Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: mika Potreba po nepremičninah bo vedno in to vedno večja. Glede na demografsko statistiko - dvomim, da bo tako. Prebivalstvo se stara in nataliteta, ne glede na trenutni baby boom, v povprečju pada. Že res, da starejši ljudje zaradi daljšanja življenjske dobe in zaradi napredka medicine kasneje umirajo, ampak s pogledom na preteklost ugotoviš, da so bili včasih večinoma vsi lastniki (z izjemo tistih v takratnih družbenih stanovanjih), sedaj pa je najemnikov vedno več. Vedno več jih ni zato, ker bi bilo vedno več ljudi, temveč zato, ker so bile cene nepremičnin v popolnem nesorazmerju z dohodki večine, poleg tega pa se kreditni pogoji vedno bolj zaostrujejo zaradi recesije in zaradi poskušanja stabilizacije gospodarstva. Ko sedanjega starejšega prebivalstva ne bo več, bodo njihove nepremičnine podedovali ljudje, ki so danes sredi delovne dobe in ti ljudje nimajo toliko otrok, kolikor so jih imeli njihovi predhodniki. Naši otroci bodo imeli, v najbolj optimističnem primeru, v svojih srednjih letih dve nepremičnini, kateri bomo odplačali mi in naši starši. Ker pa se trenutno ne gradi, že zgrajeno pa se ne prodaja, to pomeni, da je ponudbe na tržišču dovolj za trenutno število starostno primernih kupcev, vendar nakupe preprečuje finančni položaj potencialnih kupcev. Čemu bi se zakreditirali za 20 do 30 let, če bomo pa v tem času stanovanje podedovali? V generaciji naših otrok v njihovi odrasli dobi bo velika luknja - preveč stanovanj in premalo ljudi, ki bi jih uporabljali. Niti najel jih ne bo nihče, ker bo večina na svojem. Po mojem mnenju bodo cene padle šele takrat - ali pa še takrat ne, saj bodo takrat vsi upali, da bodo naši otroci, ker bodo preskrbljeni, poskrbeli za dvig natalitete. Veliko bolj verjetno se mi zdi, da bodo stanovanja pokupili tujci oz. državljani EU, ki imajo že sedaj večje finančne možnosti. Mi imamo namreč evropske cene in balkanske plače.
|