Hanuši -> RE: Lupinica oz. košara (23.2.2010 8:11:12)
|
Jaz sem bila vedno proti lupinici. Pred 10 leti, pri prvi, so jo absolutno priporočali, čeprav mi že takrat ni bilo jasno kako ista pozicija lahko odgovarja novorojenčku in pa 6-mesečniku. Je nismo uporabljali. Sedaj, 10 mesecev nazaj, pa so jo nam v MŠ do 3 meseca absolutno odsvetovali, ker po novih raziskavah otroku po pol urni uporabi lupinice, pade raven kisika v telesu na 80-85%. Tako, da je zopet nismo uporabljali. Imeli smo globoko košaro s pasovi za pritrjevanje tudi v avto, od 3. meseca dalje pa uporabljamo avtosedež Concord Ultimax, kateri gre v zelo ležeč-stegnjen položaj. Definitivnio pa se lupinice ne sme uporabljati na ogrodju vozička, se pravi za vozičkanje. Da povem primer naše sorodnice. Mala ima rahlo prizadeto levo stran možgančkov, se izraža na motoriki. Leva roka in noga sta malo bolj zaspani. Ugotovili so 2 možna razloga. Ali posledica hude zlatenice, je bila 1 teden pod lučko, ali pa uporaba lupinice. 5 let nazaj so jo v razvojni priporočali tudi namesto ležalnika in svakinja jo je res veliko uporabljala. Ker je mali kisik v telesu takrat padel, je možno, da so ga možgančki dobili premalo. To so zgolj možnosti in ne diagnoze za nastalo situacijo.
|
|
|
|