Pomoč vzgojiteljice praktikantki (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

malajka84 -> Pomoč vzgojiteljice praktikantki (22.1.2010 10:36:26)

Imam eno vprašanje-prošnjo.
Preko študenta bom delala v vrtcu-sicer sem pedagoška smer ampak za razredni pouk, sedaj pa s ponedeljkom začnem v skupinico od 3-4 let. Sicer bom delala kot pomočnica.

Pa me zanima kaj vse se lahko pripravi tem pkratkom, da bodo delali, se igrali, da ne bom vsak dan kr tak tj apršla, rada bi nekaj pripravla za njih..

Kaj imajo radi tolko stari...pobarvanke?verjetno še ne ali pač?

Prosim za kakšno idejo.....hvala!!

Tisana -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (22.1.2010 13:34:59)

Naša je sicer stara šele 2 leti, pa v vrtcu počnejo že vse mogoče: plastelin, risanje, izdelovanje voščilnic, sveč, iz naravnih materialov, delajo snežake, se grejo sankat, pojejo, plešejo, telovadijo, so šli na lutkovno predstavo, so tudi že pekli piškote...

Prinesi jim škatle od zravil, prehranskih izdelkov,..., pa z njimi gradite mesto...

Izmisli si predstavo z ročnimi lutkami in jih povabi, da sodelujejo v njej ali pa si še skupaj zamislite in odigrajte eno.

Učite se novega plesa na kakšno zabavno pesmico... izmisliš si ga lahko sama...

To je samo nekaj idej...

Presenečena boš, ko boš videla, koliko zmorejo toliko stari otroci.

Pa še to: napni ušesa, odpri oči in se jim pusti voditi. Oni ti bodo sami povedali, kaj jih v tem obdobju najbolj zanima.

pelin -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (22.1.2010 19:08:58)

Mislim, da si lahko res srečna, da boš delala v skupini  starostno zame najbolj "luštnih "otrok. S tem ne  mislim , da ostali niso luštni...z mlajšimi , posebej jasličnimi je pač več nege in cartanja, s predšolci pa je tako...z nekaterimi je res krasno delat, veliko pa je takih, ki so v vrtcu že od jasli in  so se v šestih letih že kar nekako naveličali vrtca in komaj čakajo, da gredo v šolo. Tile sredinčki so pa kot male spužvice. Vedoželjni, ustvarjalni, razigrani....pripravljeni za vsako neumnost in štos. Moji so nori na lutke , male instrumente ali Orffa, predvsem pa na gibanje, takšno in drugačno...Jutranje razgibavanje ob glasbi, minutke za zdravje, športne igre v telovadnici, na prostem ( trenutno na snegu), ples, rajalne igre... Pa še in še...Ponavadi jih najbolj pritegneš s čisto banalno, vsakdanjo zadevo...Lahko jim naprimer vsako jutro prineseš kakšen droben predmet in jim  v jutranjem krogu ali pred zajtrkom ali...poveš kakšno zgodbo ali pesmico v zvezi s tistim kar si prinesla...Tako te bodo vsako jutro veselo pričakali in boš fino navezala stik..
Skratka, veliko zadev je, vendar je pač vsaka skupina otrok specifična.Odvisno je tudi, s kakšno vzgojiteljico boš delala in koliko ti bo dala dihati.
Aja pa še to...pobarvanke v vrtcu naj ne bi bile prepogosto prisotne, ker so le mašilo za tiste ure, ko vzg. ne vedo kaj bi počeli oziroma se jim ne da nič konkretnega izvajati...iz vidika strokovnjakov, zavirajo otrokovo ustvarjalnost in so primerne predvsem za vajo, da se naučijo barvati do črte, v eni smeri itd. Z večino tega se kar strinjam, pa še doma jih imajo ponavadi zadosti, ker je za nekatere najbolj simpl snet kakšno iz neta, pa  imajo nekaj časa mir pred škrati.

malajka84 -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (22.1.2010 20:25:19)

hvala obema za nasvete. bom upoštevala...glede vzgojiteljice je tko, ..da v bistvu bom delala s še eno pomočnico, ampak bo pač ona imela glavno besedo ker je tam že par let zaposlena, kar je logično.

pač mi je pa fajn anrdit kej za tamale, d nism sam tam pa se igračkam z njimi ampak, d ajim nekaj prnesem, da jim je nekaj novega zanimivega, pasej me razumete.:)

Hvala za nasvete..to z gibanjem bom kr uporabla že takoj k se bo dalo, ker mam ravno en fajni cd doma...k je otročkom k pridejo k men na obisk zmer zanimiv...

Sej pravim hvala!

Seveda so pa ideje še vedno dobrodošle:)

BabyKitty -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (25.1.2010 11:29:07)

BOSTINA tudi sama sem delal tko preko študenta in lahko ti povem, da ne skrbi in se ne obremenjuj. Delala sem še z mlajšimi in ko boš začela, boš kmalu videla kaj počnejo, kaj jim je všeč, kaj že lahko naredijo ipd. Drugače ti bo pa sigurno vse kar moraš vedeti povedala sodelovka... Lahko ti pa povem kaj je smo mi počeli in ne rabiš nekih velikih priprav...

Recimo ob ponedeljkih smo se usedl na blazine (stari so bili od 2-3 leta) in so najprej povedali kaj so počeli med vikendom, npr. so se kepali ipd... in potem saj veš malo nakladajo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] potem smo se pa zmenili, da narišejo npr. eno stvar, ki so si jo najbolj zapomnili... (pričakuj čičke račke [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ), so bili še premajhni za kaj konkretnega, ampak domišljija jim je pa delala sto na uro :) CD-jev imajo ponavadi na tone... lahko zavrtiš kakšno pravljico ipd. sama sem jim veliko brala in so bili čisto navdušeni... so vsak dan potem s knjigo za mano hodil...

Veliko smo delali raznih izdelkcov, da so lahko domov odnesl... npr. zelo je zažgal origami, kakšne ribice ipd, jim pripraviš potem pa naj pobarvajo ali kaj podobnega. Je pa tako, da boš težko vse zmotivirala k delu, saj veš... eni so bolj športni tipi in bi radi samo tekli gor pa dol po sobi (seveda jih moraš ustavit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ), drugi bi pa ustvarjal (vključno z mano [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )

Vglavnem hočem reči to, da na začetku lahko vse vidiš in narediš sproti po navdihu. Za origami imaš vse potrebno v vrtcu, za barvanje tudi, ne rabiš takoj zakomplicirati, sploh se boste pa še mal spoznaali prve tedne... Ponavadi imajo vrtci tudi kakšne programe oz teme. npr. 2 tedna okoljevarstvo, 2 tedna otroci sveta ipd... in imaš še malo smernic za razmišljanje.

uf... sm se razpisala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

malajka84 -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (25.1.2010 15:00:58)

uf..hvala..kr :)

ker delam s pomočnico...ki dela šele par mesecov..in kljub temu da ima izobrazbo za to...ne ve kaj bi sama  s sabo..no sej dons sm zagrabla otroke...so rezal snežinke....pa jih odtisval s prstki..k je zuni lih snegec padu..bral smo....dons je šlo...za ene trikrt mam še ideje pol pa...:)

BabyKitty -> RE: Pomoč vzgojiteljice praktikantki (25.1.2010 18:34:48)

No... če je pa res taka pomočnica, potem ti pa svetujem, da greš v knjižnico in najdeš kakšno knjigico z igricami, pa z kakšnimi origamiji, pa ustvarjalnimi zadevami ipd. Drugače ti pa pomoje ni treba pretiravat, ker otroci imajo kdaj radi tudi to, da se samo igrajo... Pa idej ti bo po 14ih dneh zmankal, če boš vsak dan nekaj posebnega hotla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]   

Stran: [1]