Katera živila pretežno uporabljate? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


aurora28 -> Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 17:56:21)

Danes sem začela sestavljati seznam živil, ki jih v kuhinji pretežno uporabljamo.

Najbolj uporabljamo:
- gladko in pirino moko
- pirin zdrob
- riž
- balzamični kis
- repično olje
- različno sadje in zelenjava
- med in marmelada
- letta
- hrenovke in poli salama
- jajca
- skuta
- mleko
- 100 % sokovi
- razni kosmiči
- navadni jogurti
- razne sladkarije
- oreške
- temna čokolada, ...

Kaj pa ve pretežno uporabljate?




Anonimen -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 18:03:16)

Sadje in zelenjava.
Makaroni na vse načine.
Krompir.
Kava.
Kruh.
Bučno, olivno olje in balzamični kis.
Mlečni gres.
Oreščki.

Bolj revna izbira.




aurora28 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 18:36:38)

Sem pozabila še na kavo Barcafe, krompir, pirine testenine. Na živilih se največ denarja (vsaj mi) zapravi in zdaj si pišem spisek in vse kar  je na njemu napisano, to se kupi. 




sonček33 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 19:15:34)

Ajdova moka
vinski in jabolčni kis
bučno olje
semena
sveža zelenjava
sadje
sir
mleko
kava
curry
jajca
maslo
makaroni
fižol
koruza
grah
rjav sladkor
poper (cel, črn, rdeč, kajenski)
krompir
jogurti
kisla smetana
kron fleks
nutella




Felicita -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 19:26:12)

sadje in zelenjava
jajca
mleko
jogurti, kefir, kislo mleko
siri
skuta
kisla smetana
makaroni, njoki
jabolčni kis
olivno olje
bučno olje
krompir
ribe
čokolada

ne kupujemo sokov, kruha (če ga že jemo, spečemo sami, samo ga je tko manj kot pol kg/teden), salame izjemoma.




aurora28 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 21:08:07)

Jaz bi tudi rada pekla sama kruh, ampak zaenkrat ga ne znam. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Namreč rada bi se naučila peči pirinega ali koruznega, mi je pa ena gospa obljubila, da me bo povabila k sebi na dom, ko ga bosta s hčero pekli. Ima baje nekaj super receptov za peko kruha brez glutena. 




tintin -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 21:13:57)

No, na našem vsakotedenskem nakupovalnem seznamu se znajdejo:
pšenična bela moka (ostra, gladka)
občasno ržena ali polnozrnata
kvas
mleko
jajca
navadni jogurti
sadne skutice in jogurti
veliko sadja (zdaj predvsem jabolka, citrusi, kivi, hruške)
zelenjava (najpogosteje korenje, bučke, paprika, solata)
maslo
kakšna salamca ali zašinek
sir Jošt light
sirni namaz Mu s kumaricami
kakšna pašteta za moža
razni zeliščni čaji
meso (govedina za juho, piščanec, svinjina)

ne kupujemo pa kruha (pečemo sami), marmelad (domače), sokov (pijemo v glavnem čaj in vodo)





melanija -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (7.2.2010 22:06:23)

Na mojem seznamu najbolj uporabljenih stvari v kuhinji so:
moka
mleko
kisla smetana
maslo
krompir (domače, ga pojemo zelooo veliko)
riž
pašta
meso (domače, ne kupujem)
sadje in zelenjava (domače. ne kupujem)
čebula, česen (domače)
jogurti, kakšna skutka
poli
kava
tam pa tam kakšen čaj, drugače smo ljubitelji vode iz pipe




MARTINŠČICA -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (8.2.2010 20:43:49)

Kupujemo:
- v mlinu: polnozrnato moko tip 850, graham moko, ajdova moko, koruzna moko, ržena moko, proseno kašo in ješprenj, kruh in razna peciva pečemo sami
- pri kmetu: sveže kravje mleko (iz katerega delamo tudi jogurte, kislo mleko in skuto, sirotko porabimo za palačinke, pudnig ali kaj podobnega), jajca, krompir, konjsko meso, , jagenjčka, oljčno olje, bučno olje,
- pri čebelarju: med in propolis
- v trgovini:
rjavi sladkor, brusnično marmelado, nutoko, temno čokolado,
veliko sadja in zelenjave, suho sadje, semena, oreške,
začimbe,
suh in svež kvas,
maslo, sir, mozzarello
prekajeno sv. ribico, svežo perutnino, sveže ribe,
kavo, mešanico za belo kavo,
polnozrnate testenine, divji riž, ajdova kaša, zdrob in polento, kuskus,
ržene, pšenične, ječmenove in ovsene kosmiče,
balzamični kis,
vložene kumarice in feferone,
fižol, koruzo in grah v pločevniki,
skuše v konzervi,

Ne kupujemo: paštet in raznih namazov (naredim jih sama), gaziranih pijač, salam, ustekleničene vode (pijemo jo iz pipe), čajev (sami naberemo zelišča),




sonček33 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (9.2.2010 13:17:43)

Felicita, super, da pojeste tako malo  kruha...to veliko stvari potegne za sabo.

Martinščica..pohvalno za peko....mi zaupaš kak fajn recept za namaze..jaz delam večinoam klasiko ...liptauer, ribji, jajčni...pol se pa že konča.




sunprincess -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (9.2.2010 13:22:42)

IZVIRNO SPOROČILO: MARTINŠČICA

sveže kravje mleko (iz katerega delamo tudi jogurte,


Kako pa delate jogurte? imajo podoben okus kot tisti iz trgovine?




aurora28 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (9.2.2010 18:48:03)

Felicita imaš ZS. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




MARTINŠČICA -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (9.2.2010 21:11:42)

[/quote]
Kako pa delate jogurte? imajo podoben okus kot tisti iz trgovine?
[/quote]
Za cepivo prvič uporabim navadni jogurt iz trgovine (kupim 0,5 l jogurt v EuroSpinu). V steklen lonček dam 2 dcl kuhanega, ohlajenega mleka in eno zvrhano jedilno žlico jogurta. Premeešam in dam ob 22.00 zvečer (poceni tok) v pečico za 2 uri na 40-50 stopinj (ne sme se prekoračiti 50 stopinj, ker se potem uničijo probiotiki). Potem pečico ugasnem in jogurte pustim v topli pečici do zjutraj. Potem jih zaprem s pokrovčkom in via v hladilnik. Naenkrat naredim 8-10 jogurtov. Lončki za jogurt so dragi. Mi smo primerne našli v eLeclercu - kupili smo majhne marmelade v steklenih lončkih s kovinskim pokrovčkom z navojem, jih pojedli in sedaj kozarčke uporabljamo za jogurtovo embalažo. Vedno prihranim jogurt ali dva za cepivo. Če slučajno vse pojemo, pa za cepivo spet uporabim navadni jogurt iz trgovine.
Po okusu je tak, kot tisti iz trgovine. Od mleka pa je odvisno, kakšna je struktura. Če mleko kupimo takrat, ko ga kmet rvno meša, je jogurt lepo čvrst, sicer je na vrhu malo več sirotke. Sadje dodajamo sproti, sveže ali vloženo (borovnice, višnje ...)




MARTINŠČICA -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (9.2.2010 21:55:49)

Sonček33, imaš ZS.
LP M




sanelaa -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 11:46:17)

MARTINŠČICA.......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Lahko pa nam zaupaš kak fajn recept za kakšen namaz............




MARTINŠČICA -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 13:32:18)

Kar sem že poslala Sonček33, prilepim še sem:

Jaz z namazi malo eksperimentiram. Uporabim, kar imam v hladilniku oz, kar ostane od kosila. Ko je le mogoče, uporabim sveža zelišča. Tile so najbolj pogosti:

Mesni namaz: kos mesa, ki ostane od kosila (puran, konj, jetrca ...), strok česna, šalotka, kisla smetana, maslo, kumina, ingver, poper, sol, muškatni orešček, senf, rdeča paprika, koriander - zrna, drobnjak, peteršilj, majaron, (timijan pri divjačini)

Ribji namaz: (riba, ki ostane od kosila (orada, brancin, skuša ...) ali ribe iz pločevinke (skuše), česen, peteršilj, sol, oljčno olje, poper, kapre, inčun (po želji), koper

Avokadov namaz: avokado, sok limone, sol, kisla smetana, šalotka ali mlada čebulica, poper, senf, mleti orehi/mandeljni

Pikanten namaz: pekoči ali polpekoči feferoni, sol, paradižnik, poper, čili

Namaz iz stročnic (fižola, čičerike, leče ...): kuhane stročnice (katerekoli ali vse skupaj), oljčno olje, sok limone, sol, poper, kumina, muškatni orešček, ingver, sladka paprika, mleti orehi/mandeljni

Namaz iz pečene ali kuhane zelenjave (jajčevci, gobice, čemaž, zeleni špargelnji, paprika ...): karkoli pač imam, dodam oljčno olje, sol, poper, skuto, (timijan pri gobicah), česen, peteršilj.


Sicer jih je pa nekaj na:
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Folder=137
in
kulinarična slovenija.


Lep pozdrav in dober tek!
M




sanelaa -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 13:35:04)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




kaya2007 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 14:07:42)

največ kupujem zelenjave in sadja, drugače pa še
sojin jogurt in sojino mleko
ribe
piščanca
balzamični kis in bučno/olivno olje
polnozrnate in pirine testenine
paradižnik v koščkih v pločevinkah in pasiran
razni oreščki
pa za tamalo še kislo smetano in kakav

...če imam doma to, imam vse [sm=smiley36.gif]




khurde -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 20:02:35)

martinščica, hvala za recepte [sm=bravo.gif] a lahko še poveš, kako se skuta dela? jaz jo kupujem pri kmetu, ampak bi kdaj probala tudi doma naredit.

jaz drugače največ kupujem oz. v omari/hladilniku nikoli ne manjka:
- sveža zelenjava,
- jogurti,
- skuta,
- sir,
- ovseni kosmiči - feinblatt, DM
- mešanica kosmičev,
- leča,
- riž,
- polenta,
- jabolka, suho sadje,
- kvinoja,
- semena, oreški,
- olivno, repično olje,
- drobnjak,
- curry,
- čičerika,
- jabolčni kis,
- pasiran paradižnik,
- kus kus,
- feta.




Volga -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 20:12:42)

V čem je fora teh seznamov?




khurde -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (10.2.2010 20:15:51)

hehe, pomojem auroro pač firbec matra, pa je vprašala. verjetno pointa ni nobenega prav globokega.[sm=smiley1.gif]




Ženkica -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (11.2.2010 14:02:06)

K mam ravno cajt (sem doma na negi), pa vam izdam še našo shrambo živil, ki so najpogosteje v uporabi:

- jabolčni kis, balzamični kis, oljčno olje, bučno olje
- kava Barcafe, rjav sladkor,
- ovseni kosmiči (brez dodatkov, gres, corn flakes),
- riž, navadna moka, polnozrnata moka za kruh (pečemo sami)
- testenine, 80% polnozrnate, tuna, paradižnik sesekljan, v konzervi
- file panga, špinača, puran ali piščanec file,  (te zadeve so vedno na zalogi v skrinji)i
- navadni jogurti , sadne skute
- sir, salama samo piščanja prsa
- sadje, zelenjava (skoraj vedno solata in jabolka)
- mleko vedno 1,5% mm, sok vedno 100%

občasno si privoščimo Nutello, marmelado z vsaj 60% sadnim deležem, čokolado navadno ali 70% kakava

aja, pijemo pa vodo (100% sokove) in obvezno pivo, sploh poleti


Je pa zadnjič naredil tast domač jogurt, iz domačega mleka iz mlekomata; prav čutlo se je kok je masten in težek - ne hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image].

btw: dons bomo jedli pico iz polnozrnate moke in velikooooooooo zelenjave, mnjami




aurora28 -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (11.2.2010 20:01:38)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

V čem je fora teh seznamov?


Verjetno ni neka 'big' poanta, ampak ker vsaj moja družina največ denarja zapravi za živila, me je zanimalo kaj druge kupujete. In vidim, da bolj ali manj vse podobno, čeprav vidim - berem, da se mnoge znajdete in sama pridelate oz. izdelate živila. Bravo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Zato si sestavljam seznam, kaj nujno potrebujemo, kaj malo manj, kaj bi lahko sama naredila, ...




MARTINŠČICA -> RE: Katera živila pretežno uporabljate? (15.2.2010 20:22:28)

martinščica, hvala za recepte [sm=bravo.gif] a lahko še poveš, kako se skuta dela? jaz jo kupujem pri kmetu, ampak bi kdaj probala tudi doma naredit.

Zavrem 4 litre svežega mleka in pol litra navadnega jogutra. To traja ene pol ure. Vmes je treba mešati, da se ne prime za dno, sploh proti koncu, ko se skuta začne kopičit v grudice. Precedim skozi cedilo in tako dobim nekje od 1 in 1,5 kg skute. To je sladka, polnomastna skuta.
Namesto sladkega mleka lahko uporabiš tudi kislo mleko, ki mu prej po želji pobereš smetano, pa imaš manj mastno skuto. Tudi okus je nekoliko drugačen. Enim paše sladka, drugim malce kiselkasta.
Skozi cedilo odteče sirotka, ki jo lahko uporabimo za pitje. Sploh poleti je zelo osvežilna direkt iz hladilnika. Pposebej priporočljiva je tudi pri shujševalnih kurah, za urejanje prebave ... Lahko se uporabi namesto mleka pri sladicah (palačinke, šmorn, puding, muffini ...)
Baje, da je uporabna tudi kot neke vrste naravna kozmetika - za umivanje obraza in rok.





Stran: [1]