kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Naja31 -> kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 9:42:55)

To se vsako leto sprašujem, in vedno oddam, ampak do zdaj mi napisanega nikoli niso upoštevali in sem potem itak morala dajati ugovor.
Sploh ne vem ali imam oba otroka prijavljena, da se mi med letom trga pri plači. Kako to ugootovim?

In če ju imam, zdaj oddam ali ne?
Če ju pa nimam, tudi oddam?

Če bi rada,da oba otroka mož uveljavlja,potem oddava ?

Pomagajte. Pojma nimam.

Iskreno povedano sem se to spraševala vsako leto,samo zdaj sem se končno odločila, da vprašam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

uškinamama -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 9:46:37)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

To se vsako leto sprašujem, in vedno oddam, ampak do zdaj mi napisanega nikoli niso upoštevali in sem potem itak morala dajati ugovor.
Sploh ne vem ali imam oba otroka prijavljena, da se mi med letom trga pri plači. Kako to ugootovim? POGLEDAŠ NA PLAČNI LIST OZ. POKLIČEŠ RAČUNOVODSTVO DELODAJALCA IN VPRAŠAŠ , ČE SO TI UPOŠTEVALI OLAJŠAVO ZA DČ (IN ZA KOLIKO)

In če ju imam, zdaj oddam ali ne? čE HOČEŠ SPREMENITI , ODDAŠ
Če ju pa nimam, tudi oddam? ENAKO KOT ZGORAJ

Če bi rada,da oba otroka mož uveljavlja,potem oddava ? DA

Pomagajte. Pojma nimam.

Iskreno povedano sem se to spraševala vsako leto,samo zdaj sem se končno odločila, da vprašam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Naja31 -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 9:47:35)

Hvala.

Že iščem plačilni list.

Angel_Tian -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 9:50:00)

Če imaš otroke med letom prijavljene kot vzdrževane člane, bi po pravem morala dobivati večjo plačo. Pač mesečno nekaj eur več. Če sama ne veš ali ima kgo od vaju z možem tako urejeno, vprašajta pa delodajalce.
Če že med letom prejemata to olajšavo, jih zdaj ne moreš še enkrat dat kot vzdrževane člane.
Če pa med letom ne uveljavljata, se pa vedno bolj splača uveljavljat tistemu, ki ima to leto večje prihodke.

mini86 -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 11:03:16)

kam pa pošlm vlogo..a na šmartinsko..sm probala pri e-davkih sam sm neki za**** in bom rajš po pošti

blemma -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 13:31:00)

Živjo,
se bom kar vštulila na to temo, da ne odpiram nove.

Zanima me naslednje: Od oktobra 09 sem zaposlena pri nas, prej sem bila v tujini (dohodki so po ZDoh izvzeti iz obdavčitve in jih ne bom prijavljala). Dobila sem izpisek delodajalca s seštevkom dveh plač (oktobrske in novembrske), olajšavo za hčerko pa le za 11. in 12. mesec.
Ali lahko uveljavljam hčerko za celo leto (oče je ne bo), čeprav nisem imela obdavčljivih dohodkov v Slov.?
Zakaj se mi kot olajšava ne upošteva za vse 3 mesece?

Hvala in lp

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 13:39:56)

Jaz bi na tvojem dala vlogo za vzdrž. druž člane, vpisala vzdrževanje otroka jan-dec, potem pa bo kar bo - če ti bodo upoštevali celo leto, ti bodo, če ne pa pač manj. Vsekakor bi se ti pa moralo upoštevati najmanj za tiste 3 mesece, kolikor si tu, in ne samo za 2. Olajšava sicer ni vezana na dohodke - če si recimo pol leta brezposeln, pol pa zaposlen, to ne pomeni, da je lahko uveljavljaš samo pol, ampak vseeno celo. Edino to ne vem kako je s tem, če si dejansko živela v tujini, ampak po mojem nima veze. Je pa seveda omejitev, da ne moreš zaradi uveljavljanja oljašave dobiti nazaj več dohodnine kot si je dejansko plačala.

nina166 -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 13:43:43)

Tudi če si jih med letom uveljavljala kot VDČ lahko vlogo ravnotako oddaš...DURS ti jih v nobenem primeru ne bo upošteval dvakrat in tudi če so dvakrat oddani ni nič narobe...boljše kot nikoli...od viška ne boli glava

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 13:45:00)

IZVIRNO SPOROČILO: blemma
Zakaj se mi kot olajšava ne upošteva za vse 3 mesece?

Tu je pa napaka delodajalca, ker ti pri eni plači ni obračunal olajšave, ali pa tvoja, če si mu prepozno povedala, da jo želiš uveljavljati in ti jo je potem upošteval komaj pri naslednji plači, tako da moraš v vsakem primeru oddati vlogo.

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (28.1.2010 13:46:13)

IZVIRNO SPOROČILO: nina166
Tudi če si jih med letom uveljavljala kot VDČ lahko vlogo ravnotako oddaš...DURS ti jih v nobenem primeru ne bo upošteval dvakrat in tudi če so dvakrat oddani ni nič narobe...boljše kot nikoli...od viška ne boli glava

Ja saj vloga se itak odda tudi, če želiš kaj popraviti ali spremeniti, ne samo če nisi uveljavljal med letom.

blemma -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 8:29:35)

Punce, hvala za odgovore.

Bom danes oddala vlogo za vzdrževane dč, nimam kaj zgubit [sm=smiley2.gif
Glede olajšave pri plači mi je pa naša finančnica razložila, da se je olajšava za leto 2009 upoštevala le pri plačah, ki so bile izplačane 2009, to je pri oktobrski in novemberski plači. Decemberska plača je bila pa nakazana šele 2010 in se bo upoštevala drugo leto.
Lp

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 8:45:47)

Ja - to že, ampak vseeno bi morala biti na plač. listi upoštevana ta olajšava  - razen če je ne boš več uveljavljala med letom, ampak na koncu.

blemma -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 8:53:45)

Saj na plačilni listi za decembersko plačo je upoštevana olajšava, le na tistem posebnem listu, kjer so seštevki vseh prispevkov in ga delodajalec izda do konca januarja, je olajšava upoštevana le za dva meseca. Decemberska olajšava se mi bo upoštevala naslednje leto, se pravi da je zaradi kasnejšega izplačila plače (v naslednjem mesecu) vse zamanknjeno za en mesec.
Joj kok sem zakomplicirala.
No itak bom dala vlogo, da DURS spremeni.

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 8:56:12)

Ja - seveda, to je pa logično. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] In zatorej moraš vsekakor oddati vlogo, ker olajšava ti pa vsekakor pripada verjetno cela, v najslabšem primeru pa najmanj še za tisti mesec, ko si delala tu in še nisi dobila nobenega izplačila, zato ti je niso mogli nikjer upoštevati.

inja2 -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 13:36:26)

mini 86, jaz sem oddala na šmartinsko, pa se tudi sprašujem, če je to prav?

a mogoče katera ve?

lp,

inja

zmajaz -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 13:39:33)

Oddalo naj bi se načeloma na davčno izpostavo, pod katero spadaš - drugače pa kam god pošlješ bo v redu.

nena m -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 13:43:37)

Če si iz Ljubljave, oddajaš na Davčni urad Ljubljana, Davčna ulica 1. Sem ravno danes klicala za info.

mini86 -> RE: kako veš a moraš oddati prijavo za vzdrževanie dč? (29.1.2010 14:50:39)

IZVIRNO SPOROČILO: nena m

Če si iz Ljubljave, oddajaš na Davčni urad Ljubljana, Davčna ulica 1. Sem ravno danes klicala za info.

hvala..

Stran: [1]