Rojstni list novorojenčka (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

mia78jm -> Rojstni list novorojenčka (9.3.2010 18:20:09)

Zanima me če katera ve kako je z rojstnim listom, če oče noče podpisat za očetovstvo, kakšen je sploh postopek, ali obstaja možnost da se na rojstni list upiše oče neznan, čeprav bi raje videla da je tudi njegovo ime upisano, nebi pa rada čakala na rojstni list eno leto, ker mi je jasno dal vedeti da podpisal ne bo. Skratka se mi že počasi meša od vsega ne vem kam naj se obrnem za odgovore........

elevitka -> RE: Rojstni list novorojenčka (9.3.2010 19:22:45)

V primeru, da ni pripravljen priznati očetovstva, poteka po Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih
( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200469&stevilka=3093 ) ugotavljanje očetovstva tako:

"Ko matičar dobi obvestilo o rojstvu otroka, rojenega izven zakonske zveze, obvesti center za socialno delo, ki pokliče mater, da izjavi, koga šteje za očeta svojega otroka. To izjavo lahko da mati tudi brez poziva. Če mati pove ime otrokovega očeta, ga center za socialno delo pokliče, da izjavi, ali je otrokov oče. Če očetovstva ne prizna, lahko mati v otrokovem imenu vloži tožbo na ugotovitev očetovstva...
Tožbo na ugotovitev očetovstva za otroka, rojenega izven zakonske zveze, lahko vloži v otrokovem imenu mati, dokler izvršuje roditeljsko pravico oziroma otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo, otrok pa, ko postane polnoleten, vendar najkasneje pet let od dneva, ko postane polnoleten."

Kot si že sama napisala imaš s tem zelo slabe izkušnje, torej ti preostane le še naslednja možnost:

2. Da tako, kot si že napisala, pustiš prostor, kjer se vpiše oče prazen oziroma na CSD-ju izjaviš, da je oče neznan. Poznam en takšen primer, kjer so potem na CSD-ju pritiskali na mamico, da otrok namreč mora imeti očeta, vendar je vse odvisno od CSD-ja in od socialne delavke. Če jim boš povedala, da je oče neznan, potem od tebe ne morejo zahtevati, da imaš za otroka urejeno preživnino in tudi ti je ne moreš zahtevati od otrokovega očeta, seveda. Vsakemu otroku pa pripada otroški dodatek in v tem primeru, ga boš za svojega otroka dobila tudi ti.

Torej, na razpolago imaš le ti dve možnosti...v primeru, da boš vpisala otrokovega očeta, boš morala z njim urejat vse te birokratske zadeve (priznanje očetovstva, preživnina...), saj v primeru, da ne boš imela z njim urejene preživnine, vas bodo na CSD-ju smatrali kot družino in bodo pri določitvi višine otroškega dodatka upoštevali tudi dohodke otrokovega očeta.
V primeru, da pa bo oče neznan ti ne bo potrebno imeti z njim urejene preživnine in boš pri vlogi za otroški dodatek navedla samo svoje in otrokove prihodke.

Kot sem ti že napisala, lahko pričakuješ tudi kakšne probleme na CSD-ju, vendar resnično upam, da bodo razumljivi. Predlagam ti, da pač vztrajaš na tem da je otrokov oče neznan, če seveda ne želiš z njim urediti stvari po pravni poti.

Srečno!

mia78jm -> RE: Rojstni list novorojenčka (10.3.2010 9:14:55)

Najlepša hvala za odgovor. Js bi zelo rada uredila stvari z njim glede otroka, nažalost je težko karkoli urejat z nekom, ki se tudi sam obnaša kot otrok. Vem pa da bo to urejanje trajalo in tega si ne želim. Še enkrat hvala za odgovor se že bolje počutim.

mia78jm -> RE: Rojstni list novorojenčka (19.3.2010 6:34:33)

Pozdravljene,

zdej me samo še zanima v primeru da kasneje urediva priznanje očetovstva in vse ostalo, ali obstaja možnost da naknadno v roj. list vpišejo očeta al je to spet kšn dolgotrajen postopek? Hvala

zmajaz -> RE: Rojstni list novorojenčka (19.3.2010 7:46:47)

Oče lahko brez problema podpiše očetovstvo po porodu - pravzaprav ga še nekaj let nazaj ni bilo mogoče urejati drugače kot po porodu - to potem ni dolgotrajen postopek, ampak takoj uredijo.

Zamima -> RE: Rojstni list novorojenčka (30.3.2010 15:31:00)

moje mnenje - če NOČE podpisat očetovstva, pa je res on oče, za moje pojme svojemu otroku ne bi privoščila takega "očeta", raje napišem neznan [sm=hudicek1.gif]

Lajči -> RE: Rojstni list novorojenčka (2.4.2010 16:36:55)

IZVIRNO SPOROČILO: mia78jm

Zanima me če katera ve kako je z rojstnim listom, če oče noče podpisat za očetovstvo, kakšen je sploh postopek, ali obstaja možnost da se na rojstni list upiše oče neznan, čeprav bi raje videla da je tudi njegovo ime upisano, nebi pa rada čakala na rojstni list eno leto, ker mi je jasno dal vedeti da podpisal ne bo. Skratka se mi že počasi meša od vsega ne vem kam naj se obrnem za odgovore........

Lahko vpišeš neznan, vendar ti potem vse pravice odpadejo. Ker si to uradno potrdila. Če se ti da bockat, zahtevaj teste, čeprav trajajo glede dnk in vseh teh dednih zahtev tudi po leto dni, da dobiš rezultat. Je pa grozno to, da se moški tako obnaša in ne sprejema odgovornosti za početje, kjer je bil tudi sam udeležen.

Stran: [1]