trganje, pisanje po knjigici (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

mebesa -> trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 19:19:56)

Pozdravljeni,
rada bi vedela, kako stroga imate pravila glede otroških knjigic. naše punce jih zelo rade gledata, listata,... in tudi kdaj pa kdaj strgata. vselej jih opozarjama da ne smete trgat ali pisat po knigici, vendar jima je to vseeno uspelo. ko je začela starejša (pri dveh letih) uporabljat škarje, sem ji dala star časopis za rezanje in ji razložila, da knjigic ne sme rezati, a vseeno je tudi to poskusila in delček odrezala. ne vem, kako ravnati, ali naj pustim, da eksperimentira in ustvarja, ali naj strogo prepovem, kar bi pomenilo, das moram vse knjigice, cicido umakniti iz njunega dosega? prosim za kakršnikoli predlog, nasvet,... Zadnjič sem bila res užaljena, ko je bila prijateljica na obisku s sinom starim skoraj tri leta in mu je govorila, poglej kako grde knjige ima deklica, ker jih je popisala, strgala. povej punci, da se tega ne dela,... pa mi je še rekla, da ji to jaz dovolim, zato je tako, kar pa dejansko ni res, saj sva z možem zelo dosledna in ves čas opozarjama punce, kaj je prav in kaj ne. se mi zdi, da starejša punca (sedaj stara 26 mesecev razume, da ne sme trgat cicidoja). kako naj rešim situacijo, da jima ne bom skrivala revij, knjigic,...???

ledenaa -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 19:31:07)

Mi imamo knjige z trdnimi platnicami
In se dobro ve da se z knjigami lepo dela.
ne vem kako jima je uspelo,a nisi z njima?
Mi če si sposodimo knjigo ali dobimo sem vedno z njima
Če bi pa zanalašč knjigo čečkala,trgala jih potem tudi nekaj časa ne bi dobivala ,niti pravljic niti nič

Sori,ampak počečkane in raztrgane knjige tudi dosti povedo -in to da ensotavno doma ni doslednosti pri vzgoji ,nobenega spoštovanja do knjig.
Če bi otroku samo govorili in ne bi prejemal posledic za svoja dejanja kam bi pa potem prišli?
Spoštovanje do knjig sem jima že od malega vcepljala ,ker je meni osebno nedopustno da se grdo ravna z knjigami!!!

onur -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 19:39:27)

Naša bo stara 14 mesecev in če mi začne 'šariti' po knjigi, ji knjigo vzamem.

Nika v službi -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 20:03:04)

Ja, tudi za nas je knjiga svetinja. Preprosto se mora otrok že od malega naučiti, da se s knjigami dela spoštljivo, da so za branje in ne za risanje, pisanje, trganje. Za ustvarjanje obstaja toliko drugačnih oblik zvezkov, pobarvank...

Ko je bila še manjša, je sicer nekajkrat kakšno stran tudi malce bolj grobo potegnila in ker so nekatere knjige že stare (so še moje), je kakšen list tudi odletel ali se malce natrgal. Pa smo ga lepo zalepili in ji ob tem vedno razlagali, kako pomembno je skrbno ravnanje s knjigami.

Zdaj z vrtcem hodijo tudi redno v knjižnico, kjer se prav tako učijo primernega odnosa do knjig. Meni se to res zdi pomembno.

Če torej zgolj opomin ne zaleže, sledi kazen (odvzem).

bskrle -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 21:11:12)

Mi imamo 2 vrsti knjig, ene, ki jih ni škoda in so že vse polepljene, saj smo jih dobili iz odpisa iz knjižnice. Za  te se ne sekiram, če slučajno spregledam,da katera riše vanjo. Sama težko kontroliram, kako delajo s knjigo, ampak načeloma pa imamo knjige lepe, tudi tiste iz knjižnice.
Strigle jih pa še niso, za to so revije, časopis, papir. 

Čili 1 -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 22:17:00)

Naša je do okrog 1 leta tut kako knjigo strgala. Po nesreči, k je pregrobo listala. Za prvi rojstni dan ji je pa moja prijateljica kupla tako knjigico, k se tiste figure prepletajo pa pokonc postavijo. Naša punči je takoj zagrabla žabo in jo skoraj odtrgala. Moja prijateljica pa jo je samo mirno prijela za roko in ji rekla: Samo z očmi. In je kr nekak sprejela to. Me pa zanima, če bo vseen pršla tista uničevalska faza, ko bo zanalašč trgala in pisala po knjigah. Če bo, potem ji knjig ne bom kar vzela, ampak ji bom probala sproti dopovedat, da se ne sme (kadar jo bom pač ujela na delu, sej ponavadi jih skupaj gledamo). Bomo vidl. V principu se pa strinjam z tistim, kar je ledenaa napisala.
Zanima me pa tudi, kdaj v povprečju znajo lepo listati tudi kjige, ki nimajo trdih platnic.

ledenaa -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 22:22:15)

Čili moj mali je že znal pred 2 letom listati knjige lepo

urška -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 22:33:46)

oprosti, ampak meni je tole vprašanje kar malo smešno. da ne veš, če otroku lahko pustiš trgat knjige ali ne? a jima knjig ne kupuješ ti? ker če bi jih, bi vedela, da niso prav poceni in jih ne bi dovolila rezat in uničevat.
a obleke si tudi lahko razrežeta? sej ene hlače stanje probližno toliko kot knjiga (včasih še manj). potem jima lahko dovoliš, da si razrežeta obleke. da bosta ustvarjalni.

na račun ustvarjalnosti pač ni treba otrokom vse dovolit. spoh pa ne rezat in čečkat po knjigah.

in ja, tvoja prijateljica je imela prav, ko je svojemu otroku rekla, da imate grde knjige. nimaš bit za kej užaljena. je povedala samo resnico.

dosledna sta z možem sicer lahko pri katerih drugih zadevah. tukaj pa zgleda da vama ne gre. če razlaganje in opominjanje ne pomaga, potem je najbrž treba kako drugače rešit neprimerno obnašanje. ne vem, recimo tako, da jima vzameš barvice in škarje, ko gledata knjige?

ZmajTolovaj -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 22:38:54)

Ni variante, da piše/trga/razno po knjigah. Vzamem, potem pa vzamem tudi kuli/škarje/kar pač je počela. Je pa res, da tega že kako leto ne dela več.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.1.2010 22:45:44)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Najaa -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 22:56:00)

Meni so knjige zakon, ful rada berem tako da tako tudi vzgajam svoja otroka. Tavečja je že zelo zgodaj pokazala interes za knjige in pri cca 1,5 leta jih je tudi že sama "brala" v svojem jeziku seveda. Knjige ima od nekdaj na dosegu roke tako tiste s trdimi kot tiste z mehkimi platnicami. Seveda se je zgodilo, da je kdaj kakšno raztrgala, pa sem ji dopovedovala, da se tega ne dela. Da to ni lepo, ker res ni. In tvoja prijateljica ima prav. Svojemu sinku je skozi vaše knjige poskusila dopovedat, da se tega ne dela. Ne vem no, meni je tudi to grdo in mi je čudno, da kdo sploh sprašuje, ali se knjige sme trgat ali ne.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.1.2010 23:13:46)

ledenaa -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 23:14:36)

živka tukaj se ne gre za nesrečo.
kakor se razbere iz posta je to bolj redno na tapeti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.1.2010 23:15:45)

mebesa -> RE: trganje, pisanje po knjigici (12.1.2010 23:26:24)

ledenaa, živka je bolj realno ocenila situacijo, ni to redno na tapeti, ampak se pa občasno zgodi, tako da ni vse uničeno, tri knjige pa žal so. ej, ej, ni taka katastrofa, da te pomirim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]. 

Čili 1 -> RE: trganje, pisanje po knjigici (13.1.2010 7:50:03)

IZVIRNO SPOROČILO: ledenaa

Čili moj mali je že znal pred 2 letom listati knjige lepo

Hvala za odgovor :-)

barni -> RE: trganje, pisanje po knjigici (13.1.2010 8:01:00)

Ja kaj naj recem, jaz pa sem taka mama, da me to ne gane. Knjige ki so od otroka in kupljene zanj, ne skrivam. Ce jih porise, ima pac take porisane. Ji povem, pokazem, da zdaj to ne gre dol, da bo zdaj knjigica taka porisana. Vcasih se tudi zasekira in prosi, da naj ocistim, samo ji se enkrat povem, da zdaj ne gre dol in da bo od zdaj naprej knjigica pac taksna.

Kaj vem, jaz sem ji pri 2 letih dala tudi skarje in normalno, da je razrezala tudi kaj kar ne bi smela. Jaz na to gledam kot na ucenje iz lastnih izkusenj. Recimo, ce ji razlagam, poglej majcke ne smes s skarjami rezat, ker bo potem luknja. Ona tega ne steka. Ko jo je razrezala, pa je presenecena rekla : Mami lej luknja je. In potem ni nobene vec. Pac je iz svoje izkusnje videla, kaj se zgodi in ker noce luknje na majkci, jih pusti pri miru. Morda lahko razkirate eno staro kmajcko in naj tisto rezejo?

Saj veste, kar Janezek vidi in slisi, to Janezek ve. Kar Janezek naredi, to Janezek zna. Skratka, najvec se naucimo tako, da sami nekaj naredimo. In meni se to ne zdijo neke hude zadeve, da bi bile nevarne ali pa da bi bankrotirala, ce mi otrok porise knjigo ali strga list iz nje. Drugo je, ce to dela nalasc. Samo mislim, da tukaj ne gre za to.

Meni je tudi porisala steno, pa pravi, mami kako gre dol? Ja ne gre. Zdaj bo stena umazana. In se je resnicno zasekirala. Pac ni vedela, da iz table PISI-BRISI lahko pobrises iz stene pa ne. Pa kako naj bi to vedela? Ja saj sem ji povedala, samo dokler ni sama probala ni bilo ucinka.
Pa je motovilila okoli mizice, pa sem ji veckrat lepo rekla, da bo prevrnila kozarcek in bo padel in se razbil. Pa ni in ni nehala. Pa je padel in se razbil. Pa bi ga lahko resila. Pa nisem. Naj vidi. In je jokala, ker sem ji rekla, da ga ne morem vec zalepit. Zdaj ga nima vec. In je zaleglo za naprej. Se zdaj rece, da je kozarcek padel in se razbil in ga nima vec.

Aja in tudi flomastre ima; take ki se sperejo in take ki se ne. Pa je zdaj ze dojela razliko in zna lociti, kdaj ima katere. Ker je porisala majcko in hlace (nenamerno, pac je malo okoli gledala in se umazala) in je videla, da sva oprali in ni slo dol.

Sem zafilozofirala, samo tak je moj nacin. Ai je pravi ali ne, bo pokazal cas. So pa otroci razlicni in vsak mora pogruntati kaj svojega. Jaz samo vem, da se iz svojega otrostva spomnim samo NE tega NE onega. In to me je cisto zamorilo. Verjetno zato sedaj delam drugace in ne tezim toliko.
Ko mi je z avta cistila sneg, sem ji rekla, da samo z metlico. Pa je morala probati se z lopatko. Pa sem ji rekla, da ima sedaj avto prasko (saj se ne vidi) in da to ni ok, pa je potem naprej z metlico. Samo je pa morala probat, ne? Ni ji dalo miru, ko sem rekla, da ne z lopatko, verjetno je mislila, le kaj se bo zgodilo? Boh ve, kaj se dogaja v njihovih glavicah.

Nam tako ustreza. Zaenkrat. Mislim, da je malo stvari, ki so toliko vredne ali nevarne, da bi jih morala cisto omejiti. Samo pogledati je potrebno iz drugega zornega kota.

ksenija12 -> RE: trganje, pisanje po knjigici (13.1.2010 9:54:37)

Pri nas barvic itd..nimata na dosegu roke, tako, da se še ni zgodilo, da bi porisala knjigico, ker rišemo zmeraj ko se odločimo, da bomo imeli 'urico' risanja...Knjige imata na dosegu in najmlajši je že nekajkrat strgal knjigico. Jo vzamem, strogo povem, da se to ne dela, jo skupaj zalepiva in potem mi obljubi da tega ne bo več naredil. Se zgodi, da jo strga, ampak redko, tako da oba gojita spoštljiv odnos do knjigic.
Kaj predlagam - da nimate barvic, škarij na dosegu roke, ampak ko se riše se riše, ko se barva barva...zaenkrat, saj s časom bosta razvila občutek...

Stran: [1]