ka tja -> RE: lahko ali ne (12.4.2010 13:17:42)
|
IZVIRNO SPOROČILO: marantz Ja, tukaj nej bi bla možna okužba s toksoplazmozo. Problematični so predvsem domače mesnine, medtem ko naj bi bila pri kupljenih, industrijsko pridelanih, toplotno obdelanih mesninah verjetnost okužbe s toksoplazmozo resnično zanemarljiva in se jim zaradi tega ni potrebno povsem odpovedati. Če veš da si okužbo prebolela, pa sploh ni panike. Vse zmetano v en koš! Najprej morate vedeti ali ste tokso pozitivne (test naredi ginekolog in rezultat vpiše v materinsko knjižico). Če ste pozitivne, lahko jeste vse. Če ste negativne se morate izogibati okužbi v nosečnosti: vas okužba ne prizadene, plod pa je lahko močno prizadet (še posebej v času intenzivnega razvoja možganov). Če ste tokso negativne se morate izogibati (beri: ne jesti) vsemu surovemu mesu (suhe salame, pršut, biftek) in to neglede na to ali je domače ali kupljeno. Tudi kupjenih izdelkov nihče ne preverja na prisotnost Toxoplasme. Lahko pa jeste obarjeno (sveže salame) in drugače toplotno obdelano meso. Med rizično hrano lahko sodi tudi surova zelenjava (solata, korenje) in sadje, ki ga ne umijemo: npr. mandarine, pomaranče, ki jih samo olupimo in pojemo. Pri zelenjavi se okužbi najverjetneje lahko izognemo z uživanjem zelenjave pridelane v rastlinjaku - ni v stiku z mačkami, ki so prenašalke. Ampak 100% zagotovila ni. Na splošno so okužbe v času nosečnosti zelo redke. Če pa do okužbe pride, za otroka lahko pomeni umsko prizadetost, slepoto, gluhost. LP
|
|
|
|