Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang IZVIRNO SPOROČILO: ribica. Valda prvošolec to zna. Moj 3letnik to zna, ker pri nas mojo babico vikamo. Ne rečem da mu včasih uide, amapk prvošolec pa to sigurno zna. Prvošolci tega niti pod razno ne znajo, ker jih tega seveda nihče ne nauči. Kot še veliko drugih stvari ne. Na primer zehanja z roko pred usti. Morda eden, dva od dvajsetih učencev znata razumeta in znata uporabljati vikanje vendar se prilagodita množici. V drugem razredu vika spontano nekje polovica učencev, v tretjem pa večina (kar ne pomeni vsi). POdpis. Na vseh koncih slovenije je to tako, ker prvo kot prvo kar je napisala bumerang, starši otrok tega ne učijo, se jim ne zdi pomembno, pa kot drugo v našem okolju je mnogo priseljencev, ki niti v svojem jeziku ne uporabljajo vikanja do nikogar, ap kot tretje, se jim zdijo še premajhni. Ena je spraševala kako učit. Ko je otrok star 4 leta ali najkasneje ko je star 5 in nekoga v trgovini ali na ulici tika, mu moraš isti hip razložit, da se tako ne govori z neznancem, ter mu povedat, kako se nekoga naslavlja. Hkrati ga moraš opozorit, ko ti govoriš z nekom, da si ga vikal, ali da ga boš vikal, da posluša. Meni je tudi popolnoma nerazumljiv še en pojav, namreč da otroci ne znajo pozdraviti ko nekdo pride ali odhaja (ignorirajo), pa še bolj, da se do vsakega, četudi je recimo ravnatelj (ali pa smetar, saj je vseeno), vedejo kot da so krave skup pasli, pa na kakšnega se celo tudi fizično obešajo ko pride, če je pač preveč prijazen so njih. Ali pa recimo dogodek nedavno nazaj, ko je en otrok Jankoviču, ki bi moral prvo lopato zemlje vreči za novo posajeno drevo, pritekel predenj, mu spulil lopato praktično iz rok in kar on začel metati zemljo!!! In zanimivo, učitelji nismo bili enotni, meni se je zdelo nezaslišano, pa še polovici drugih, enim se je zdelo pa "ljubko" in nič takega, saj je še otrok. Pa ta otrok je bil star 10 let!, bi moral vedeti, kaj je bonton. Skratka, otroci nimajo osnovnega spoštovanja do soljudi, ker ga tudi starši nimajo in te vrednote ne cenijo, ali pa iz drugega razloga, ker se jim otroci zdijo še tako zelo majhni, da se jim ni treba obrnit in reči dober dan, če nekdo pride, ali nekoga vikat, če nisi z njim krave pasel, ker so še tako "ljubki", ker so mali in zaviti v vato in naj še malo bodo....tja do kakega svojega 95. leta najbolje....
|