sanosan -> RE: dojenje (18.2.2010 7:45:23)
|
Pozdravljene! Še moje izkušnje glede dojenja. Prvič sma imela z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] velike probleme, ker ni imel dovolj močnega sesalnega refleksa. So mi ponudili nastavek za dojenje v porodnišnici, ker pa je bil razkužen (z nekim razkužilom), se mu je v ustih vse vnelo. Potem smo čakali da se je vse to umirilo, jaz mleko črpala, sestre pa na srečo otroka hranile po brizgi (ne po flaški). Tako sma se po 8 dneh začela dojiti na nastavke (tiste, ki jih kupiš v vsaki otroški trgovini, silikonski) in po enem mesecu opustila nastavke. Morem pa rečt, da sma imela srečo, da so bile sestre zelo potrpežljive in so mi tudi pomagale s pristavljanjem vseh 10 dni, ko sem bila not, tako podnevi kot ponoči. Po drugem porodu sem s seboj v porodnišnico prinesla svoje nastavke za dojenje (za vsak slučaj) in po dveh dnevih neuspešnega pristavljanja (so se mi naredile razpoke in sem tudi krvavela), sem sestro prosila, če mi lahko nastavek prekuha in sem potem tudi dojila malo manj kot mesec z nastavki. Oba otroka sem dojila do nekje 20 meseca in ko sem opuščala nastavke nisem imela nobenega problema. Sedaj sem tretjič noseča (34 tednov) in sem tudi sedaj kupila nastavke za dojenje, spet za vsak slučaj. Definitivno bom probala najprej brez nastavkov, vendar, če ne bo šlo, jih bom pač spet uporabila in ko se bradavice malo utrdilo in otrok zna dobro prijet, jih bom dala stran in dojila naprej. Sem si pri drugem otroku tudi mazala bradavice z lanolinom, nastavki pa so bili zaščita bradavice pred ponovnim odprtjem rane. Se je tudi hitro zacelilo in dojenje ni bilo boleče. Kar se tiče pristavljanja, pa je bil prvič meni to gromozanski problem. Sem bila zelo napeta in nesproščena, pa pravega položaja za dojenje nisem mogla najt, dokler sem bila v porodnišnici. Potem doma je bilo vse skupaj lažje, ker sem imela tudi blazino za dojenje. Je pa dejansko tako, kot je napisala predhodnica, da je treba otroka hitro pritisnit ob bradavico, ko na široko odpre usta in da čim več kolobarja zagrabi. Drugače pa samo vaja in vaja in če narobe zagrabi spet ponoviš. Sem malo na dolgo pisala, upam da se vam da brat.
|
|
|
|