eva1 -> RE: dojenje, bujenje ponoči? (25.1.2010 13:29:56)
|
IZVIRNO SPOROČILO: TIBIDABO IZVIRNO SPOROČILO: Urska09 IZVIRNO SPOROČILO: eva1 Men je pa tole kar so nekatere napisala totalno mimo..da naj se doji čimpogosteje na pol ure, uro..kr neki za moje pojme! Pol pa maš bradavice k žvečilni gumi, krvaveče in boleče...če skoz na joški visi! Če otrok ni nedonošenček, zahiranček ali pretirano zalteničen bo že sam povedal kdaj bo lačen in takrat ga podojite! Moj prvi je imel hudo zlatenico, še mesec dni po rojstvu sva hodila bilirobin merit na pediatrijo, ker je bil k kanarček! Pa so mi rekli, naj ga zbujamm če bo spal več kot 4 ure, ali če ne bo pridobival na teži! Tudi druga je bila močno zlatenična 3 dni pod lučko, dojili sva se nekje na 3 ure čez dan, ponoči sem vse pustila spat in pri 3 tednih je prespala noč..sedaj tretji pa ni bil nič zlateničen (hvalabogu), sva pa bila na neonatalnem odd. po porodu in tam so zagovarjali dojenje na 3 ure..ampak pri dojenju je mogel dovolj pojesti(pri 5 dneh 60ml, pri 10 dneh nekje 100...pač glede na težo)! Jaz imam 3 otroke, vse sem polno dojila-oz tamičken je sedaj star 7 tednov in se lepo doji, pa nikoli nisem pretiravala z dojenjem-nikoli nisem dojila pogosteje kot na 3 ure podnevi-tako ubistvu je pri vse dojila čez dan na 3-4 ure, včasih tut na 5(če so spali) ponoči nisem nkoli zbujala, tamal gre zdaj spat okoli 20h in spi do 4h, pa potem dalje do 8-9h...čez dan pa sem že napisala kako je..redi se ful(v 1 mesecu je pridobil 1200g)! Moj reccept za uspešno dojenje je ta-veliko piti, če otrok pri 10 dneh popije nekje 100ml, je treba potem pri vsakem podoju spit najman 2x več..pa še vmes...pa jesti dovolj, no počivam pa jst pri 3 otrocih bolj malo pa imam dovolj mleka..se pa res pozna če kakšen dan pijem manj, se mi takoj pozna! Pa čaj za dojenje od Galexa je tuit zakon.. Pa srečno, čim manj se sekirat pa veliko pit![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ne, sploh ni mimo, ravno nasprotno! Tile nasveti mamic, ki so tebi tolk mimo, so zlata vredni. ČIM VEČKRAT PRISTAVLJAT. In ja, čim več piti. To se pa strinjam s teboj. Najbrž pa še nisi slišala, da se večina (so tudi izjeme) novorojenčkov prve tedne hrani v grozdih. Kar pomeni, da se nekaj ur lahko hranijo tudi na 15 min, potem pa nekaj ur v kosu prespijo. In ker veliko mamic tega ne ve, takoj pomislijo, da dojenčki jokajo, ker imajo premalo mleka in začnejo dodajati. Kasneje se to seveda uredi in se se hranijo več tako pogosto. Seveda so tudi taki novorojenčki, ki se dojijo na 3-4 ure, kot praviš ti. Ampak so zelo, zelo redki. Nenazadnje dojenček prebavi materino mleko v cca. 1 uri, največ 1,5 ure. Skratka, draga Lidija, jaz bi na tvojem mestu najprej prebrskala MON, forum Dojenje (link so ti punce že napisale). Vse to, kar sem napisala je tam podrobno in obširno razloženo. Tudi to, zakaj pride do razpokanih in krvavih bradavic. Ne zaradi pogostega dojenja. Jaz se lahko samo svetovalkam za dojenje zahvalim, da svojega drugega otroka dojim že skoraj 1 leto (prvega sem žal le par mesecev). se podpišem pod to kar je rekla Urska09!!!! Nam je pediatrinja na predavanju v materinski večkrat ponovila, da je treba takoj otroka pristavit k prsim po porodu, da se bo mleko sprostilo in s tem ko bo otrok jedel, bo manj možnosti za zlatenico, ker bo hitro pokakal mekonj. tako da čim več pristavljat že prvi dan, čim več, pa nikakor ne gledat na uro! Moja punčka je bila težka le 3060g in velika 50 cm, pa je uspela pokakat mekonij že 4 ure po porodu in naslednji dan je kakala prebavljeno mleko. Čim večkar pristavljat, da se telo čšisti bilirubina in tako dojenček izogne zlatenici. srečno Zdej pa ve prosim preberite njen post..ona sprašuje če mora otroka zbujati za dojene, da če mu je prej dala otrok ni hotel jesti...jaz sem pa napisala, da otrok ki je zrel, ni nedonošen, zahiran ali zlateničen ne potrebuje zbujanja, ker on se bo že sam zbudil ko bo lačen...ne govorim o otrocih ki "zahtevajo" hranjenje na 1, 2h...pa tudi to, da otroka zbujaš da se bo mleko uspostavilo kr neki...če bo pil na 3 ure se bo tudi lepo vspostavilo..pač se prilagodiš otroku-ni pa potreba da se ga zbuja in se doji..zaradi tega ne bo nič več mleka, ker bo takrat popil je 20ml, po 3 urah pa bo popil 100ml..in je konec koncev isti šmorn....pa sem tudi jaz dojila prva dva 1 leto, pa tudi tega bom..niti 1x nisem dala mleka po flaški, si ga izbrizgavala... In kar se bradavic tiče...moji so vsi zelo lepo vlekli, pa sem imela pri prvem boleče bradavice, pač sej če ti bo mož sesal vrat te bo drugo jutro tudi tisto mesto bolelo...tko je, dokler se ne utrdi koža! Eh zdej bom pa nehala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|