|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  16 17 [18] 19 20   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Marčevke 2010
12.4.2010 12:57:31   
lucika
lunka1, tiste sledi oreščkov so mišljene za res hude alergike. to ne pomeni, da so v napolitankah oreščki, le mogoče se na isti liniji pakirajo, ali karkoli, in lahko pride kaj vmes. al pa se delajo za lešnikovimi in se lahko kje kaj najde, zaradi česa morajo napisat opozorilo. če tako gledaš, raje nič ne jej...

jaz ne jem zelja, fižola, prekajenega, surovega sadja, takih splošnih zadev, ki ne pašejo otročkom.............čokolado pa žal moram. marička, res, bolj ko si govorim, ne smem, bolj me vleče. pa malega že dajejjo krčki. ne vem, če so to že prav kolike, a zvečer in zgodaj zjutraj je kr jok in napenjanje. sem dobila zdaj colikind, pa mu dajem dva dni, bomo videli, če bo kaj boljše. kaj bi šele bilo, če mati ne bi čokolade žrla, kaj...

(odgovor članu lunka1)
Neposredna povezava do sporočila: 426
12.4.2010 13:01:00   
lenčy
dober dan tudi od mene!

danes je bl tečno, kar se opazi tudi pri Aleksu. ko je, poje samo malo, tako da spi eno uro in potem spet najmi mami. potem sm mela pa dost in sm rekla, da naj mu da očka flaško z mojim mlekom in je kar lepo 50 popil (sj sm vedla da je lačen). no in zdj lepo pančauser posted image ta čas sm si pa lepo izčrpala mleko in če bo mel še kakšen napad lenobe, bo tudi ta zadostoval...

obiski- js jih mam že počas dost! kukr pravte, vedno pridejo ta pravi čas in ponavadi kadar dojim. to pri naju traja kakšno uro in ljudje kar ves čas zravn stojijouser posted image in pol je Aleks čist zmešan in se ves ritem poruši pa če js sm živčna, ker me vsi gledajo. pa še pridejo, kadar se jim zaljubi, kar vdrejo v spalnico berz vprašanj. naslednjič bom kar popizdila...

bradavice tudi mene bolijo ampak moram potrpet, da bo Aleks kaj pojedel. enostavno moraš vztajat.

duda-tud js sm mu jo dala že drugi dan, ko sva pršla domou. enostavno je samo to pomagalo ko je jokal. sj zdj je ne uporabljava tako pogosto, ker je ne mara vedno.

aja kile, js sm že na polovici, sploh ne vem od kdaj in kakouser posted image verjetn zato, ker se včasih sploh ne spomnm jest al pa enostavno ni časa...

meti.v user posted image user posted image za tvojega otročka.

24.03.2010 ob 20.13 sva postala ponosna starša malemu Aleksu.
Rada te imava!!

(odgovor članu lunka1)
Neposredna povezava do sporočila: 427
12.4.2010 13:06:36   
girl79
cao mamice user posted image ,

ja, mi smo šli včeraj spet spat šele ob enih (no ati je šel že eni dve ure in pol prejuser posted image , no ampak mu z Nežo dava opravičeno, ker je imel zjutraj službo user posted image ) Sem že mislila da je zdaj spremenila ritem ker je 3 dni hodila od 11-12 ponoči spat, pa očitno še nič od tega....no bomo videli kaj bo danes...

strumf- kot so ti že ostale punce povedale, je povsem normalno in čisto upravičeno da TI določiš kdaj ti pašejo obiski!!!! Nič ne poslušat svoje tašče!!

rožca26- lepo da si se spet malo oglasila, si kar predstavljam da ti je res težko kaj prit do računalnika ob dveh malih otrocih, meni je že ob enem težko...upam nam bo vreme kmalu spet kaj bolj naklonjeno in bomo uspele it z plamen in tjašo kaj na sprehod...

lunka1- mi imamo tudi dudo, čeprav ni neka huda ljubiteljica, včasih pa le pomaga....upam da se ti bradavica kmalu popravi, meni je desna malo krvavela že v porodnišnici, zato sem potem cca. 2-3 dni dojila z nastavkom, bradavico mazala z lanolinom in jo imela na zraku, potem se je pa izbolšalo in HB od takrat naprej nimam več problemov z bradavicami....samo upam da tako tudi ostane...

7lina7
- hvala za članke, je bilo zanimivo prebrat

lucika - jaz sem prejšnji teden nabavila minimonkey (na bolhi - dobiš tudi čisto nove še nerabljene za manj denarja kot v trgoviniuser posted image ) in naša mala kar uživa noter user posted image user posted image je pa res da ne pretiravam in je nimam noter predolgo nikoli....

lunka1 - jaz nutelo pridno mažem za zajtrk in/ali večerjo, nisem sploh pomislila da bi lahko bilo kaj narobe s tem...zdaj pa ne vem zakaj je ne bi smela???

(odgovor članu lunka1)
Neposredna povezava do sporočila: 428
12.4.2010 13:21:30   
NM
Ojla!

Mi smo pa danes spali od pol enih do pol sedmih - 6 ur - user posted image user posted image user posted image za Niko. Pa zjutraj je štartala brez nastavkov, skratka zelo me je presenetla. Upam, da tako ostane.

A ste tudi ve opazile, da se brez nastavkovuser posted image hitreje naje? Lahko, da je bolj pila, samo se mi je zdelo, da je bla intenzivnejša in bistveno krajša, pa še najedla se je. Kar nisem mogla verjet .

Obiski - tudi moje mnenje je, da jim je treba kar povedat kdaj, saj sicer spreminjajo naš ritem, ki ga še tako ni. Moji oz. naši so zelo obzirni.Sem očitno že pred rojstvom dost "grozila", da bomo mi povedali kdaj in kolk časa.user posted image user posted image user posted image

7lina7 -
vse sem prebrala kar med dojenje in super je, saj marsikatero domnevo potrdi. Še več takšnih člankov.

No, današnji dan me bo bolj držal ob pc-u. Pa še zahvalne vizitke delam - za tiste, ki so poslali telegrame, čestitke. Pol bo treba pa še fotke zbrat, da bodo oblačilca šla k barvi vizitkeuser posted image , pa seveda Nika mora bit na volji pozirat.
Danes opažam, da se kar nekaj pogovarja in firbca okol.

Lp

Sončni žarek je pravo ime za katerega koli otroka. Naš žarek je Nika.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 429
12.4.2010 14:13:48   
Capyka
Zdravo!

Mi imamo tudi kar pestro... Je Tamara v soboto ponoči tako močno bruhnila, da je za nekaj časa nehala dihat. Vam povem, da te kar fršlok. Sploh nisem mogla spat potem. Mislim, čista groza.

So pa tudi naši pupi drugi dan v p ugotovili šum na srčku, potem so rekli, da je slišen previsoko, da sploh ne bo izginil, ker to nakazuje na luknjico in da greva 8. dan direktno v lj na uz srčka. Potem pa 4. dan in vse naslednje dni naenkrat ni bil več slišen in so naju kar domov odpustili. Na odpustnici pa piše, pa naj nas na uz napoti pediater, če se mu to zdi potrebno (itak, da bom hotela napotnico, da vsaj vem, kje smo). Tudi zato sem včasih znervirana in sem postala taka jokica... Se mi zdi, da sem tako občutljiva... za vsako figo se mi solze ulijejo.

duda. pri nas jo je dobila že v p. Car je tisti, ki jo je izumil... že tko sem čisto scuzana.

kile. Trenutno sem na -12, dobila sem jih pa med nosečnostjo 10. Preveč jih imam pa še 15... user posted image

obiski. ena je napisala, da je v drugo bolj tako tako, ni ravno gužve - se čisto podpišem in hb, da je tako.

hrana. Jem vse, tudi okisano solato (sicer v minimalnih količinah), izogibam pa se fižolu, hruškam in citrusom. Pa čokolado mlatim, da dobim vsaj nekaj energije.

krčki. Tamaro grizejo krčki samo, če ne more kakat. Našla sem rešitev, ki pri meni 200% pali. ko vidim, da jo baše, spijem 2dcl jabolčnega soka, jo podojim, počakam max pol urce in že letim previjat... Mala je pa tudi potem vsa zadovoljna in spi 3 urce v enem kosu.

Prehlad. Očitno sem tako izmozgana, da mi je uspelo staknit kar orenk prehlad. Ima katera predlog za kakšno domače zdravilo, da se tega znebim? Spila sem že hektoliter čaja, pa se čisto nič ne pocajtam...

Uživajte.

20.10.2006 je prišla naša princeska Sara!
22.03.2010 pa še druga princeska Tamara!
--------------------------------------------
Jaz bi pa spaaaalaaaaa......

(odgovor članu NM)
Neposredna povezava do sporočila: 430
12.4.2010 15:22:16   
Jessy
Tudi jaz jem vse, razen fižola, zelja in citrusov, čeprav sem pred pol ure prvič za probo pojedla eno pomarančo, da vidimo, kaj bo, prejšnje dni pa tudi kivi. Solate pojem ogromno in to čisto normalno okisane, pa regrata tudi po celo skledo. K sreči nimamo težav s krči, drugače bi pazila, kaj jem. Tudi orehe sem že jedla. Sicer nekaj zrnc, ampak sem jih. O čokoladi raje ne bi, ker bi je pojedla na kile. Nutella je tudi moja dobra prijateljica. user posted image  Ahhh, ta hrana....naj gre nekam...

Naty, lepo, da si se javila. Se mi je zdelo ,da te celo večnost ni na spregled!!! Šo dobro urgirali v porodnišnici za tvojo deklico, da so jo pomirili. Očitno jo je res nekaj bolelo. Revčica mala! Samo ,da je bilo potem vse ok!
Drugače pa čakam tvojo porodno zgodbo in kak komentar na porod, ker si se ga tako bala. Sem se velikokrat spomnila nate ravno zaradi tega!

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu Capyka)
Neposredna povezava do sporočila: 431
12.4.2010 16:07:55   
Jessy
Vprašanje za tiste, ki ste dale popkovnično kri za matične celice. Ali so vas že kaj obvestili o ustreznosti odvzema??? Pri nas je že skoraj 6 tednov od poroda, pa še nobenega glasu od njih, čeprav so rekli, da bodo obvestili v 14-ih dneh. user posted image

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 432
12.4.2010 16:18:00   
Tjasa27
oj!

se na hitro javljam dokler mi mali to dopušča, brala vas bom pa pol ko ga bomo futrali.

Včeri je bil en čuden dan, ni mali v celem dnevu zaspal niti za minutko user posted image se vid da ni bilo vozičkanja in smo bili samo notri, no pol so se pa ob 19 duracelke izpraznile in je spal ne boste verjele do 5! Amerika! Pol pa še od 6 do 9. Tako da sem danes po dolgem času naspana in spočita user posted image user posted image user posted image

Joj plamen nisem vedla da je s Tristanovim požiranjem tako hudo user posted image , vam pošiljam en kup user posted image , pa z veseljem se vam pridružim na vozičkanju v domžalah, pa v Kljukca tud z veseljem pridem, če jessy in zoey še sprejemata nove člane? user posted image se povsod štuliva, a

zoey dej prosim ko boš imela čas, dej mi pošlji fotke najinih user posted image sej veš, jz to dam pol vse razvit pa v album da mu bom pol pokazala, čigavo previjalno je pokakal user posted image

rožca lepo je po dolgem času spet kaj prebrati od tebe, fotke so pa super!

no mali še spi, mogoče mi bo celo ratal juho od včeri segret predno se zbudi.

uživajte pa upam da bo čimprej posijalo sonce

Opazujem te kako mirno spiš, te pobožam in ti že stotič preštejem vse prstke...In šele, ko tvoja dlan leži v moji, opazim, kako zares majhen si. Tako majhen si-pomeniš pa mi ves svet!

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 433
12.4.2010 16:23:18   
NM

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Vprašanje za tiste, ki ste dale popkovnično kri za matične celice. Ali so vas že kaj obvestili o ustreznosti odvzema??? Pri nas je že skoraj 6 tednov od poroda, pa še nobenega glasu od njih, čeprav so rekli, da bodo obvestili v 14-ih dneh. user posted image

Oj!
Tud jaz sem se že spraševala, zakaj nič ne javijo. Zgleda, da res mal z levo to jemljejo. No, tak je moj občutek. Javim, ko bom kaj dobila.

A solato ješ že od začetka?

Lp

< Sporočilo je popravil NM -- 12.4.2010 16:24:00 >

Sončni žarek je pravo ime za katerega koli otroka. Naš žarek je Nika.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 434
12.4.2010 17:00:48   
Jessy
NM, ja, solato jem že od začetka. Najprej sem jo enih 14 dni po par pereščkov, potem pa na veliko. Ampak, je res veliiiiiiiiko pojem. Toliko kot preden sem rodila.

Tjasa, več kot nas je, bolje je!!! user posted image user posted image user posted image  Pa tisto slikco s previjalno bi tudi jaz rada videla, če lahko. user posted image

(odgovor članu NM)
Neposredna povezava do sporočila: 435
12.4.2010 18:16:16   
soni
Naj se javim še jaz.
Naša Isabela je na svet prikukala 1.4.2010. Porodna zgodba bo sledila drugič.

DOJENJE
V začetku sva se le dojili, nakar smo ugotovili, da sploh ni pridobivala na teži in da mami sploh nima dovolj mleka. Zato sedaj dobiva poleg maminega mleka še dodatek in sva obe zadovoljni.

SPANJE
Včasih je kot urca- na tri ure, včasih pa ponoči potegne do 6 ur, tako je bilo to noč in se je res poznalo, da je imela mami veliko energije še za popoldan, ko se nama pridružita še starejša dvojčka, ki sta dopoldan v vrtcu.

DUDA
Pri nas jo uporabljamo, vendar je na splošno zelo pridno detece, se pa zgodi, da velikokrat da v usta prstke, tedaj ji dam raje dudo.

SPREHODI
Zaenkrat še nisva šli ven, sedaj pa čakava lepše dneve.

OBISKI
Zaenkrat s tem nimam težav, se kar dogovorimo in gre. Sicer pa sta naša dva dvojčka veliko glasnejša in zahtevnejša kot katerikoli obiski.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 436
12.4.2010 18:47:18   
metaaa
Živjo!

Evo, še ena marčevka - rodila v začetku marca, punčko. Od prej pa imam že eno dečvo.

Se vam lahko pridružim pri čveku!? user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu lucika)
Neposredna povezava do sporočila: 437
12.4.2010 18:52:34   
Jessy
IZVIRNO SPOROČILO: metaaa

Živjo!

Evo, še ena marčevka - rodila v začetku marca, punčko. Od prej pa imam že eno dečvo.

Se vam lahko pridružim pri čveku!? user posted image user posted image user posted image

Čestitke!!! user posted image user posted image user posted image

Seveda se nam lahko pridružiš!!! Več nas je, bolje je!!! user posted image

(odgovor članu metaaa)
Neposredna povezava do sporočila: 438
12.4.2010 19:14:26   
maja.gal
Živjo punce!

Javljam se prvič od poroda, ker enostavno nisem še prišla do tegauser posted image . Porodno zgodbo moram še napisati, pa jo bom potem samo copy paste tukej user posted image user posted image .
Najprej hvala zvezdici, da je javila ko smo rodiliuser posted image user posted image , sedaj pa nekja osnovnih podatkov preden se naša mala zbudi user posted image user posted image

Naša user posted image Zoja se je rodila 18.3. ob 12.34, težka 2.900 gramov in dolga 49 cm. PDP sva imeli 30.3., vendar so mi predčasno sprožili porod zaradi suma na hernio disci, ki pa se je po porodu hvalabogu izkazala za neobstoječo ... vzrok mojih bolečin je bila oteklina v hrbtenjači (tko nekak so mi pojasnili), ki je z porodom splahnela. Hvala boguuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Naši dnevi pa sedaj potekajo že kar usklajeno in po redu. Mala je bila v petek težka 3.620 gramov (se je zredila točno 400 g v enem tednu!) ... aha, bolnico pa smo zapustili težki 2.840 gramov, tako da niti ni ne vem koliko izgubila od poroda. Je pa bila malo zlatenična in zaradi tega tudi 16 ur na "Havajih" user posted image

Ostalo pa takole:

DOJENJE
cca na 3 ure - brez problemov; bradavice niso vnete in niso boleče, ne potrebujem nastavkov ... mleka zaenkrat ogromno, da skoz puščam user posted image user posted image in se hecam, da bi lahko začela z Exportom v manj mlečne destinacijeuser posted image user posted image user posted image Zojica tudi zelo lepo je, le malo preveč hlasta in se od začetka skor zadavi - ji nekak ne morem dopovedat, da joška ne bo nikamor ušlauser posted image user posted image

SPANJE
večino dneva itak prespi, ponoči pa se dojiva na 3-5 ur, čist odvisno koliko se naje. Krčov niti nima, mogoče vsega skup majčkeno ... joka kakih 15 minut v celem dnevu. Je pa tako, da če že zajoka jo primem v naročje in se takoj pomiri. Ponoči res v redu spiva, nimava prejokanih noči, kar je pravo olajšanje - moj prvorojeni je namreč cele noči prejokal in me še danes kr strese ko se spomnim tistih neprespanih dni ...

DUDA
jaz ji jo dam kadar se hoče na joški sam crkljat in ne je, ker sicer malo positnari. Ni pa neki veliki fan dude, jo ponavad po parih minutah vrže ven in je brez.

SPREHODI
Na sprehod hodimo (no, zdaj ko dežuje ne) od njenega dopolnjenega drugega tedna in ji ful paše.

OBISKI
Obiske mamo tudi že skoz, sm pa nekaterih bolj vesela kot drugih user posted image user posted image ... enim se namreč ne da dopovedat, da si je recimo treba roke umit preden rineš v novorojenčka, ne pa da ti komentira "sm si jih umil preden smo šli k vam" user posted image user posted image user posted image user posted image idioti, kaj naj druzga rečem.

Sedaj pa šibam, joška time user posted image

papa

Maksim, 2.11.2005
Zoja, 18.3.2010

(odgovor članu soni)
Neposredna povezava do sporočila: 439
12.4.2010 19:37:19   
Capyka
IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Jaz sem rodila 22.03., pošto sem dobila pa 01.04., da je vzorec uspešno shranjen.

20.10.2006 je prišla naša princeska Sara!
22.03.2010 pa še druga princeska Tamara!
--------------------------------------------
Jaz bi pa spaaaalaaaaa......

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 440
12.4.2010 22:29:08   
Jessy
Naš dečko je le omagal po skoraj 15-minutnem joku v zibelki. Nič čudnega, da je tako pozen za spanje, saj je ves dan prespal. Smo ga zvečer kopali, a ga ni nič utrudilo. Očke na full!

Capyka, jaz sem jim kar mail napisala. Me zanima, če se bodo kaj javili. Pišuka, kako lahko kar tako "pozabijo"!

Maja.gal, tebe sem pa tudi že malce pogrešala. Super, da je bolečina izginila s porodom!!! Tudi moja boleča ledvica je čudežno ozdravela, ko je dečko pokukal na plan. user posted image

Soni, tudi jaz mojega večkrat zalovim, kako spretno cuca palček, da prav poka. user posted image  Ga takoj zamenjam za dudo, pa čeprav se tako pači, ko mu jo tiščim v usta.

Meni pa skoraj pri vsakem previjanju polula vse naokrog.user posted image user posted image user posted image Vedno mislim, da se mora hitro polulati, ko ga odvijem, pa ko ga že skoraj umijem, začne markirat naokrog. user posted image  So mi rekle prijateljice, da naj odvijem plenico in jo nazaj zapognem čez lulčka in počakam ,da se polula. Ampak, to lahko traja tudi nekaj minut!!! Kako ve to rešujete??? Jaz sem nekaj časa imela bombažno plenico pri roki, da sem ga pokrila, ampak to pride po nekaj umazanih plenic na dan, če se grem to varianto.

(odgovor članu Capyka)
Neposredna povezava do sporočila: 441
12.4.2010 23:14:12   
7lina7
metaaa dobrodošla!!

kar se tiče hrane,ko dojiš - jaz jem vse! in to res čisto vse kar sem jedla prej. je user posted image itak z mano jedel 9 mesecev in je navajen..user posted image pa nimamo nobenih problemov! privoščim si solato s kisom in vsem, pa sadje in vso zelenjavo... nisem niti pred 17 leti komplicirala s hrano,niti zdaj ne bom. sem ugotovila, da bolj kot kompliciraš okrog user posted image ,slabše je. pa itak je dokazano, da hrana matere ne vpliva na otroka. ker je napenjanje odvisno od razvitosti otrokovih prebavil. tiste ki jih šraufa jih bo tak al tak žal šraufalo - če jete kaj al pa ne! so eni podvrženi temu bolj, drugi manj,tretji pa sploh ne.

Lin@

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 442
12.4.2010 23:29:37   
7lina7
OBJAVI NA:

Nastavek za dojenje je umeten cucelj, ki ga matere uporabljajo preko svoje prsne bradavice med dojenjem otroka. »Še danes mi ni jasno, ali bi bili tisti nastavki na začetku res potrebni ali ne, če bi o dojenju takrat vedela toliko, kot vem danes. V porodnišnici so mi rekli, da imam ploske bradavice. Dojenčica ni in ni vlekla pri prsih.« Tako pravi mamica Sabina, ki je za dojenje uporabljala nastavke za dojenje. Ti naj bi bili v pomoč pri dojenju, sploh pri ranjenih bradavicah. Koliko pa nastavki dejansko pomagajo in kdaj?

Prve nastavke so poznali že v 16. stoletju. Uporabljali so jih za pomoč pri dojenju za zaščito ranjenih bradavic. Narejeni so bili iz svinca, srebra, voska, lesa, kositra, pločevine, kosti, slonovine ali stekla, z gumijasto elastiko ali gumijastim cucljem, ki ga je dojenček lahko sesal.

Niso univerzalna rešitev

Vedela sem, da bom svojega otroka dojila, in bila sem prepričana, da je dojenje samo po sebi umevno, a po težkem porodu se nekako nisem znašla. Otrok je bil zaspan in ni imel volje do sesanja. Uporabila sem silikonski nastavek; po nekajdnevnem trudu nama je le uspelo, da se je dojenček dojil prek nastavka. Postopoma in počasi sem začela opuščati nastavek, včasih je šlo, včasih pa ne. V enem tednu se je otrok nastavka popolnoma odvadil. -Barbara

Nastavkov za dojenje ne potrebuje vsaka mati; vedno velja najprej preizkusiti druge metode, s katerimi dojenčku pomagamo, da se izuri v prisesavanju. Vendar pa v nekaterih primerih (in kadar jih uporabljamo pod nadzorom izkušenega zdravstvenega delavca) lahko pomagajo, da se med materjo in dojenčkom vzpostavi dojenje, ki je obema v zadovoljstvo.

Za večino mater, ki imajo težave z bolečimi bradavicami, nastavki za bradavice niso najboljša rešitev. Načeloma bolečina poneha, ko je otrok pravilno pristavljen.

Kdaj naj bi uporabljali nastavke za dojenje?

Moja dojenčica je bila rojena 6 tednov prezgodaj. Po porodu je morala takoj na oddelek za intenzivno nego. Prve štiri dni je dobivala prilagojeno mleko, nato sem jo poskusila dojiti, vendar ni pokazala zanimanja. Mleko sem iztiskala in dojenčica je najprej dobivala moje mleko po steklenički. Vedno znova in znova smo poskušali z dojenjem. Poskusi so bili uspešni šele, ko sem ji ponudila dojenje prek nastavka. Tako se je dojila tri tedne, ko je imela obdobje hitre rasti in hude lakote. Verjetno je bilo dojenje prek nastavka zanjo preveč naporno, da bi se zadosti najedla. Mleko sem črpala in ji ga ob dojenju še dodajala prek stekleničke. Kmalu dodajanje po steklenički ni bilo več potrebno in se je spet samo dojila, saj je začela močneje vleči. -Teja

Nastavki za dojenje so koristen pripomoček, ki lahko pomaga, da se dojenček nauči učinkovitega sesanja. Njihova raba je smiselna, kadar gre za:

•dojenčke, ki med dojenjem jezik izplazijo ali ga vlečejo k sebi;
•dojenčke z nevrološkimi poškodbami ali motnjami;
•dojenčke, ki ne sesajo z dovolj moči ali pa se s težavo prisesavajo in le stežka ostajajo prisesani;
•nedonošenčke;
•dojenčke, ki se ne morejo prisesati na materine udrte bradavice.
Kaže, da nastavki nekaterim dojenčkom pomagajo zato, ker s svojo obliko omogočajo, da v točki, kjer se srečujeta trdo in mehko nebo, prihaja do močnega dražljaja. Takšen dražljaj dojenčka spodbuja k učinkovitemu sesanju.

Velikost

Nastavek za dojenje se mora, če naj bo učinkovit, lepo prilegati tako otroku kot materi. Paziti je treba na dolžino vršička (»bradavice«) in njegov premer. Po dolžini se mora prilegati otrokovim ustom, tako da seže konica vršička dovolj globoko proti nebu, da spodbuja učinkovito sesanje, ne pa pregloboko, tako da bi ga sililo v davljenje. Po obsegu se mora izboklinica prilegati materini bradavici, tako da se lepo usede nanjo, ne da bi bila preohlapna ali pretesna.

Ko uporabljate nastavek, sta pomembna pravilno pristavljanje in prisesavanje. Če se dojenček prisesa premalo v globino, konica vršička ne bo segala dovolj daleč v ustno votlino, da bi sprožila sesalni refleks. Če pa dojenček ne zajame v usta dovolj velikega dela nastavka, mleka ne bo mogel učinkovito izsesavati.

Z nastavki je dojenje res bolj zapleteno: prekuhavanje, kamorkoli greš, jih moraš vzeti s sabo, paziti, da ti ne padejo. Zoprno je, ko prideš kam, jih povlečeš iz torbice in ljudje zrejo vate ali ti celo solijo pamet, češ, »vrzi že to plastiko stran« ali »ubogi otrok, ki mora vleči plastiko«. Ampak brez te plastike se moj dojenček sploh ne bi dojil. -Nataša

Skrbi glede zaloge mleka

Matere, ki uporabljajo nastavke za dojenje, morajo biti zelo pozorne na zalogo mleka in na dojenčkov napredek pri teži. V prvih dneh pomaga, če si med posameznimi obroki mleko še same dodatno iztiskajo. Mleko, ki ga tako zberejo, lahko pozneje po potrebi uporabijo kot dodatek dojenju. Morda vam bo pediater predlagal, da otroka občasno prinesete stehtat v ambulanto, tako da se prepričate, ali dobiva dovolj mleka. Sicer pa se lahko o tem prepričate tudi tako, da beležite število dojenčkovih polulanih in pokakanih plenic.

Odvajanje od nastavka

Že en teden se poskušava dojiti brez nastavka, na začetku se zelo upira. Ko ji ponudim dojko brez nastavka, prav užaljeno joka. Tako najhujšo lakoto prebrodiva z nastavkom, nato pa včasih nadaljujeva brez njega. Upam, da se bo sčasoma hčerka v celoti navadila dojiti brez nastavka.

Prepričana sem, da je zaradi dojenja z nastavkom manjša stimulacija mleka. Če si ne bi dodatno izbrizgavala mleka, bi danes verjetno morala že dodajati. Vsekakor pa je bolje dojiti z nastavkom kot pa sploh ne dojiti. -Teja

Ko se odločate, ali bi nastavek opustili, se ravnajte po znamenjih, ki jih daje otrok. Dojenček utegne potrebovati pomoč, ki mu jo daje nastavek, nekaj dni ali pa več mesecev. Pri nedonošenčkih pogosto opažamo, da nastavka ne potrebujejo več, ko mine toliko časa, kolikor prej so se rodili (ko torej dosežejo korigirano starost 0).

V času, ko dojenčka odvajate od sesanja prek nastavka, pozorno spremljajte, koliko polulanih in pokakanih plenic »pridela«, da se prepričate, ali brez nastavka dobiva enake količine mleka kot z njim.

Med samim hranjenjem pustite, da sesa prek nastavka, vse dokler ne poteši najhujše lakote, nato pa nastavek odstranite in mu ponudite golo dojko. Ker sami najbolje veste, kaj je otroku všeč in kaj ne, na podlagi tega odkrijte pot, ki vama najbolj ustreza. Bodite potrpežljivi. Odločitve, ki jih boste sprejeli glede nastavka, bodo odvisne od tega, kakšne so vaše potrebe in v kakšni situaciji ste se znašli.

Mati, ki doji z nastavki, naj poveča telesni stik kože na kožo s svojim otrokom, kar izboljša občutke povezanosti matere z otrokom. Mati in dojenček se lahko skupaj kopata v topli kopeli, kjer sta oba sproščena, in se lahko poskusita dojiti brez nastavka. Kadar so dojenčki zaspani, se manj upirajo spremembam, če mati prsni nastavek odstrani. Mati naj tudi vedno najprej poskusi podojiti otroka brez nastavka, šele nato naj mu ponudi dojke z nastavkom. Poskusi dojenja z nastavkom in/ali brez njega so lahko zelo stresni tako za mater kot za otroka.

V starejših besedilih o dojenju najdemo nasvet, da nastavek postopoma in počasi režemo s škarjicami z vrha konice. Ta metoda je primerna le za gumijaste nastavke. Za silikonske nastavke ni primerna, pa naj bodo ti še tako tanki. Odrezani rob silikonskega nastavka je zelo oster in lahko poškoduje otrokova usta in materine bradavice.

Mati, ki otroka odvaja od nastavka, naj bo v stiku z zdravnikom, kjer lahko pogosteje spremlja otrokovo zdravje in napredovanje pri teži. Skrbno naj opazuje mokre in pokakane pleničke, ki so dober znak, da otrok dobi dovolj mleka, pazi naj, da je otrok pravilno pristavljen in da pravilno sesa. Otroci, ki so zdravi, živahni in čuječi, ki dobro napredujejo pri teži, s postopnim prehodom na dojenje brez nastavkov verjetno ne bodo imeli težav.

Lin@

(odgovor članu 7lina7)
Neposredna povezava do sporočila: 443
12.4.2010 23:35:37   
7lina7
Najpogostejši razlog, da dojenček ne dobi vsega mleka, ki je na voljo, je ta, da je otrok nepravilno pristavljen k prsim in ne sesa učinkovito ali da so podoji prekratki in/ali preredki (npr. na 3 do 4 ure ali več). Zelo pomembno je, da se materi v prvih dneh pokaže, kako se otroka pravilno pristavi, in se jo nauči, da doji otroka na njegovo željo (tudi če je to vsako uro ali celo pogosteje).
Redke so mamice (1−3 % žensk), ki resnično ne zmorejo proizvesti dovolj mleka za polno dojenje ali pa zaradi fizioloških razlogov ne morejo dojiti − zaradi kakšne hude bolezni, zdravljenih hormonskih nepravilnosti ali kirurških posegov (nimajo mlečnih vodov ali imajo prerezane).
Zakaj torej moderne mamice ne morejo dojiti, kot so želele?
− Ker nimajo pravih informacij pred nosečnostjo;
− ker nimajo ustrezne strokovne podpore v porodnišnici, patronažni službi in posvetovalnicah;
− ker nimajo prave opore v svoji okolici, družini, širši družini;
− ker pri starejših generacijah, ki niso dojile, prevladuje veliko mitov in napačnih informacij o dojenju;
− ker mamice ne vedo, da lahko poiščejo pomoč in kje.

PODPORA IN POMOČ
Za uspešno dojenje so zelo pomembne spodbuda iz okolice in informacije oz. znanje o dojenju. Mamice, ki niso dojile tako dolgo, kot so želele, razumljivo občutijo to dejstvo kot osebni neuspeh. Že vprašanje mimoidoče sosede, ki kuka v voziček k dojenčku, ali vprašanje v pediatrični posvetovalnici: »Ali dojite?« lahko občutijo kot osebno kritiko, ker ne dojijo. Mamice, ki jim ne uspe dojiti, tako čutijo velik pritisk družbe in imajo zato lahko hude občutke krivde. Vsaka mama, ki si srčno želi dojiti, bi zagotovo rada dojila, toda dejstvo je, da vse v tem niso uspešne.
Kadar imajo mamice težave pri dojenju že v porodnišnici, lahko spodbujanje k dojenju občutijo kot pritisk ali celo ustrahovanje. Opazke zdravstvenega osebja, kot so »vsaka mama lahko doji, če le hoče« ali »potrudite se, pa bo šlo«, lahko pri mamicah sprožijo hudo čustveno krizo in občutke lastne nesposobnosti, da bi bile dobre mamice svojim otrokom.
Mamicam, ki niso mogle dojiti, je težko, ker imajo občutek, da drugi ljudje z dojenjem ocenjujejo kakovost njihovega materinstva. Toda ljudje ne ocenjujejo kakovosti našega materinstva le z (ne)dojenjem, ampak tudi z nočnim spanjem, primerno odejico v vozičku, časom, kdaj začnemo dodajati gosto hrano ... Mati, ki je samozavestna in to izžareva, ne bo klonila pod nobeno kritiko in jih ne bo jemala zares. Nobeni skrbni materi se ni treba za nič opravičevati.

Vsaka mama, ki se je trudila z dojenjem, četudi je svojega otročka le nekajkrat podojila - je dojila!!

Lin@

(odgovor članu 7lina7)
Neposredna povezava do sporočila: 444
12.4.2010 23:52:07   
7lina7
PA ŠE O HUJŠANJE MED DOJENJEM :

Veliko mamic se sprašuje, ali lahko ob dojenju hujšajo in telovadijo. Razumljivo je, da se želimo po porodu čim prej vrniti na telesno težo, ki smo jo imele pred nosečnostjo. Toda zapomnite si: v času nosečnosti odvečnih kilogramov niste pridobile čez noč, tako hitro jih sedaj tudi ne boste izgubile. Zato si vzemite čas in si postavite realne cilje.

V naši kulturi, kjer prevladuje ideal vitkosti, želimo ženske po nosečnosti čim prej pridobiti nazaj svojo prejšnjo postavo in težo. Normalno je, da ženska med nosečnostjo pridobiva telesno težo, saj se ji poveča količina krvi, teža maternice in plodovnice ter teža otroka tudi dodajo svoje. Vse, kar je dodatnega, so zaloge, ki si jih vaše telo naravno pripravlja za čas po nosečnosti. Te zaloge so namenjene dojenju. Lahko jih vidimo kot maščobno plast na bokih, trebuhu in stegnih. Toda te maščobne celice se bodo po porodu kaj hitro izrabile (seveda ob pravilni in zdravi, uravnoteženi prehrani ter pravilnem gibanju) in vedite, da je prav dojenje najboljša shujševalna »metoda« po porodu. Doječe matere namreč porabijo dnevno povprečno okoli 500 kcal več samo za tvorbo mleka.

Večina doječih mamic opaža, da zato izgubljajo težo že z dojenjem samim. Dojenje naravno porablja uskladiščene zaloge maščobe, nabrane v nosečnosti, ali celo tiste, ki smo jih nabrale že pred nosečnostjo. Doječe matere, ki jedo normalno, bodo v prvih mesecih najverjetneje izgubljale težo. Raziskave (Dewey, 1993; Heinig, 1992) so pokazale, da doječe matere v prvih šestih mesecih po porodu hitreje izgubljajo pridobljeno težo kot matere, ki dojenčke hranijo po steklenički.
V drugi študiji (Kramer, 1993) so dokazali, da so imele doječe matere mesec dni po porodu bolj vitke boke in so tehtale manj kot ženske, katerih dojenčki so dobivali zgolj mlečno formulo.

Pravega, načrtnega hujšanja doječim materam v prvih dveh mesecih po porodu ne priporočamo. To je čas, ki ga vaše telo potrebuje, da si opomore od naporov nosečnosti in poroda ter da se laktacija dobro vzpostavi. Če ne izgubljate teže tako hitro, kot bi si želeli, lahko povečate svojo fizično aktivnost in zmanjšate vnos kalorij. Izogibajte se visokokalorični hrani in hrani, bogati z maščobami, z malo hranilne vrednosti. Jejte zdrava in polnovredna živila. Doječa mati lahko seveda tudi telovadi. Hiter sprehod z dojenčkom v vozičku ali v ruti oziroma slingu, najmanj petkrat tedensko po pol ure in pri kilogramih se vam bo zelo hitro poznalo. Če zmanjšate svoj dnevni vnos kalorij za 100 kalorij (toliko kalorij je v treh čajnih žličkah masla ali v 2 dcl sadnega soka), boste mesečno izgubili okoli 1 kg.

Pri dojenju je pomembno, da je izgubljanje teže počasno in postopno. Ob dojenju je zdravo izgubljanje teže do 1/2 kg tedensko, če mati povprečno zaužije 1500 do 1800 kalorij dnevno. Če je izguba teže prehitra, se v materino mleko lahko izločajo strupene snovi, kot so ekološki kontaminanti PCB ali pesticidi, ki se skladiščijo v telesni maščobi. Če mati prehitro izgublja težo, ima lahko tudi težave z mlečno zalogo.
Hitre diete, diete le s tekočinami in tablete za hujšanje v času dojenja niso primerne! Postenje, ki je krajše od enega dneva, na zalogo mleka nima bistvenega vpliva. Daljše postenje za doječo mamico ni primerno.

IZGUBLJANJE TEŽE IN KAKOVOST MATERINEGA MLEKA
Kako izgubljanje materine teže vpliva na kakovost njenega mleka? Le-ta je bolj ali manj stalna in med podojem variira: najprej priteče vodnato mleko, ki otroka odžeja, nato gosto mleko, ki ga nasiti.
Če mati nima zadostnega vnosa hranil, telo najprej črpa iz njenih zalog (zato večina doječih mater po porodu hitro in laže shujša). Če mati nima več zalog in se obenem dobro hrani, se mleko tvori iz sprotnega vnosa. Če se mati ne hrani pravilno in to traja dalj časa (več let), lahko to nanjo učinkuje v obliki pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov, spremeni se ji tudi presnova.
Če boste težo izgubljali počasi in postopoma, vam ni treba skrbeti za kakovost svojega mleka. Izberite dieto, pri kateri boste uživali uravnoteženo in pestro hrano, z živili, ki so naravno bogata s kalcijem, cinkom, magnezijem in vitaminom B6.
Bodite pozorni na svoje zdravje in počutje. Skrb za dojenčka v prvih tednih je zelo naporna, zato se ne lotevajte diete, če ste utrujeni, brez energije in niste dobrega zdravja.

DIETA Z ZELO MALO OGLJIKOVIH HIDRATOV – NIKAKOR!
Poznamo številne diete, še posebej veliko je takšnih, ki omejujejo količino zaužitih ogljikovih hidratov (OH) in jih nadomeščajo z uživanjem beljakovin. Pri tovrstnih dietah ne občutimo hude lakote, tako kot pri ostalih dietah, a pri njih lahko pride do stanja ketoze, ko telo za energijo namesto glukoze porablja maščobe. V krvi matere in njenem urinu se pojavijo ketoni, ki so lahko strupeni.
Pri dietah z omejeno količino OH veliko ljudi na začetku zelo hitro izgublja težo. Za doječo mater to ni najbolj zdravo. Dobro je, če se mati na takšni dieti posvetuje s strokovnjakom, s katerim skupaj naredita načrt izgubljanja teže, in izgubljanje telesne teže upočasni z uživanjem OH v obliki sadja in surove zelenjave.
Doječa mati naj ne bi prišla v stanje ketoze, ne glede na to, kakšno vrsto diete ima. Ni znano, ali se ketoni tudi izločajo v materino mleko in v kolikšni količini ter ali pomenijo nevarnost za dojenčka.

Druga težava je, da vsebujejo tovrstne diete izredno velike količine beljakovin. Doječa mati v mleko dnevno izloča 6 do 11 gramov beljakovin. Te beljakovine so osnovni in potrebni gradniki za rast dojenčka. Beljakovine se v materinem telesu ne skladiščijo. Po priporočilih strokovnjakov naj bi doječa mati zaužila 65 g beljakovin dnevno. Diete z nizko vrednostjo OH po navadi predpisujejo tudi večje količine maščob, ki pa naj prihajajo iz pustega mesa.

PREHRAMBNO RAVNOVESJE
Doječa mati mora uživati pestro in raznoliko hrano, tako za svoje zdravje kot za zdravje otročka. Če je mati izredno slabo prehranjena, lahko v njenem mleku primanjkuje naslednjih vitaminov: A, D, B6 in B12.
Ljudje, ki so na dieti, pogosto uživajo tudi umetna sladila, doječe matere pa naj se le-tem raje izogibajo.
Dieta bi morala biti vsakemu, ki želi izgubiti telesno težo, predpisana individualno, vse diete za vse ljudi niso primerne; še posebej naj to velja za doječe matere.

TELESNA VADBA IN DOJENJE
V času dojenja si lahko privoščite zmerno telesno vadbo. Intenzivnost vadbe naj bo prilagojena času, ki je pretekel od poroda. Prvih šest tednov res intenzivne vadbe še ne priporočamo, ker si mora telo še opomoči od nosečnosti in poroda in ker se laktacija šele dobro vzpostavlja. Če je dojenček še zelo majhen, je lahko bolj problematična materina daljša odsotnost kakor vadba sama.
Sprememba v okusu mleka je odvisna od intenzivnosti vadbe. Ženske z dojenčki so tisočletja težko delale na poljih ? telesna »vadba« po porodu je pravzaprav nekaj popolnoma normalnega. Vsaka ženska, ki redno telovadi (tudi po porodu), se počuti bolje (med vadbo se sproščajo endorfini), vesela je, ker naredi nekaj zase, in dejstvo je: bolj ko je zadovoljna mati ? bolj je zadovoljen tudi otrok.

V nekaterih znanstvenih raziskavah so res odkrili prisotnost mlečne kisline v materinem mleku. A pomembno je poudariti, da je v teh primerih vedno šlo za res INTENZIVNO, TRDO vadbo, ne pa za zmerno vadbo, ki je za žensko po porodu najbolj primerna. Morda ste slišali, da se v materinem mleku v prvi uri po telovadbi zmanjša količina imunoglobulinov? Naj vas ta podatek ne skrbi, saj prilagojene mlečne formule teh materinih protiteles sploh ne vsebujejo. Naravno, materino mleko z manj protitelesi je še vedno boljše kot mlečna formula. In telesna vadba je vsekakor dobra za materin imunski sistem!

Ob telesni vadbi si zapomnite naslednje:

•počakajte, da bo dojenček star vsaj 6 tednov (v tem času redno izvajajte le priporočeno poporodno vadbo, navodila zanjo ste dobili v porodnišnici);
•vadbe se lotite počasi in postopoma;
•veliko vaj lahko naredite tudi skupaj z dojenčkom;
•med vadbo uživajte veliko tekočine, da nadomestite tisto, ki jo izgubite s potenjem;
•najboljši začetek vadbe je hoja (skupaj z dojenčkom v slingu, traku ali vozičku);
•za začetek je primerna tudi lahka aerobika ali vadba v vodi, kasneje se lahko lotite intenzivnejše aerobike in plavanja;
•ne pretiravajte; močno utrujena mati in daljša odsotnost od otroka pripomoreta k težavam pri dojenju.
Pred začetkom hujšanja opravite zdravniški pregled in se posvetujte s svojim zdravnikom!

Pravega, načrtnega hujšanja doječim materam v prvih dveh mesecih po porodu ne priporočamo.
Hitre diete, diete le s tekočinami in tablete za hujšanje v času dojenja niso primerne!
V času dojenja si lahko privoščite zmerno telesno vadbo.
Najboljši začetek vadbe je hoja.

Članek objavljen v Otrok in družina, junij 2005

Lin@

(odgovor članu 7lina7)
Neposredna povezava do sporočila: 445
13.4.2010 8:44:39   
Jessy
Jutro!

Lina, si pridna s članki! Sem se že navsezgodaj nabrala! Super so! user posted image

A še vse spite? Pri nas zgleda, da bomo vstajali okrog 8h zjutraj. Saj bo kar vredu. Vse, kar je nad 7. uro mi je sprejemljivo. Ponoči sva že nekaj noči zelo dobro spala. Zbuja se za hranjenje, potem pa takoj zaspi nazaj. Danes sem ga morala celega preobleči, ker mu je plenička spuščala. Smo dobili za darilo Newborn pleničke, zdaj pa najprej te rabim, da ne bodo čisto premajhne, ker so že zdaj majhne. Kot vidim, jih za ponoči ne bom smela uporabljat, ker ne vpijejo zadosti, za podnevi so pa ok.

Razmišljam, če bi šla malce do mojih staršev na eno kavo, ali pa se bi raje doma svaljkala po kavču?!?!? Hmmmm.....

(odgovor članu 7lina7)
Neposredna povezava do sporočila: 446
13.4.2010 9:06:35   
rožca26
Ahoj!

Pa mi je ratal priti za računalnik user posted image . Vid se lepo pri meni igra in ma dela na turbo, Ela pa spi.
Res lepo, da me niste pozabile user posted image  Kar se pa tiče sprehodov in kavic sem pa jest prec za, sam povejte kje pa približno kdaj. Je pa tak, da bi se nekak mogl tudi men prilagajat, ker ma Videk nekako ob desetih dopoldne čas za spanec user posted image  Se mu je prejšnji teden vse obrnilo in zdej gre tok zgodaj spet spat, zbudi se pa okol pol sedmih user posted image
Če bi mela le Elo doma, bi mi bilo vseeno kdaj se dobit, pri Vidu pa moram kar pazit, da gre kej spat v posteljo, ker pol je čisto razštelan.
Sm zdele klicala na DURS v Domžale, ker še vedno nismo dobili davčne za tamalo user posted image  Je rekla teta, da ji ni jasno, da niso dali naprej, ker bi jo že zdavnaj mogli dobit user posted image  - in to ti je državna uprava user posted image
Aja, sem pa jezna tudi na doktorje, ker niso tudi malo ne elastični. Še zdej nisem šla krvi dat za železo, ker žal nikakor ne moram priti na tešče do devetih na Vrhniko in ti se nikakor ne strinjajo, da bi delala izvide v Domžalah user posted image user posted image user posted image  Pa za to jih še mastno plačajo (upam, da se nisem kateri zamerila, sam sem res jezna na neelastičnost našega zdravstva).

Drgač pa nič posebnega - smo zelo leteči. V soboto smo bili na morju, potem ko bo Ela malo starejša gremo še na Štajersko, pa naslednji vikend bomo tudi gor, ker moj oče praznuje tam Abrahama user posted image user posted image  (je jako prilagodljiv nam, glede na to, da mamo 2 majhna otroka in bi komot v Domžalah v Kebru organiziral žur, ker on itak živi v Lj.). Skratka nas je povsod dost user posted image  Če ne drugega, smo pa na Vrhniki user posted image  Tako da bi se komot dobile v petek na kaki kavici, ker bomo spet tam user posted image  STE ZA???? Pa še vreme naj ne bi bilo tok kilavo, kot je bilo včeraj in kot je danes user posted image  Še ven se ne moramo spraviti, ker pri nas trajajo priprave tudi več kot pol ure - oblačenje in montiranje vozička in dodatnega sedeža. V teh pol urah se pa lahko hitro kej ulije.

Glede hranjenja in dojenja je pa pri nas tak - jem VSE, razen solate nikakor ne smem. No, čez kakšen teden bom spet poskusila. Samo tamalo je kar napenjalo pred kakim mesecem po njej. Men pa takoooooooooooo paše. user posted image  No, ampak sej bo. user posted image  Aja, duda je zakon, sam flaške pa nikakor noče. Danes bom probala še aventovo uporabit, ker do zdej na Nukovo pije čaj le če je lačna user posted image , drugače pa ne. Ma, bo že ...

Kako ste pa ve???

Doma imam dva sončka - Vida in Elo.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 447
13.4.2010 9:21:49   
Jessy
Rožca, zdravo!!! user posted image  Ne morem verjet, da si spet tu!!! user posted image user posted image user posted image
V ZD so pa res neprilagodljivi, da je kaj! user posted image
Pa vidim ,da ste zelo mobilni!user posted image No, saj je prav tako. Midva sva Nejo tudi peljala na morje, ko je imela 1 mesec, pa smo čisto lepo sfurali vožnjo dol in nazaj.
Nas tudi čaka en večji žur v bližnji prihodnosti. Sredi junija smo vabljeni na poroko. Takrat bo imel že cele 3 mesece, tako da ne bi smel biti problem z njim. Bomo videli.

Moj tamavček spi, jaz pa še vedno razmišljam ali naj ostanem ali grem....ma, najbrž bom kar doma, ker je nekaj začelo padat.

Včeraj je prvič imel smejalnih 5 minut. user posted image  Prej se je že po malem nasmihal, čeprav se mi zdi, da bolj refleksno, včeraj pa je bilo tisto pravo smehljanje, z odprtimi usti na stežaj. Prav videlo se mu je, kako je zadovoljen, ko je vzpostavil očesni stik. Joj, kako je bil lušten. user posted image  Je pa hec, da ko sem prišla z aparatom, da bom to dokumentirala, se je nehal smejat, ker so mu bile tako čudne lučke, ki so se svetile na aparatu. Bomo še poskušali poslikat.

(odgovor članu rožca26)
Neposredna povezava do sporočila: 448
13.4.2010 10:08:21   
strumf
sem napisala že cele litanije, pa je neki rač zaštekal. pa evo na novo.

no naš tamal ga je začel malo biksat. sva ga včeraj lepo skopala pa nahranila. je atu na trebuhu zaspal, potem pa kak sem ga dala v posteljico ga je začelo zvijat user posted image user posted image pa se je napenjal in potem prdel, da je bilo kar veselje, seveda vmes pa jok, dokler ni vse lepo opravil. celo noč se je nekaj pogovarjal in budil na uro. vse do štirih ko sva se nahranila. potem pa malo mira do sedmih. zopet hranjenje in napenjanje in previjanje do pol devetih. potem pa je lepo spal vse do sedaj. že slišim da se oglašal. zelo nemirano spi. non stop se nekaj oglaša pa gode, tako da non stop gledam ali spi ali je buden.

danes imamo ultrazvok kolkov. upam da so ok in da bo široko previjanje šlo stran. je rekel dragi da bo potem kot človek. se mi zdi da zato ker je tako povit tudi težje kaka, ker ne more nogic tako stisnit k sebi. pa čisto rdeč rata v obraz pri tem.
mi je bil prejšnja dva tedna točen kot ura-na tri ure hranjenje potem pa spanec, sedaj pa čez dan se morava hraniti tudi na uro pa pol do dve ure user posted image user posted image . sploh če je na vmes buden. poleg tega pri nama hranjenje traja cca vedno eno uro. kaj ni ena zapisala da se njeni po 20 min naje. naš ne bi zdržal pol ure, če bi jedel samo 20 min. je pa res da je zelo velik težak. ima že 4500g, pa je star šele dva tedna pa pol. tak da so mi tudi v P rekli, da bo res zahteven glede hranjenja in da veliko poje. vedno ga moram dati na obe dojki. s tem da druge ne poje v celoti, pri prvi pa tudi malo ostane, sm se mu ne da več vleči. pa potem zamenjam, ker če ne bi bil lahko potem nonstop priklopljen.

danes je pri nas na dolenjskem neko čudno vreme. očitno ne bo nič s sončkom in sprehodom. čav bav

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 449
13.4.2010 10:17:27   
Jessy
Strumf, kako pa to, da imate že pregled kolkov? A ni le 14 dni star?
Mi imamo UZ šele v maju.

Pravkar sem dobila mail za popkovnično kri, da je vzroec ustrezen in je shranjen, ter da bodo če zleto dni preverili zdravje mojega otroka, nakar bomo dobili pisno potrdilo o vzorcu. user posted image

(odgovor članu strumf)
Neposredna povezava do sporočila: 450
Stran:   <<   < Prejšnja stran  16 17 [18] 19 20   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  16 17 [18] 19 20   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Generacija Beta je prispela
Leto 2025 označuje začetek nove generacije. Preprosto povedano, generacija Beta zajema tiste, ki se bodo rodili med leto...
Možgani nosečnic in mamic se pomlajujejo
Raziskovalci iz Norveške so prišli do zanimivega ugotovitve: da so možgani mamic drugačni, iz zelo posebni. V čem? Preve...

Ritka.
пеперутка16

Ali za dojenčkovo zadnjico uporabljate samo kremo ali samo puder ali oboje hkrati?