uspavanje 2 majhnih otrok (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

vaney -> uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 21:04:57)

Zanima me, kakšen način imate za uspavanje dveh majhnih otrok? Če sem bolj natančna, enega malčka in enega dojenčka. Mi imamo doma 2 leti starega škrata, ki skoraj brez izjeme hodi spat okrog 19h (15 min gor/dol) že od začetka in s tem niti nismo imeli problemov. Poje večerjo, tuširat, umit zobe, spucat nos, pižama in v posteljico, kjer si razporedi cel živalski vrt, navije lunico, spije malo vode in po lupčkanju kmalu zaspi. Včasih ima dan, ko malo joka, kliče mamico in atija, ampak načeloma ni problema. Spi še vedno v otroški posteljici v svoji sobii, čeprav ima notri že veliko posteljo. Smo poskusili, pa ni šlo, očitno se še ne počuti dovolj varno. Zdaj pa v roku nekaj dni prihaja dojenček, pa ne vem, kakšen način uspavanja naj si umiislim, da bo čimbolj enostavno, ker bom tako podnevi kot ponoči veliko sama z njima (mož ima komplicirano izmensko delo). Najprej starejšega spravit spat ali najprej mlajšega zrihtat, pa naj starejši pomaga? Meni bi sicer najbolj ustrezalo, da bi šla oba istočasno spat, ampak...a je to sploh izvedljivo? Bo starejši sploh hotel zaspati, če mlajši še ne bo spal? Če bo en jokal, se bo drugi zbudil? Zaenkrat (upam, da je ta strah samo v moji glavi) mi vse skupaj zgleda kot kaos ponoči, ko en drugega zbujata z jokom, jaz pa sama doma...  Skratka, kako naj se lotim stvari od začetka, da si ne bom naredila več dela in škode kot je treba? Hvala.

aprilčica07 -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 21:22:03)

Pri nas je razlike 2 leti in štiri mesece, tavečji bo aprila 3, tamala pa avgusta 1.. Od kar smo približno uhvatili ritem je zvečer tako, da gre tamala vedno prej spat (in zaspi) in šele ko Julija trdno spi, spravimo še Jakoba spat. Danes je Julija zaspala okrog 20, Jakob pa okrog 20 30..Zaenkrat nam tak način laufa, mislim, da na tak način spimo že slaba dva meseca in mi je kr všeč. Naj le tako ostane.[sm=smiley1.gif]

slovenka -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 21:54:39)

Vaney, mi bomo imeli 2 leti razlike, pa se tudi to sprašujem - samo dosti bolj utemeljeno od tebe, ker pri nas že pri prvi ni spanje laufalo tako lepo kot pri vas. Tako da če bo naš drugi kaj bolj "priden" pri spanju, bo vse samo olajšano, ker pripravljamo se res na kaos. Na srečo je moj dragi popoldne doma, ob jutrih si bom pa pomagala z varuško, ki jo imamo že sedaj... Drugače pa sedaj urejamo mansardo, da bosta imela vsak svojo sobo in potem bo po moje sledila delitev dela med nama z možem - oz. bomo videli, kakšne bodo kaj ure spanja, no. Pri prvi smo začeli lepo spati šele pri 10 mesecih, pa še zdaj ura odhoda na spanje varira...

Ulla80 -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 21:58:06)

eh ni panike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tavečja (2 pa pol) gre spat normalno...večinoma sama, včasih je treba tud rokco božat itd.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tamal ( 1 leto) pa tak še nima vpeljane neke rutine, ker kar naprej visi na joški in ga pač odlagam v postlo, dokler ne grem jst spat. pol ga k seb vzamem, ko se spet zbudi in je ok. proti jutru pa še sestrica pride in smo kompletni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

barika -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 21:59:27)

Če se le da, dama najprej spati malega (5mes), potem še večjega (26 mes), drugače je sama zbrka in eden drugega motita, dokler prvi ne zmaga in ne zaspi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. pa se večji premetava, mali išče svojo pozo ... potem pa zaspita in spita ... do jutra [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (8.2.2010 22:04:28)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

zmajaz -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 22:10:56)

Mi imamo 16 mesecev razlike, uspavanje pa zgleda tako, da gre ta mali (zdaj je star 9 mesecev pa še malo) spat ob 20h - zaspi tako, da ga odložim v posteljico, dobi flašo (ki je samo "zapovrh", ker že pred tem itak poje mlečno kašico), spije včasih samo par požirkov, drugič pa največ 100 ml, potem si v usta vtakne dudo, se obrne na bok ali trebuh in zaspi lepo sam. Ko je bi manjši, se je zgodilo, da mu je bilo treba še 1x ali 2x it popravit dudo, zdaj si jo pa itak sam najde. Edino če še ni zaspan (če se recimo zgodi, da je spal po 18. uri), se zgodi, da je treba iti še k njemu in ga malo božati, ampak to je redko, ker pazimo, da nam ne spi po 17. uri ali najpozneje po 18. uri.

Ta večja gre potem spat ob 21h - tudi brez težav. Gre lulat, zobe umit, oblečemo jo v pižamico, potem pa sedem na stol v otroški sobi in jo še tam 2-3 minutke v temi v naročju pocartam, potem pa odložim v posteljico in grem ven. Včasih se še nekaj časa pogovarja sama s sabo, potem pa zaspi. Spi (že tam od 10. meseca dalje) po 12 ur - od 21h do 9h, mali pa že nekaj mesecev spi od 20h do 6h/7h, poje flašo in spi dalje do 8h/9h. Skratka, kar se spanja tiče, smo pravi srečneži, ker smo imeli pri vsakem samo 1 neprespano noč, pa še za to je bila kriva bolezen.

10ka -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (8.2.2010 22:17:51)

vaney - mi imamo doma podobno sceno. starejša je hodila  posteljo po ustaljeni rutini, zaspala brez problema. ko je bila stara 20 mesecev je dobila sestrico. prve 3 mesece dojenček itak še nima ritma, tako da smo s starejšo delali vse tako kot prej. dojenčica je pač spala, ko je spala. zdaj dojenčica (7 mesecev) ponavadi zaspi medtem, ko starejša gleda risanko. nodi npr traja 10 min kar je ravno dovolj, da dojenčica dobi flaško in jo po tem odložim v posteljo. ponavadi z možem vsak prevzame svojo punčko. če pa sem zvečer sama doma. pa poskusim dojenčico uspavat med risankami in se po tem posvetiti starejši. če mi ne uspe, pa po koncu risank obema preberem pravljico, dam starejšo v posteljico, dobi medota, svojo uspavanko, malo vode (če hoče pit) dudo... potem grem z dojenčico ven iz sobe in to je to. je pa res, da mora včasih katera tudi malo pojokat, ko rihtam njeno sestrico. zdaj razmišljamo o tem, da se bosta selili skupaj v sobo, kar verjetno pomeni tudi skupno rutino. vendar je sedaj dojenčiča že dovolj stara in sedi dogajanju okoli sebe.

Anonimen -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (9.2.2010 8:49:34)

Mi imamo razlike 17 mesecev. Ta starejša je stara 20 mesecev in hodi spat tako kot je hodila prej, ob 18:30, zaspi brez problema. Ko gre ona spat začnem rihtat tamalega, ta gre pa spat ob 19:30, zaspi pa tud takoj. Tako smo se navadil in zdej je že kakšen mesec in pol tako.
Pri starejšemu delaj tako kot je navajen, ker drugač mu boš samo ritem zmešala.Mlajšega pa tud probi navadit da gre kmalu spat, ti bo velik lažje, ker boš mela večer zase. Z jokom pa ne bosta motila drug drugega, če bosta v različnih sobah, vsaj pri nas je tako blo, zdej pa itak mali ne joka več, ker spi celo noč[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Anonimen -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (9.2.2010 8:57:18)

IZVIRNO SPOROČILO: 10ka

prve 3 mesece dojenček itak še nima ritma

pri nas ga ma za večerno spanje že od enega meseca in pol, gre vedno spat ob pol osmih, če ne je pa jok

živa -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (9.2.2010 9:23:12)

Redki so dojenčki, ki bi imeli zgodaj ritem za spanje. Kot sta ti dve že zgoraj predlagali: s starejšim se drži njegove rutine, dojenčka pa porihtaj, kadar pride - potem, prej, včasih tudi vmes (jaz sem recimo malega dojila in večjemu pela, ga božala, ali imela malega v lupinici zraven in ga gugala, če pač ni drugače šlo in je ravno sovpadla budnost malega z uspavanjem večjega, moža pa ni bilo doma).

Imela sem pa oba doma celo drugo porodniško. Včasih je eden ali drugi malo počakal, drugače je pa kar šlo. Ok. starosti 7 mesecev mlajšega sta pa spala že v isti sobi in po kake pol meseca tudi ob isti uri.

Razlike je 21 mesecev.

Lp,

živa

biga -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (9.2.2010 11:17:24)

Tudi mene zanima, kako bo pri nas zadeva potekala, ko čez slab mesec ali še prej dobimo drugega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Sin bo konec maja tri in vsak večer gre z njim spat ali ati ali jaz. Se uleže v posteljo in mu poveva tri pravljice, potem prosi, če še malo posediva ob posteljici, nato grem ven, priprem vrata, da vidi svetlobo, in načeloma zaspi kmalu. Tako da mislim, da bo res najbolje, da ta rutina ostane, edino skrbi me, da bo po rojstvu drugega tavečji vsak večer hotel mene za pravljice. Kaj če bo mali želel ravno takrat jesti in bo jok? Potem bo verjetno tudi večji težje zaspal. Hvala bogu, je mož večinoma zvečer doma, tako da bo menda lepo steklo. Edino sinko rabi tišino, da zaspi. Smo zafrknili, ker smo ga tako navadili. Upam, da se ne bo ob vsakem joku mlajšega prebudil, čeprav spi v sobi poleg.

aluš -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (9.2.2010 13:45:46)

Mislim, da se ti ni za bat.
vsa čast ti, da si ta večjega tako lepo navadila hodit spat že pri teh mesecih.
Jaz sicer nisem imela takega primera kot ti, ker imam razlike 6 let, vendar bi iz izkušenj rekla, kot sta že eni dve pred mano:
Glede na to, da gre ta starejši relativno zgodaj spat in skoraj sam zaspi, bi to pustila tako kot je. Dojenčki prvi mesec običajno zaspijo kasneje (vsaj moja nista nikoli pred deseto spala). Tako, da boš potem v miru dojenčka uštimala, ko bo večji že spal. Takrat, ko boš pa starejšega dajala spat, pa bo dojenček pač počakal al v lupinici, posteljici.
Upam si rečt, da če ne boš sama preveč zakomplicirala, da boste kar fino vozili zvečer. Kakšen dan bo pa vseeno cirkus. Tako pač je.
Super, pa še v svoji sobi ga imaš, kar pomemi,da ga mali dojenček ne bo motil, ko bo šel za njim spat.
Srečno in brez skrbi, si na dobri poti.

barni -> RE: uspavanje 2 majhnih otrok (11.2.2010 13:24:02)

Kolegica ima dva mulcka, razlike malo manj kot 2 leti. Pa enega da spat oci, enega mami.

Se pa veliko zbuajta ponoci in ce se eden zbudi in joka, se potem zbudi se drugi in obratno, tako da imajo ponoci kar pestro, sploh ker je potem spet potrebno uspavanje obeh.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (11.2.2010 13:46:36)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Stran: [1]