Domač tekoči pralni prašek-Gina? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasveti

Sporočilo

gamini -> Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 8:43:12)

Pred časom se mi zdi, da je Gina pisala o tekočem prašku iz marsejskega mila, sode bikarbone in vode, ki ga lahko narediš doma. Iskalnik mi ni bil v pomoč, ker se ne spomnim točnega naslova teme. Zato prosim za pomoč pri iskanju, hvala.  

al1* -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 10:35:05)

tu

tu

niwci -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 11:17:02)

Res so o tej temi nekaj pisali. Sem tudi sama prebrala, samo ne vem več kje. Je pa bilo govora o doma narejenem prašku v eko kotičku na RR.

Gina -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 11:27:06)

1 marsejsko milo (ta malo - 125g) naribaš in doliješ zelo vročo vodo - 3,2litra in žlico sode bikarbone (dobiš v evrospinu pol kile skup zelo poceni). Zmešaš in pustiš na toplem (v stanovanju na sobni tem) čez noč. Čez 24 ur ali več premiksaš s paličnim mešalnikom in zliješ v kozarce (jaz kar v ta velike od kumaric - v plastiko ne, ker plastika ni uporaben niti ekološki material, poleg tega sprošča v stiku z vodo hormonske motilce - če te pa to ne moti, pa pač zliješ kar v plastiko).
Pri pranju dam jaz cca 3dcl tega praška kar direktno v boben.

anckabancka -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 13:37:01)

Pa je ta gel učinkovit tudi pri madežih od otrok?

Gina -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 13:41:42)

IZVIRNO SPOROČILO: anckabancka

Pa je ta gel učinkovit tudi pri madežih od otrok?

Toliko kot recimo dash. En flek od jabolka ne boš dol spravila, ampak ga tudi z arielom ne boš. Običajni fleki gredo dol. Mogoče nekih strašno umazanih reči tudi ne boš dol dobila, ampak jaz dam na ta res velike fleke gor bioshout, pa je stvar rešena. Samo to je redko kdaj, večinoma opere normalno vse. Edina velika razlika med kupljenimi praški in tem praškom je ta, da nima belila not, se pravi da določene (ne vse) cote, ki so precej bele, ratajo malo rumenkaste. Pri nas se je to zgodilo z eno posteljnino, pa s par štumfi - perem pa izključno s tem že kar nekaj mesecev.

Anonimen -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 13:41:54)

Pri nas se je samo z marejskim milom izkazal za zelo neučinkovitega ... sem marsejsko milo zamenjala z veniševim ali ava milom pa je ful boljše ... smo pisane cunje še vedno z Arielom perem, za spodnje perilo, brisače in srvete imam pa domačega ... naredim pa jaz tako:
1 venish milo + 4L vroče vode + pol modre pakunge sode bikarbone. Pustim 3 dni da se gelira pa vsak dan vsaj 2x premešam, potem pa nalijem v 5L posodo in v predalček nalijem do črtice max.

Anonimen -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 13:43:47)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Edina velika razlika med kupljenimi praški in tem praškom je ta, da nima belila not, se pravi da določene (ne vse) cote, ki so precej bele, ratajo malo rumenkaste.

Pri men so vsi beli bodiji od tamale ratali čisto sivkasti pa par majc od mojega tut ... tako da em zaradi tega ukinila domač prašek pri pisanem perilu .. če pa brisača ni več biserno bela me pa ne moti toliko.

al1* -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 14:36:46)

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Edina velika razlika med kupljenimi praški in tem praškom je ta, da nima belila not, se pravi da določene (ne vse) cote, ki so precej bele, ratajo malo rumenkaste.

Pri men so vsi beli bodiji od tamale ratali čisto sivkasti pa par majc od mojega tut ... tako da em zaradi tega ukinila domač prašek pri pisanem perilu .. če pa brisača ni več biserno bela me pa ne moti toliko.

Kaj pa če dodaš še sodo bikarbono? Jaz sicer uporabljam pralne oreške, ampak če perem belo, dodam sodo ali pa pecilni, da perilo ne posivi.

gamini -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 19:51:44)

Gina in al 1*, hvala obema[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image], bom naredila in preizkusila.

Gina -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (6.2.2010 20:10:59)

IZVIRNO SPOROČILO: al1*

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Kaj pa če dodaš še sodo bikarbono? Jaz sicer uporabljam pralne oreške, ampak če perem belo, dodam sodo ali pa pecilni, da perilo ne posivi.

MOgoče bi morala dat sodo direkt v stroj, ne prej mešat z milom. Najbrž bi bilo bolje. Pere pa tale gel mnogo obljše od oreškov, jih imam doma in sem prala z njimi. Je pa tako, da jaz imam žal tako hude alergije na vse sorte kemijo, da si ne morem privoščit kaj dosti drugega. Morda edino dash, ker ima očitno nekaj manj svinjarije notri kot ostali praški. Niti se mi v končni fazi ne zdi glih zdravo, da si leta in leta to kemijo dajemo na kožo, ker spere se čisto vse nikdar ne, pa to gre vse v nas, v telo in živi z nami vsakodnevno in telo to prečiščuje, ven daje in se matra.... Ma kaj pa vem, slej ko prej bo mnogo več folka alergičnih na vse te reči, ker niso tako nedolžne, kot izgledajo. Pa moti me obremenjevanje okolja z vso to plastiko. Kam bomo s temi kupi, ki zastrupljajo okolje? Pa moti me, da plastika ni raziskan material in da vemo, da izloča strupene reči, pa jo jemljemo kar za čist zdravo, pa ni. Še če je "samo" prašek notri, me moti, ker sprošča strupe vanj, kaj šele ko vodo pijem iz plastenk.... ja vem, eko freek.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Drugače mene malo razbarvano belo perilo ne moti. Uh, zdaj sem se spomnila, da sem na orgon.si (tam je ful tega napisanega, fajn čtivo) prebrala, da lahko daš vodikov peroksid v boben, če hočeš belo. Pa mi ni bilo tako pomembno, da bi to probala, čeprav sem ga kupila (btw, evrospin ga ima tudi, poceni, ali pa v lekarni se dobi). MOram probat, mogoče pa deluje.

dulcinea -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (7.2.2010 11:24:32)

Kaj pa je marsejsko milo? In kje se ga dobi?

ZARA -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (7.2.2010 11:40:50)

http://www.ringaraja.net/forum/m_4340891/mpage_2/key_/tm.htm

Gina -> RE: Domač tekoči pralni prašek-Gina? (7.2.2010 16:59:23)

IZVIRNO SPOROČILO: dulcinea

Kaj pa je marsejsko milo? In kje se ga dobi?

v vsakem DM-u, pa v city parku je ena trgovina pa ni sanolabor ampak ima ravno tako zdrave reči kot neka bio lekarna - pa se ne morem spomnit imena.

Stran: [1]