pelin
|
No, pa se bom še jaz malo vključila...ne zdržim več ...kot mamica in hkrati vzgojiteljica. Draga Florecita, resnično se bere, da si kar precej jezna na vašo vzgojiteljico, vendar lahko rečem, da bi bila tudi jaz v podobnem primeru...seveda, če je vse to res, kar si napisala. Kot prvo...vsak zaposlen v vrtcu si mora v štartu prebrati Etični kodeks, iz katerega je dobro razvidno, do kam seže naša dolžnost in pravica. ( pa tudi če tega ne prebereš, je to stvar osebne kulture, ki je pa žal nekateri - tudi zaposleni v vrtcu, nimajo) Nikakor ne smeš posegati v zasebnost otroka in njegove družine, predvsem pa nisi poklican zato, da deliš neumestne in bolne pripombe. Vsi vemo, da otročki v svoji spontanosti marsikaj povedo in so nemalokrat živa enciklopedija družinskega dogajanja. Ne moreš jim kar preprečiti, da bi bili spontani, odkriti in zaupljivi. Na zaposlenih v vrtcu v takšnih primerih leži , kako znajo biti diskretni, sposobni realne presoje in mišljenja. (zlorabe v družini in podobne zadeve pa zahtevajo še poseben način ravnanja) Na starših pa leži način vzgoje, kako otroka vzgojiti, da se pač vsaka stvar ne razlaga povsod. Tu ne gre za neko laganje, ampak zavest , da so določene zadeve osebne in da ima vsak človek oziroma družina zadeve, ki se tičejo le nje. Seveda je to tistim najmlajšim težko razložiti, večji pa že kar razumejo. Osebno nikakor ne bi šla staršem razlagat osebnih zadev,ki so mi jih njihovi otroci mimogrede zaupali, ker se me nikakor ne tičejo.... Vzgojitelj tudi nima pravice zasliševati in pregledovati otroka, če ima umite zobe. Seveda pa lahko o tem na splošno govori, opozarja na posledice nehigiene itd. , saj jih v vrtcu na nek način vzgajamo in umivanje zob pač spada zraven. Žal pa je v vrtcu res tako, da je veliko otrok ( in še enkrat žal tudi marsikateri starš)takšnih, ki jutranje umivanje zob preskočijo, o čemer resnično pričajo takšni in drugačni zadahci. Seveda pa ni na nas, da to razlagamo staršem. Oblačenje...groza...Ne veste kako komaj čakamo, da bo poletje . Meni osebno je veliko lažje in hitreje obleči otroka v pajacka, kot pa v hlače, bundo in tako naprej. Z rokavicami pa je tako....nekateri res brez veze mučite nas in v prvi vrsti svoje otroke. Enoletniki in dvoletniki (pa še tudi starejši) imajo brez greha lahko rokavice na en prst, saj jih pri igrah na snegu ne ovirajo, pa še manj jih zebe v roke. Pri teh večprstnih rokavicah se veliko dlje zamudimo, kot pa pri samem oblačenju. Nekateri otroci resnično ne znajo dati prstkov pravilno v rakavice in potem se skupaj mučimo z enim, pa z drugim prstom, pa spet zleze ven prvi ...skratka upam, da si predstavljate koliko časa se včasih oblačimo.Tu ne gre le za naš napor, pa da smo plačane zato, (da ne govorim o tistih adijo pripombah, da naj bodo otroci kar notri) temveč v prvi vrsti zato, da nekateri, spretnejši otroci, ki se hitro in med prvimi oblečejo, čakajo oblečeni tiste "več prstnike" tudi po dvajset minut in več. In potem gredo tako razgreti ven na sneg....mislim, da so besede odveč. Draga Florecita en pošten pogovor z vzgojiteljico vama ne bi smel škodovati...vendar šele takrat, ko se boš malo skulirala in boš sposobna ostati na svojem spoštovanja vrednem nivoju in ne na njenem neprofesionalnem. Pa veliko sreče!
|