endrina -> RE: par vprašanj (19.2.2010 7:04:36)
|
Ma kakšno črpanje po dojenju? Ja to govorijo v materinski šoli, v praksi pa je to potrebno le v skrajnih primerih. Glej... imam dva otroka in nikoli si po podoju nisem še dodatno črpala mleka. Otroka pristaviš najprej na eno dojko. Ko bo imel dovolj, ti jo bo itak spustil. Podereš kupčka in ga pristaviš še k drugi dojki. Potem spet podreš kupčka. Naslednjič ga pristaviš na tisto stran, kjer je na zadnje jedel. V osnovi je tako, da se otrok največ naje in največ posesa iz prve dojke, pri ta drugi pa malo manj. Zato je prav, da pol začneš spet pri ta drugi. To je ziher preverjeno, ker sem si pri obeh na začetku kontrolirala koliko mi posesata, in to s tehtanjem na elektronski tehtnici. Dodatno sem si črpala prsi samo takrat, ko mi je mogoče čez noč otrok premalo pojedel iz ene prsi, ker mi je pri dojenju zaspal in ni več hotel sesati, pa je ta bila še vedno debela in trda - polna mleka - takrat sem si res šla izčrpavat mleko, pa še to zato ker me je mleko tako zelo tiščalo, da me je prsa kar bolela. Ja, takrat sem to res naredila, da ne bi kje dobila mastitisa. Pri obeh otrocih je to prišlo v poštev parkrat, ma ne bi niti na prste ene roke mogla prešteti kako redko je to bilo. Tako da ne vidim potrebe zakaj bi si še črpala mleko ven, če se je otrok lepo najedel in je dojka mehka in na občutek prazna.
|
|
|
|