nejcko -> RE: italijanske kancone (25.1.2010 12:57:35)
|
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Nejcko, vijoličarka, po pravici povedano definicije kot definicije ne poznam niti sama, bi morala googlat pa se mi ne da. Nekako prepoznam, kaj je canzona in kaj definitivno ni, so pa tudi take, za katere nisem prepričana. Če takole malo razmišljam, je canzona lahkotna melodično popevna festivalska pesem, ki gre hitro v ušesa predvsem zaradi svoje melodije, besedila so v večini povezana z ljubeznijo, v vsakem primeru pa lahka in lahkotna, s spevnim in večkrat ponovljenim refrenom. Nastajale so v 50., 60. in v začetku 70. let in se večinoma pojavljale ali/in zmagovale na Sanremu. Če vlečem slovensko vzporednico bi to bila nekako popevka. No, saj nekaj takega sem tudi jaz imela v mislih - ala slovenska popevka. No, strinjam se, da kakšen Ramazzoti, Zuchero itd. v ta rang definitivno ne pašeta, je pa naštetih kar nekaj komadov, ki so t.i. italijanski zimzelenčki, zato sem jih dala zraven. Saj pri nas gre v bistvu za isto stvar ... če nekdo prosi za stare dobre slovenske komade (popevke), poleg Leskovarja, Vilerce, Deržajke, Jurkovičeve itd. večinoma prištulimo še Hazard in GuGu, ker so njihovi komadi res zimzeleni. Problem pa nastane, da se na raznih festivalih popevk (tako naših kot na San Remu) v zadnjih letih pojavljajo izvajalci oz. zvrst muzike, ki s samo popevko nima veliko skupnega.
|
|
|
|