barni -> RE: trganje, pisanje po knjigici (13.1.2010 8:01:00)
|
Ja kaj naj recem, jaz pa sem taka mama, da me to ne gane. Knjige ki so od otroka in kupljene zanj, ne skrivam. Ce jih porise, ima pac take porisane. Ji povem, pokazem, da zdaj to ne gre dol, da bo zdaj knjigica taka porisana. Vcasih se tudi zasekira in prosi, da naj ocistim, samo ji se enkrat povem, da zdaj ne gre dol in da bo od zdaj naprej knjigica pac taksna. Kaj vem, jaz sem ji pri 2 letih dala tudi skarje in normalno, da je razrezala tudi kaj kar ne bi smela. Jaz na to gledam kot na ucenje iz lastnih izkusenj. Recimo, ce ji razlagam, poglej majcke ne smes s skarjami rezat, ker bo potem luknja. Ona tega ne steka. Ko jo je razrezala, pa je presenecena rekla : Mami lej luknja je. In potem ni nobene vec. Pac je iz svoje izkusnje videla, kaj se zgodi in ker noce luknje na majkci, jih pusti pri miru. Morda lahko razkirate eno staro kmajcko in naj tisto rezejo? Saj veste, kar Janezek vidi in slisi, to Janezek ve. Kar Janezek naredi, to Janezek zna. Skratka, najvec se naucimo tako, da sami nekaj naredimo. In meni se to ne zdijo neke hude zadeve, da bi bile nevarne ali pa da bi bankrotirala, ce mi otrok porise knjigo ali strga list iz nje. Drugo je, ce to dela nalasc. Samo mislim, da tukaj ne gre za to. Meni je tudi porisala steno, pa pravi, mami kako gre dol? Ja ne gre. Zdaj bo stena umazana. In se je resnicno zasekirala. Pac ni vedela, da iz table PISI-BRISI lahko pobrises iz stene pa ne. Pa kako naj bi to vedela? Ja saj sem ji povedala, samo dokler ni sama probala ni bilo ucinka. Pa je motovilila okoli mizice, pa sem ji veckrat lepo rekla, da bo prevrnila kozarcek in bo padel in se razbil. Pa ni in ni nehala. Pa je padel in se razbil. Pa bi ga lahko resila. Pa nisem. Naj vidi. In je jokala, ker sem ji rekla, da ga ne morem vec zalepit. Zdaj ga nima vec. In je zaleglo za naprej. Se zdaj rece, da je kozarcek padel in se razbil in ga nima vec. Aja in tudi flomastre ima; take ki se sperejo in take ki se ne. Pa je zdaj ze dojela razliko in zna lociti, kdaj ima katere. Ker je porisala majcko in hlace (nenamerno, pac je malo okoli gledala in se umazala) in je videla, da sva oprali in ni slo dol. Sem zafilozofirala, samo tak je moj nacin. Ai je pravi ali ne, bo pokazal cas. So pa otroci razlicni in vsak mora pogruntati kaj svojega. Jaz samo vem, da se iz svojega otrostva spomnim samo NE tega NE onega. In to me je cisto zamorilo. Verjetno zato sedaj delam drugace in ne tezim toliko. Ko mi je z avta cistila sneg, sem ji rekla, da samo z metlico. Pa je morala probati se z lopatko. Pa sem ji rekla, da ima sedaj avto prasko (saj se ne vidi) in da to ni ok, pa je potem naprej z metlico. Samo je pa morala probat, ne? Ni ji dalo miru, ko sem rekla, da ne z lopatko, verjetno je mislila, le kaj se bo zgodilo? Boh ve, kaj se dogaja v njihovih glavicah. Nam tako ustreza. Zaenkrat. Mislim, da je malo stvari, ki so toliko vredne ali nevarne, da bi jih morala cisto omejiti. Samo pogledati je potrebno iz drugega zornega kota.
|
|
|
|