Kerensa* -> RE: Stanovanje-bom oddala (14.3.2010 18:53:59)
|
Sem dobila. Hvala. Ampak imam pa nekaj vprašanj oz. pripomb. Najemna pogodba v obliki notarskega zapisa naj bi bila, kakor praviš, veliko bolj varna tako za lastnika, kakor tudi za najemnika. Kakor jaz vidim in poznam situacijo, pa je varnejša samo v tem primeru, da lastniku ali najemniku ni treba posebej vlagati tožbe za dokazovanje dolga in potem tožbe za izvršbo, saj je notarski zapis sam izvršilni/izvršljivi naslov. Stane cca. 150€, ampak ta strošek načeloma sploh ni pozitiven ne za lastnika, ne za najemnika. Kako bo lastnik najemniku, ki ničesar nima, karkoli zarubil (z notarskim zapisom ali pa posebej, z dvema tožbama)? Kdo sploh plača notarski strošek - lastnik (ki zahteva takšen način, najemnik, od katerega lastnik to zahteva, če želi živeti v tem stanovanju, 50:50 ali kako drugače? Najemnik, ki dokaže, da nima dohodkov, pa lahko tožbo za dokazilo dolga (npr. nevrnjene varščine) in tožbo za izvršbo vloži brezplačno preko BPP - torej mu je nesmiselno plačevati 150€. 5. člen... "Najemodajalec bo obvestil upravnika"... Kakor me je seznanila naša koordinatorka v bloku, od 01.12.2009 dalje velja zakon (nisem preverjala, sklepam pa, da drži, ker sem to tudi sama storila), da število oseb lahko prijavi tudi najemnik sam (ne več izključno lastnik, kakor prej). 10. člen... zavarovalna premija... za kaj? Za stanovanje (torej stene, takorekoč) je po zakonu strošek lastnika, kolikor je meni znano. Se je tudi tukaj kaj spremenilo - in kdaj? Ker našo zavarovalno premijo še vedno plačuje lastnik, ne jaz. Prav tako 10. člen... stroški... Naj ga razumem tako, da denar za stroške najemnik nakazuje lastniku, le ta pa ponudnikom ali kako drugače? Na podlagi "prejetega računa najemodajalca"? Saj položnic za stroške ne izstavlja najemodajalec. In če najemnik plača lastniku, lastnik pa ne plača ponudnikom... kje je zavarovanje za najemnika za to (saj najemnik ostane brez elektrike, ne lastnik)? 12. člen... Kateri najemnik bo pa kaj vlagal v stanovanje, če vlaganja ne bodo vsaj kompenzirana z najemnino? Člen se mi zdi "rahlo" nesmiseln. V takšnem primeru najemnika pride ceneje, če se enostavno preseli. 14. člen, v povezavi s 5. členom... stanovanje bo uporabljala izključno najemnica... ki zanosi in rodi otroka... komplikacije na vidiku ali...? Skratka... kako in kaj?
|
|
|
|