Delali bomo do smrti! (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

Kerensa* -> Delali bomo do smrti! (20.1.2010 15:58:39)

Ob branju tegale članka

http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/nic-vec-upokojencev-delali-bomo-do-smrti.html

sem se spomnila na pokojninsko debato izpred nekaj dni tukaj na RR. In zdaj, po prebranem, sem še toliko bolj prepričana, da imam prav, ker ne vplačujem v državno pokojninsko blagajno. Četudi se uresniči samo polovica našpovedanega, smo v pi*di.

Čisto iz firbca... kako pa vi varčujete za na stara leta, če sploh? Kakšno je vaše razmišljanje o naših pokojninah čez 30 let ali več (ko bomo vsaj stari dovolj, če že ne drugega)?

liliana -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:12:34)

Ne razmišljam kaj preveč o penziji in ne varčujem zanjo.....mi pa podjetje plačuje v 2. steber.....

Predvidevam pa, da pri 65 letih tudi moje potrebe ne bodo več takšne kot danes, zato  bom z manj pokojnine kot je sedaj plača, verjetno preživela......

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:30:08)

Jaz imam cel kup nekih varčevanj z mesečnimi vplačili: pokojninsko pri KD-ju, sklade Vip Premium pri KD-ju, sklade pri Triglavu, eno cifro sem dala v KD Dirigenta plemenitit za 10 let (seveda lahko po želji kadar koli vzamem prej ven ali pustim potem še dlje notri), pa še za otroka vplačujeva za vsakega svojo Fondpolico - za enega navadno, za drugega Maks Garant Plus.

uškinamama -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:30:19)

off topic - liliana šele zdaj sem pogruntala, da si to ti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], nov avatar pa to.

Ne razmišljam o penziji, imamo nekaj lastnih nepremičnin, svojo dejavnost...bo že.

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:37:36)

Aja - pa kot sem že na drugi temi napisala - zanašam se na to, da sem v takem poklicu, ki je idealen za upokojence in si lahko že z 2-3 urami dela na dan zaslužim kar dosti več od recimo kake minimalne plače, tako da bom pač delala, dokler bo treba. :) Bom pa v kratkem odprla s.p. in si tudi ne mislim plačevati več kot minimalne prispevke - vaj prvo leto, potem bom pa sicer morala več, ampak definitivno si ne bom plačevala več, kot bom prisiljena. Pa do 6. leta starosti ta drugega otroka bom itak koristila to varianto, da mi za 4 ure plačuje prispevke CSD, da bom plačevala sama čimmanj.

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:39:32)

Glede na to, da ste vse tri bolj na način "kolikor si bom sama prihranila"... a ste si kaj izračunale, koliko povprečno boste lahko na mesec zapravile od prihranjenega (kar pomeni, s kolikšnim zneskom boste živele) ob povprečni življenjski dobi (upoštevajoč inflacijo do takrat, torej povišanje cen)?

gita10 -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:40:36)

Meni je pa zaenkrat fajn v službi in si sploh ne predstavljam, da bi kdaj morala v penzijo. Tako,d a če bom lahko do konca življenja delala tudi prav- če ne imam pa tudi sama kar nekaj zavarovanj.

neanja duo -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:46:23)

Meni gre pa vse skupaj zelo na živce!Zakaj pa bi mi morali šparat za svojo penzijo,če ni bilo treba penzjonistom šparat.A oni se bodo samo pritoževali ,da so premajhne(ne rečem tisti,ki imajo res majhne),mi bomo morali pa šparat,da jih bomo sploh imeli.Ah....bolje da neham predno se razpočim od jeze........

...drugače pa šparam,ja....

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:47:49)

IZVIRNO SPOROČILO: neanja duo
Zakaj pa bi mi morali šparat za svojo penzijo,če ni bilo treba penzjonistom šparat.

Razmišljaš podobno, kakor jaz. A se lahko, prosim, razpočiš od jeze, ker me zanima še preostanek razmišljanja? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:48:17)

Ja meni so recimo naračunali za pokojninsko zavarovanje, če bi 30 let plačevala 100 eur mesečno, da bi morala potem iz tega dobivati 513 eur dodatne pokojnine - to je ob 6% letnem donosu, kar je dejansko zelo nizek donos, če bo donos višji, pa bi bilo to še seveda več. Je pa tako, da sem se potem odločila dati sem 50 eur mesečno, 50 eur pa v sklad Vip Premium, kjer je pa donos itak tudi tu nekje, samo imam pač raje večjo razpršenost naložb, kot da dajem vse v eno zadevo. No to sta samo ti dve zadevi, potem so pa še druge.

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:51:24)

Aja - jaz gledam tako nekako, da bi bi bilo dobro tisto cifro, kolikor bi je sicer po pravem pri svojem dohodku morala plačevati za prispevke, pa je ne bom, na različne načine varčevati.

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 16:55:33)

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz
Ja meni so recimo naračunali za pokojninsko zavarovanje, če bi 30 let plačevala 100 eur mesečno, da bi morala potem iz tega dobivati 513 eur dodatne pokojnine

30 let, po 100€ mesečno, pa imam 500€ pokojnine? Slišati je OK, ampak 500€ je že danes manj od minimalca, ki naj bi bil nujno potreben za osnovo (562€ po ta novem, menda). Torej bi bilo, upoštevajoč inflacijo, varčevati 30 let po 200€, da bi bili čez 30 let na približno istem standardu, kakor danes s 500 euri?

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:00:31)

Ja seveda - saj ne moreš potem samo od tega živeti, da bi samo 100 eur mesečno varčeval - samo poglej koliko plačujemo prispevkov od plače! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] To je pri meni samo en del varčevanja. Če recimo SPLOH NE plačuješ nič v pokojninsko blagajno, potem je še 200 eur varčevanja mesečno skoraj malo ali pa vsaj minimum, kolikor je treba varčevati. Jaz plačujem v državno blagajno, ker drugače pač ne gre, pa zaenkrat varčujem 200 eur mesečno v teh skladih - ker imam poleg prej navedenih dveh še 100 eur mesečno pri Triglavu. Pa še na banki varčujem in ko se nekaj nabere, se odločim, kam bom dala. Potem, ko mi bo polovico prispevkov plačevala država, sem si zastavila, da bi vsaj 300 eur mesečno varčevala ali še več.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.1.2010 17:02:16)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:03:20)

Če recimo SPLOH NE plačuješ nič v pokojninsko blagajno, potem je še 200 eur varčevanja mesečno skoraj malo ali pa vsaj minimum, kolikor je treba varčevati. Jaz plačujem v državno blagajno, ker drugače pač ne gre, pa zaenkrat varčujem 200 eur mesečno v teh skladih - ker imam poleg prej navedenih dveh še 100 eur mesečno pri Triglavu. Pa še na banki varčujem in ko se nekaj nabere, se odločim, kam bom dala. Potem, ko mi bo polovico prispevkov plačevala država, sem si zastavila, da bi vsaj 300 eur mesečno varčevala ali še več.

Ja in kako naj reveži na minimalcih ali brezposelni na socialni podpori varčujejo po 200€ ali več mesečno?

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:04:15)

Aja - sem pa tudi t.i. drugi steber preučevala, kjer je prednost, da ti gre v dohodninsko olajšavo in me je to mikalo - AMPAK je pa haklc - v olajšavo ti gre lahko samo določen odstotek vplačil, ki je odvisen od celega tvojega dohodka in pa od tega koliko plačuješ OBVEZNEGA zavarovanja. Pa še en problem - ker imaš zdaj olajšavo, pa četudi se ti je prizna bolj malo, potem od te pokojnine plačuješ dohodnino. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Tako da sem potem to kar opustila in izbrala raje variante, ki ne bodo obdavčene.

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:06:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
Ja in kako naj reveži na minimalcih ali brezposelni na socialni podpori varčujejo po 200€ ali več mesečno?

Ja ne morejo ne - oni se lahko žal zanašajo samo na državno pokojnino ali pa da bodo, kot si že rekla, delali do smrti. Samo tu jaz čisto nič ne morem - jaz sem si to zase zastavila, koliko moram varčevati, če hočem živeti dokaj lagodno.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.1.2010 17:07:27)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:08:16)

No - pa še nekaj je - kar plačuješ v državno blagajno, gre po tvoji smrti v nič - kar pa plačuješ tu, pa v primeru tvoje smrti (če recimo sploh ne včakaš penzije) vendarle dobijo tvoji otroci, kar se mi pa tudi zdi pomemben dejavnik. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:11:05)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
se bolj mi gre na zivce, ko penzionisti govorijo, da so zasluzili te penzije.

Ma saj so si jih. Vsakdo, ki dela, si s svojim delom zasluži pokojnino. Problem je prej v glupem sistemu, ki zasluženega denarja ne izplača tistemu, ki ga je vplačal, ampak potomcem. Mi še lahko plačujemo za naše starše, naši otroci pa za nas ne bodo mogli več, ker se prej omenjeni sistem podira.

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:12:30)

No - pa še nekaj je - kar plačuješ v državno blagajno, gre po tvoji smrti v nič

Ja a ne dobijo otroci? Aja, saj res - dobijo samo, če se ti stegneš, ko so oni še mladoletni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kako, je*enti, se pa sistem lahko podira, če toliko penzionistov pokrepa ob odraslih otrocih? Kam je šel potem tisti njihov denar?

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:12:31)

Samo je pa fora da ravno naša generacija ima zdaj spet dovolj otrok, da bi lahko plačevali za nas - vmesne so nekaj "zasrale".[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kerensa* -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:13:37)

Samo je pa fora da ravno naša generacija ima zdaj spet dovolj otrok, da bi lahko plačevali za nas

Bi lahko, ampak ne bodo. Glede na situacijo so dovolj pametni, da bodo poskrbeli samo za svoje riti, ne pa za državno blagajno.

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:14:27)

Ja a ne dobijo otroci? Aja, saj res - dobijo samo, če se ti stegneš, ko so oni še mladoletni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Kako, je*enti, se pa sistem lahko podira, če toliko penzionistov pokrepa ob odraslih otrocih? Kam je šel potem tisti njihov denar?

Ja denar so zluftali za druge zadeve - moraš vedeti, da redkokateri upokojenec živi tako dolgo, da dejansko pokuri toliko, kot bi se moralo iz njegovih plačil navarčevati skupaj z donosom.

zmajaz -> RE: Delali bomo do smrti! (20.1.2010 17:16:18)

Samo je pa fora da ravno naša generacija ima zdaj spet dovolj otrok, da bi lahko plačevali za nas

Bi lahko, ampak ne bodo. Glede na situacijo so dovolj pametni, da bodo poskrbeli samo za svoje riti, ne pa za državno blagajno.

Saj so bo že prej zrušil sistem, preden bodo oni začeli delati. Pa še to - tudi MI [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] smo že toliko pametni, da nočemo več tja plačevati, če se le da izogniti - in tudi to je del problema, da se sistem sesuva.

Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>