nina166 -> RE: Januarčki in januarčice 2009 (7.6.2010 20:51:57)
|
IZVIRNO SPOROČILO: *m*o*j*c*a* IZVIRNO SPOROČILO: nina166 Mojca ali si se pozanimala na dursu kako je s tem. Ker starši lahko uveljavljajo otroka kot vzdrževanega družinskega člana, če se otrok šola in če nima lastnih dohodkov za preživljanje oziroma le-ti niso višji od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Posebna olajšava za leto 2009 pa je bila 2.066 € letno. Torej če si v letu 2009 dobila manj kot 2.066€ potem te starši lahko uveljavljajo kot olajšavo, če si dobila pa več, pa te ne morejo. Vendar pazi, ker niso vsi dohodki vključeni. Štipendija po mojih podatkih ni, starševski dodatek pa tudi naj ne bi bil. Pokliči na center za socialno delo ali pa na durs in vprašaj ali sta štipendija in starševski dodatek vključena med dohodke ali ne. Če nista potem ne vidim razloga zakaj te starši ne bi nogli uveljavljati. Pozanimaj se in napiši pritožbo. Upam, da sem ti kaj pomagala. p.s. sklepam, da si dobivala starševski dodatek in ne starševskega nadomestila, ker je to nekaj drugega in celo stvar spremeni. sem gledala na dursovi strani, in piše sledeče: Kaj se šteje za lastne dohodke za preživljanje? Za lastne dohodke vzdrževanega zakonca, razvezanega zakonca, otroka, ki je starejši od 18 let in se ne izobražuje, je pa prijavljen pri službi za zaposlovanje, starša, posvojitelja, tasta oziroma tašče in člana kmečkega gospodinjstva, se štejejo vsi obdavčljivi dohodki po ZDoh-2, zmanjšani za davčno priznane stroške, potrebne za njihovo pridobitev ter za akontacijo dohodnine in obvezne prispevke za socialno varnost od teh dohodkov. Poleg navedenih dohodkov se za lastne dohodke za preživljanje štejejo tudi oproščeni dohodki po ZDoh-2, in sicer: - pomoči prejete od humanitarne ali invalidske organizacije, dobrodelne ustanove, države ali lokalne skupnosti, razen dohodkov v naravi,
- dohodki, v obliki dodatkov in invalidnine po zakonu o vojnih veteranih, vojnih invalidih, socialnem varstvu, družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, doživljenjska mesečna renta po zakonu o žrtvah vojnega nasilja,
- starševski dodatek in denarna pomoč za brezposelnost,
- invalidnina, invalidski in varstveni dodatek, dodatek za pomoč in postrežbo po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju,
- nekateri dohodki prejeti za delo v rezervni vojaški sestavi, Civilni zaščiti in dohodki, prejeti za prostovoljno služenje vojaškega roka, razen izplačil stroškov,
- štipendije in drugi prejemki v zvezi z izobraževanjem, izplačane iz proračuna ali ustanove, ustanovljene z namenom štipendiranja,
- preživnine, razen preživnine in nadomestila preživnine, prejete za preživljanje druge osebe, in nagrade ter povračila stroškov, razen nagrad in povračil stroškov skrbniku,
- prejemki za občasno delo invalidov, za nego in pomoč invalidom; prejemki za delo med prestajanjem pripora, zapora ali prevzgoje; prejemki rejnikov, denarne nagrade za nekatere medalje, razen sredstev za materialne stroške rejenca oziroma oskrbovanca,
- pokojninske rente in odkupne vrednosti po zakonu o prvem pokojninskem skladu RS in preoblikovanju pooblaščenih investicijskih družb,
- jubilejne nagrade, odpravnine ob upokojitvi, enkratne solidarnostne pomoči, plačila za obvezno praktično delo, odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi po zakonu o delovnih razmerjih,
- nekateri dohodki iz življenjskega zavarovanja, 50% zneska obresti na obveznice SOS2E,
- kadrovske in druge štipendije - za študij v Sloveniji do višine minimalne plače in za študij v tujini do 160% te plače,
- družinske invalidnine in družinski dodatki po zakonu o vojnih invalidih, ki jih prejmejo družinski člani osebe, ki je padla, umrla ali je bila pogrešana pri opravljanju vojaških ali drugih dolžnosti,
- obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah.
hja..tkle je..torej se šteje prou vse..banda![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ma sem jezna, ko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] ! in če se šteje štipendija in starševski glih za 1000 presegam..čeprou maš to za potrebe študija in da prideš prvo leto mal lažje z otrokom čez..[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] tole kar zoraj piše se za moje pojme ne bi smelo upoštevat..[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Sem šla še enkrat brat. Tebe je mislil uveljavljat tvoj. Ne vem pa zakaj te ne bi eden od staršev?
|
|
|
|