lidia -> Kaj lahko je 6 mesečni otrok (5.7.2005 22:58:51)
|
Pri 6 mesecih je izbira res že ogromna, tudi začimbe lahko uporabljaš, seveda ne ostrih kot je poper al pa curry, sol tudi skrajno previdno. Celo čebula in česen sta dovoljena, v zelo malih količinah seveda, in če sta prekuhana. Za dober okus zelenjave kislo smetano, al pa olivno olje, v pire krompir lahko tudi malo masla. Za zgoščevanje zelenjavnih jedi lahko polento, riž...po 6 mesecih je dovoljen gluten...Zanimiv je avokado, ki se fajn meša z banano. Mogoče pa moraš zmešat različno zelenjavo, pa bo navdušenje prišlo. Jaz zmešam bučke, korenček in krompirček in začinim s kislo smetano. To je pr nas prava pojedina. Rumen krompirček je bolj okusen kot bel. Vsaj pr nas je tako okusno, da sol tudi meni ni potrebna, če bi to jedla. Zelenjava, ki ni kuhana v vodi, zelo ohrani okus, pa tudi vitaminčke seveda! V Merkurju dobiš mrežico za kuhanje na pari za ca. 1500 SIT, poda se v skoraj vsako velikost posode. Jaz kuham vso zelenjavo na pari, razen krompirja, če ga kuham v celem. Špinača je tud že dovoljena, pa koleraba kolkr vem, za karfiolo nisem sigurna. Od sadja pa tudi vse živo, če ne mara svežega pa kuhaj, npr. jabolčka, za dober okus lahko dodaš palčko cimeta, da vitamini in dober okus ostanejo, kuhaj na pari, Sveže sadje, ki naj bi bilo pretežno tisto, ki rase pri nas, lahko pa seveda previdno uvajaš tudi drugo, vmešaš v pasirano skuto, lahko daš celo maline, borovnice, ribez, celo gozdne jagode, vrtnih pa ne, ker so, tako vsaj pravi naša pediatrinja, alergene. Sveže sadje v skuti je veliko bolj zdravo kot Fruchtzwerge, predvsem v zgodnjem obdobju!!!! Tudi frutki so glede dodatkov bolj nedolžni. Moja pediatrinja trdi, da s hrano, ki ima ogromno dodatkov, torej barvila, arome, E-ji...otroka nardiš bolj dovzetnega za kasnejše alergije!!! Mleka jaz ne bom uporabljala do dopolnjenega 1. leta. To so moje skromne izkušnje in napotki naše pediatrinje in patronažne sestre! Upam, da sem ti kaj pomagala!! :metulj::metulj:
|
|
|
|