pefika90 -> RE: dejavnosti v vrtcu (17.2.2010 14:00:57)
|
Živjo! Sem študentka predšolske vzgoje, hodila sem na srednjo vzgojiteljsko, imam tudi prakso v vrtcih, tako da o teh stvareh nekaj vem. Vrtci se morajo držati uradnega dokumenta Kurikulum (dobi se ga tudi v knjižnicah), kjer so napisani obširni cilji, ki naj bi jih vzgojiteljice dosegle pri otrokih. Dejavnosti, ki so načrtovane (potekajo dopoldan), se poglabljajo v 6 področij (gibanje, jezik, matematika, umetnost, družba, narava). S takim načinom dejavnosti se otrok razvija na vseh področjih. Tako glede načrtovanih dejavnosti. Zjutraj pri sprejemu otrok se otroci igrajo z igračami, ki so na razpolago v igralnici, z vrstniki, lahko se ˝crtajo˝ pri vzgojiteljici, pravico pa imajo tudi do počitka, če so npr. zelo zgodaj vstali in so zato še zaspani. Potem sledi malica, z njo seveda umivanje rok pred in po malici, če so otroci v starejših skupinah, si po malici umijejo tudi zobe. Nato pa sledijo usmerjene dejavnosti, ki sem jih omenila na začetku. Pred kosilom gredo lahko na dvorišče, na atrij, na sprehod, ali pa poteka v igralnici prostočasna dejavnost (otroci se igrajo s čimer želijo). Potem je umivanje rok, kosilo, po kosilu pa počitek ali spanje. Tu ima spet vsak otrok pravico, da ne spi oz. da se lahko nekaj igra ali bilokaj dela, vendar mora biti to neka tiha in umirjena dejavnost (npr. gledanje knjigic, sestavljanje puzel, itd.), vendar velikokrat iz mojih izkušenj te pravice otrok vzgojiteljice sploh ne upoštevajo. Po počitku sledi popoldanska malica, po njej pa kakšna prostočasna dejavnost ali kaj podobnega. Otroke ponavadi pridejo starši iskat po kosilu ali pa po počitku oz. po popoldanski malici. Vsak otrok, ki je vpisan v vrtec ima pravico bilokdaj priti v vrtec in bilokdaj oditi iz vrtca, seveda s starši ali skrbniki. Glede zletov pa je odvisno od samega vrtca.
|
|
|
|