, karkoli sem mami rekla. Tako da če boš otroku dajala malico s seboj, mu daj po okusu in hranilih enakovredno in enako dobro zanj oz. zanjo, kot jo imajo ostali otroci. Jaz sem takrat imela občutek, da sem sokriva za otrokovo trpljenje. Lahko se ti zgodi, da bo učiteljica v takem primeru otroku dala nekaj, česar ti ne odobravaš - obstaja možnost. V končni fazi je nekdo tole mamo prijavil (v bistvu ker je sosedom šla na živce njena vera) in so ji otroka čez nekaj let dobesedno vzeli (socialna). Družba izredno zavrača te poglede - tako verske kot veganske. Jaz nimam nič proti vegetarianstvu, niti veganstvu, imam pa veliko proti temu, da je otrok lačen ali da je reči, ki so mu zanič, hkrati ko gleda reči, ki bi jih rad in lahko jedel. Podpiram idejo samo ekološko pridelane hrane v vsako šolo. Absolutno podpiram, ampak bo še cela generacija otrok zrastla, ali celo dve, preden bo to prišlo na realen jedilnik v vsako šolo.
|
|
|
|