mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa no glede lektorjev samo to... ker pišem knjige, vem da izobrazba pri lektoriranju ne pomeni vedno vse. če je lektor površen ali celo ne ve točno kaj dela, lahko ima 7 šol, pa mu to nič ne pomeni. prva knjiga je šla skozi lekturo, ko sem jo dobila nazaj, sem našla še tri velike napake (knjiga je bila otroška, se pravi da so tri napake ogromno, plus v izdani verziji je ena napaka, za katero upam, da je ne bo nihče našel)... druga knjiga, daljša... pa je šla v založbi skozi roke dveh zelo uveljavljenih lektoric, za eno vem, da piše knjige za slovenščino in je izšolana profesorica in lektorica, nah, pa sem že dvakrat vrnila lektorirano, ker je bilo slabše kot bi kravi iz riti ven potegnil... takoj ne vidiš napak, ki si jih naredil, ko dobiš zadevo po nekem času nazaj, pa jih opaziš... vse naslednje knjige ne bodo šle v delo lektorju, ki ima ohinsploh izobrazbo, ampak nekomu z izkušnjami, ki mi ga bodo priporočili drugi.. tako, da v tem primeru mislim, da izobrazba ni vse... ni to enako kot zdravnik, pa ste lahko tiste, ki to študirate še tako užaljene... nekateri imajo preprosto smisel za jezik in tisti bodo znali brez diplome naredit vse. Se povsem strinjam s tabo, ampak takega, ki to v nulo obvlada, ne glede na izobrazbo, dvomim, da bo dobil za tako plačilo. Oziroma gledano drugače, kakšno kvaliteto misli dobiti s ponujenim plačilom? lp
|