ustanovitev d.o.o. (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

TomTaylor -> ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 10:32:49)

Razmišljam o ustanovitvi d.o.o., pa me zanima, če je med vami katera, ki je v zadnjih 3-eh letih ustanovila družbo, pa ne mislim kot podružnico že neke obstoječe gospodarske družbe, ampak, da je začela čisto sama "iz podna", tako, da je naredila poslovni načrt in raziskavo trga. Zanima me pa še ena čista osnova, pa ta moment nimam časa brskat po ZGD-ju: ali osnovni kapital družbe/podjetja lahko predstavlja tudi premično/nepremično premoženje? In podvprašanje: ali je osnovni kapital (mišljen monetarno) lahko tudi zakreditiran znesek ali morajo biti zgolj lastna/vložena sredstva?
Aha, pa še: ali vam je glede papirjev (ustanovitveni akt in ostalo) pomagal kakšen pravnik/odvetnik/notar..?
In koliko časa naj bi "vzel" dobro pripravljen poslovni načrt? Jz sem si sicer postavila obdobje 6 - 12 mesecev za raziskavo trga (tujina) in izdelavo poslovnega načrta, pa ne vem, ali sem si časovni okvir postavila realno ali ne?....Uf..kar nekaj vprašanj, pa še kakšnega imam na zalogi..

mala maja -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 11:14:38)

samo to vem da osnovni kapital ne sme biti več v osnovnih sredstvih amapk denarju, katerega lahko potlej porabiš. mora pa bit prikazan na računu kot osnovni kapital. Vsaj tako je razlagala kolegica ki je hotela odpreti d.o.o., se je odločial za s.p ker je manj koplikacij.

aja pa meni ko sem prevzemala podjetje po pokoljnem očetu, vse skupaj(akti, pa nekaj sva razširjala podjetje, pa poslovo enoto odprala) naredila ena ki se s tem ukvarja...vse narobe, so me ene 5x klicali iz sodišča....kaseneje sem vse skupaj nesla k notarju. Mi je on vse pripravil..uredil in sem samo na sodišče nesla in je bilo urejeno.

Antilopa -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 12:12:33)

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

Razmišljam o ustanovitvi d.o.o., pa me zanima, če je med vami katera, ki je v zadnjih 3-eh letih ustanovila družbo, pa ne mislim kot podružnico že neke obstoječe gospodarske družbe, ampak, da je začela čisto sama "iz podna", tako, da je naredila poslovni načrt in raziskavo trga. Zanima me pa še ena čista osnova, pa ta moment nimam časa brskat po ZGD-ju: ali osnovni kapital družbe/podjetja lahko predstavlja tudi premično/nepremično premoženje? In podvprašanje: ali je osnovni kapital (mišljen monetarno) lahko tudi zakreditiran znesek ali morajo biti zgolj lastna/vložena sredstva?
Aha, pa še: ali vam je glede papirjev (ustanovitveni akt in ostalo) pomagal kakšen pravnik/odvetnik/notar..?
In koliko časa naj bi "vzel" dobro pripravljen poslovni načrt? Jz sem si sicer postavila obdobje 6 - 12 mesecev za raziskavo trga (tujina) in izdelavo poslovnega načrta, pa ne vem, ali sem si časovni okvir postavila realno ali ne?....Uf..kar nekaj vprašanj, pa še kakšnega imam na zalogi..

Lahko je premično oz. nepremično premoženje... do višine osnovnega kapitala. V prejšnjem zakonu je bila drugačna ureditev. Nadaljnjega vprašanja pa ne razumem. Ti se lahko zakreditiraš za osnovni kapital kot fizična oseba... kot podjetje ga pa itak še ne boš dobila, ker še ne bo ustanovljeno. Saj nikogar ne sme zanimate, od kje tebi sredstva, to je čisto tvoja osebna stvar.

Za samo ustanovitev pa je res najboljše, da se obrneš na kakšnega dobrega notarja.

Dober poslovni načrt lahko narediš tudi v krajšem času, če imaš za to primerno orodje, tako da se mi zdi 1 leto skoraj preveč. Vse pa je odvisno od tega, na kakšen način ga boš delala in kako zelo se ti mudi. Za kakšno vprašanje z zvezi s poslovnim načrtom pa se lahko obrneš tudi name [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 13:11:40)

TT moj projekt odpiranja d.o.o. se začne julija, vem pa da prijateljica ni imela nič kaj dosti dela z odpiranjem.

Sama se bom usmerila na obrtno zbornico, kjer ti vse papirje v bistvu zrihtajo oni, tvoja naloga je le priskrbeti žig in iti dvakrat na banko (prvič položiti denar na začasni račun in drugič odpreti pravi račun).

Poslovni načrt ni obvezen. Lahko je tudi fiktivna pogodba z že obstoječim podjetjem, da boste v prihodnosti sodelovali (tudi če ne boste).

Obstoječ (oz. teden star) d.o.o. lahko tudi kupiš (mislim da za okrog 500 eur). Tam ti podjetje odpre d.o.o., gor položi 7500 eur in jih nato vzame (ker osnovni kapital lahko drug dan že vzameš z računa).
Ta varianta se ne splača.

Premičnino lahko daš v osnovni kapital, vendar potrebuješ uradnega cenilca, da napiše strokovno oceno.
Ta varianta je tudi kompleksna.

V glavnem najboljše je položiti 7500 šuškov in iti na kak razvojni center (v svoji regiji) ali na obrtno zbornico, kjer ti vse to (kar bi delal notar ali odvetnik) naredijo zastonj. Vse to ob predpostavki, da si 100% lastnik. Če boš imela d.o.o. v solastništvu, je treba akt o solastništvu skrbno pripraviti.

Anonimen -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 13:16:03)

IZVIRNO SPOROČILO: mala maja

samo to vem da osnovni kapital ne sme biti več v osnovnih sredstvih amapk denarju, katerega lahko potlej porabiš. mora pa bit prikazan na računu kot osnovni kapital. Vsaj tako je razlagala kolegica ki je hotela odpreti d.o.o., se je odločial za s.p ker je manj koplikacij.

aja pa meni ko sem prevzemala podjetje po pokoljnem očetu, vse skupaj(akti, pa nekaj sva razširjala podjetje, pa poslovo enoto odprala) naredila ena ki se s tem ukvarja...vse narobe, so me ene 5x klicali iz sodišča....kaseneje sem vse skupaj nesla k notarju. Mi je on vse pripravil..uredil in sem samo na sodišče nesla in je bilo urejeno.

Ne drži.

Pri s.p. imaš lahko ogromne komplikacije, ker odgovarjaš z vsem svojim premoženjem. D.o.o. zapreš in stvar je rešena (če pride do hudih težav).
Poleg tega je pri s.p. potrebno oddajati obračun DDV tudi do štirikrat letno, odvisno koliko prometa imaš.

S.p. je super, ker lahko denar dvigneš z računa kadar se ti zljubi (vendar se ta dvig avtomatsko šteje v dobiček). Pri d.o.o. denarja ne moreš kar tako dvigniti, lahko pa vse plačuješ na firmo (v mejah normale).

In še - s.p. podjetnik mora ob visokem dobišku plačati veliko več davka kot d.o.o. (kjer je davek od dobička max 41%).

Antilopa -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 13:29:26)

IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH

IZVIRNO SPOROČILO: mala maja

Ne drži.

Pri s.p. imaš lahko ogromne komplikacije, ker odgovarjaš z vsem svojim premoženjem. D.o.o. zapreš in stvar je rešena (če pride do hudih težav).
Poleg tega je pri s.p. potrebno oddajati obračun DDV tudi do štirikrat letno, odvisno koliko prometa imaš.

S.p. je super, ker lahko denar dvigneš z računa kadar se ti zljubi (vendar se ta dvig avtomatsko šteje v dobiček). Pri d.o.o. denarja ne moreš kar tako dvigniti, lahko pa vse plačuješ na firmo (v mejah normale).

In še - s.p. podjetnik mora ob visokem dobišku plačati veliko več davka kot d.o.o. (kjer je davek od dobička max 41%).

Anja, ni čisto tako kot pišeš... Če ti na d.o.o.-ju zagusti in si dolžan vsevprek in želiš firmo zapreti po hitrem postopku, še eno leto po tem odgovarjaš z vsem svojim premoženjem (kot s.p.). Drugo je, če firmo spelješ v stečaj...
Tisto zvezi z DDV-jem ne razumem, kaj želiš povedati. Kar se tiče obračunov DDV-ja, veljajo za obe obliki enaka pravila.

Da se ti dvigi pri s.p.-ju štejejo v dobiček tudi ni res, saj gre v "dobiček" izdan račun, na podlagi katerega pride nakazilo... ravno zaradi prostega razpolaganja z denarjem pa so s.p.-ji dosti bolj obdavčeni kot d.o.o.-ji.

majch -> RE: ustanovitev d.o.o. (23.2.2010 15:19:13)

kaj pa točke VEM (vse na enem mestu)? Ni tako ,da ti tam vse razložijo in zrihtajo?

dps1 -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 11:26:56)

je tako. 

dps1 -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 11:27:27)

ampak moraš imeti 7.500 kapitala v kešu. 

Kerensa* -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 11:32:35)

S.P. = Sami Pufi
D.O.O. = Dolžan Okrog in Okrog
D.N.O. = Dužan Narodu i Okolini
D.D. = Dosmrtni Dolgovi
K.D. = Kriza z Dolgovi

Potem se pa odloči, kaj boš odprla. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

TomTaylor -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 13:26:20)

sami pufi, pol pa ni važno v kakšni obliki[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

via_2 -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 15:02:40)

Tudi jaz imam eno vprašanje:

Recimo, da mi uspe položiti 7.500€ na račun in zalaufati d.o.o. Zanima me, ali lahko teh 7.500€ uporabim za plače zaposlenih (jaz ne bi bila zaposlena v tem d.o.o.), po tem, ko je d.o.o. že odprt ali morajo biti ves čas na računu?

HVALA ZA ODGOVOR!

TomTaylor -> RE: ustanovitev d.o.o. (25.2.2010 16:54:15)

IZVIRNO SPOROČILO: via_2

Tudi jaz imam eno vprašanje:

Recimo, da mi uspe položiti 7.500€ na račun in zalaufati d.o.o. Zanima me, ali lahko teh 7.500€ uporabim za plače zaposlenih (jaz ne bi bila zaposlena v tem d.o.o.), po tem, ko je d.o.o. že odprt ali morajo biti ves čas na računu?

HVALA ZA ODGOVOR!

kolikor sem jaz razumela, potem lahko s tem denarjem razpolagaš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Včasih ni bilo tako, je moralo bit tistih 2.100.000 SIT gor na TRR podjetja in pika, na APP sploh niso dovolili it preko tega zneska.

via_2 -> RE: ustanovitev d.o.o. (26.2.2010 7:31:36)

hvala TT.

Ali še kdo ve, kaj je s tem - ali mora 7.500€ ostati na računu tudi po ustanovitvi d.o.o. ali pa jih lahko porabiš? 

Anonimen -> RE: ustanovitev d.o.o. (26.2.2010 8:07:01)

IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH

TT moj projekt odpiranja d.o.o. se začne julija, vem pa da prijateljica ni imela nič kaj dosti dela z odpiranjem.

Sama se bom usmerila na obrtno zbornico, kjer ti vse papirje v bistvu zrihtajo oni, tvoja naloga je le priskrbeti žig in iti dvakrat na banko (prvič položiti denar na začasni račun in drugič odpreti pravi račun).

Poslovni načrt ni obvezen. Lahko je tudi fiktivna pogodba z že obstoječim podjetjem, da boste v prihodnosti sodelovali (tudi če ne boste).

Obstoječ (oz. teden star) d.o.o. lahko tudi kupiš (mislim da za okrog 500 eur). Tam ti podjetje odpre d.o.o., gor položi 7500 eur in jih nato vzame (ker osnovni kapital lahko drug dan že vzameš z računa).
Ta varianta se ne splača.

Premičnino lahko daš v osnovni kapital, vendar potrebuješ uradnega cenilca, da napiše strokovno oceno.
Ta varianta je tudi kompleksna.

V glavnem najboljše je položiti 7500 šuškov in iti na kak razvojni center (v svoji regiji) ali na obrtno zbornico, kjer ti vse to (kar bi delal notar ali odvetnik) naredijo zastonj. Vse to ob predpostavki, da si 100% lastnik. Če boš imela d.o.o. v solastništvu, je treba akt o solastništvu skrbno pripraviti.

Stran: [1]