Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

vaney -> Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 12:44:17)

Zadeva je sledeča (ne sprašujem zame, rada bi samo potrditev, da sem jima prav povedala oz. da jima pravi čas povem, kako je prav)...
Mama in oče imata 1 otroka. Za leto 2008 sta ga imela oba prijavljenega med letom in dobivala okrog 30€/mesec višjo plačo (približno). Januarja 2009 pa ga je oče prijavil še kot vzdževanega člana in zdaj je mama dobila odločbo, da mora plačat okrog 300€, on pa 15€. Nič jima ni jasno. Jaz sem jima povedala, da enega in istega otroka ne moreta skozi leto uveljavljat oba, ampak samo eden, v nasprotnem primeru je to goljufanje države in mora eden pač državi vrnit preplačilo. Sem povedala prav? Aja, isto sta naredila za leto 2009, prijavljenega sta imela oba in po moji logiki bosta imela letos isto sr***, da bo moral eden vrnit denar. Za leto 2010 pa sem jima priporočala, da naj ga uveljavlja tisti, ki ima višji dohodek (oče), drugi (mama) pa nima v tem letu otroka kaj uveljavljat. Je tako ali ni? Sem prav razumela?
Ja, še nekaj...ko je šel oče vprašat, kako je s tem, so mu rekli, da lahko oba starša uveljavljata enega in istega otroka, januarja pa naj eden odda še vlogo za vdrževanega družinskega člana in bo dobil preplačilo nazaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Ampak, kako [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], po moje sta ravno zaradi te razlage (če sta jo sploh prav razumela) v tem šmornu, saj vendar ne bo država dvema plačevala za otroka čez leto, ob obračunu pa še enemu od njiju vrnila. Malo mi je čudno vse skupaj in upam, da sem jima prav razložila. Če jima nisem, me, lepo prosim, čimprej popravite. Hvala.

Antilopa -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 12:46:22)

Če uveljavljata oba olajšavo za istega otroka za vseh 12 mesecev, potem olajšavo avtomatsko razdelijo na polovico. Koliko pa ima kateri za vračilo/doplačilo, pa je odvisno od lestvice in višine akontirane dohodnine med letom.

vaney -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 12:52:59)

antilopa, potem dejansko lahko oba uveljavljata otroka celo leto? Uf, sem malo zabluzila, vidim...Samo, a ni čudno, da dobivata npr. 30€ mesečno oba (torej 60€ skupaj), če ima eden pribl. neto plače 550€ (mama), drugi (oče) pa 900€? In potem je oče oddal še vlogo za vzdr. člana in dobil včeraj odločbo, da mora on vrnit 15€, mama pa 300€? A ne bi bilo boljše, če bi ga uveljavljal samo tisti, ki ima višji dohodek? 

Angel_Tian -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 13:00:07)

Kolikor jaz vem (vsaj tako mi je računovodkinja vse to razložila), ne moreš otroka uveljavljati čez leto in ga potem za dohodnino še enkrat dati kot vzdrževanega člana, ker je to ena in ista stvar. Lahko se edino odločiš, da imaš čez leto zato mesečno tistih nekaj eur večjo plačo ali pa te eur dobiš v enkratnem znesku, ko ga uveljavljaš pri dohodnini.
Vsekakor pa naj ga uveljavlja tisti, ki ima večjo plačo!

zmajaz -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 13:18:33)

IZVIRNO SPOROČILO: vaney
A ne bi bilo boljše, če bi ga uveljavljal samo tisti, ki ima višji dohodek? 

Če je razlika v dohodku velika, potem vsekakor ja, če pa imata oba tak dohodek, da noben v resnici ne more v celoti izkoristiti oljašave, potem je dobro, da se razdeli in jo uveljavljata vsak za nekaj mesecev.

Midva imava 2 otroka in se nama za lansko leto veliko bolj splača, da mož uveljavlja OBA - na ta način bova za celih 500 evrov na boljšem, če seštejem obe dohodnini. Če bi uveljavljala vsak enega, pa bi bila za 266 evrov na slabšem, kot če oba uveljavlja mož.

zmajaz -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 13:21:40)

Ja, še nekaj...ko je šel oče vprašat, kako je s tem, so mu rekli, da lahko oba starša uveljavljata enega in istega otroka, januarja pa naj eden odda še vlogo za vdrževanega družinskega člana in bo dobil preplačilo nazaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Lahko se naredi edino tako, da eden (vsekakor tisti, ki ima višji dohodek) uveljavlja otroka med letom, ta drugi pa potme janurja odda vlogo za vzdrževanega družinskega člana, in označi, da bi izkoristil tisti del olajšave, ki je drugi zarad prenizkega dohodka morda ni mogel izkoristiti. Če pa ima ta, ki otroka uveljavlja, dovolj visok dohodek, da lahko izkoristi celo olajšavo, potem pa tudi to ne pride v poštev. Vsekakor pa ne moreta istega otroka celo leto uveljavljati oba.

bskrle -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 13:36:26)

Lahko ga uveljavljata oba, vendar vsak npr. 6 mesecev.

zmajaz -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 13:39:58)

IZVIRNO SPOROČILO: bskrle
Lahko ga uveljavljata oba, vendar vsak npr. 6 mesecev.

Seveda - ne moreta pa ga oba uveljavljati med letom celo leto. V takih primerih, ko se deli, da vsak koristi nekaj mesecev, se to večinoma dela na koncu in ne med letom.

*pepelka* -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 14:56:00)

vloge za vzdrževane družinske člane otroka lahko uveljavljata oba in sicer vsak za nekaj mesecev. ali pa ga uveljavi eden in napiše drugega kot upravičenca do neizkoriščene olajšave. Mislim, da je na obrazcu tudi ta rubrika in ni noben problem glede tega.

Antilopa -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 15:10:00)

antilopa, potem dejansko lahko oba uveljavljata otroka celo leto? Uf, sem malo zabluzila, vidim...Samo, a ni čudno, da dobivata npr. 30€ mesečno oba (torej 60€ skupaj), če ima eden pribl. neto plače 550€ (mama), drugi (oče) pa 900€? In potem je oče oddal še vlogo za vzdr. člana in dobil včeraj odločbo, da mora on vrnit 15€, mama pa 300€? A ne bi bilo boljše, če bi ga uveljavljal samo tisti, ki ima višji dohodek? 

No, saj so ti že punce odgovorile... ne moreta ga uveljavaljati oba za celo leto, lahko vsak za polovico, ali pa eden 3 mesece, drugi pa ostalih 9, odvisno od samega izračuna.

poli* -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 15:12:53)

Ali obstaja kje izračun, da vidiš, koliko bi dobil pri dohodnini za vzdrževanega člana?

Antilopa -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 15:23:44)

IZVIRNO SPOROČILO: poli*

Ali obstaja kje izračun, da vidiš, koliko bi dobil pri dohodnini za vzdrževanega člana?

Upam, da bo odprlo:
https://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Documents/Edit.aspx?id=56f88a75-176e-44bf-87ca-b30ad765fa5e&new=true&action=import

Luni -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 15:29:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Angel_Tian

Kolikor jaz vem (vsaj tako mi je računovodkinja vse to razložila), ne moreš otroka uveljavljati čez leto in ga potem za dohodnino še enkrat dati kot vzdrževanega člana, ker je to ena in ista stvar. Lahko se edino odločiš, da imaš čez leto zato mesečno tistih nekaj eur večjo plačo ali pa te eur dobiš v enkratnem znesku, ko ga uveljavljaš pri dohodnini.
Vsekakor pa naj ga uveljavlja tisti, ki ima večjo plačo!

Seveda ga uveljavljaš pri dohodnini. Poglej: otroke imam čez leto prijavljene jaz, ker imam višjo plačo. Zdaj, ko bom oddajala vzdrževane člane za dohodnino, pa bom vse tri dala še možu, npr. vsakega za en mesec. Slabo računovodkinjo imaš..... To ni goljufanje države, tak je zakon.....

Anonimen -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 15:45:43)

Meni pa zdaj ni nic jasno. Kako Luni to ni goljufija???
Kje je taksen zakon,da v bistvu dvakrat uveljavljas otroka,ti med letom in moz potem??

Luni -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 16:14:24)

Saj jih ne uveljavljaš dvakrat! Saj ti jih avtomatsko k dohodnini pripišejo, prej si jih pa sama v obrazec vpisovala, pa si jih verjetno k tistemu, kateri jih je uveljavljal čez leto. Vendar ni nujno, da je to najboljše, zato lahko podatke za nazaj popraviš. Čakaj, ti povem na primeru, nadaljujem svojega: se pravi, da sem jih imela uveljavljene leta 2009 jaz 12 mesecev vse tri otroke, mož pa nič. Sedaj, ko se pa oddaja za vzdrževane družinske člane, bom pa preračunala, če se splača meni vse tri (obvezno, če imaš več otrok, imata oba starša vedno vse, ker je lestvica progresivna-odstotek olajšave z vsakim naslednjim vzdrževanim članom narašča) otroke za en mesec prijaviti možu. To pomeni, da bodo meni za tisti mesec olajšavo odbili, katero sem že čez leto uveljavlala in jo obračunali možu. Važen je skupen minus (čimmanjši) ali plus (čimvečji) glede na preračun. Lahko jih pa ne uveljavljaš čez leto, pa jih pri dohodnini vsak eno obdobje, ali eden, odvisno, kaj je boljše!
Vpisani so pa itak že pri tistemu, kateri je uveljavljal čez leto. Saj sedaj ne uveljavljaš ponovno, temveč za nazaj popravljaš, kar je po preračunu najboljše zate. Uf, upam, da nisem preveč zakomplicirala, ma imam davčno svetovalko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] v meni osebno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

zmajaz -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 19:32:57)

IZVIRNO SPOROČILO: skamp
Meni pa zdaj ni nic jasno. Kako Luni to ni goljufija???
Kje je taksen zakon,da v bistvu dvakrat uveljavljas otroka,ti med letom in moz potem??

Seveda ni goljufija - in to zato ne, ker davčna na koncu itak vse pogliha in če je bilo slučajno kaj dvakrat upoštevano, ti potem odbije in če je kdo plačal premalo, doplača. Kot pravi Luni - če ona na koncu piše otroke po 1 mesec vsakega k možu, potem tisti mesec pri letnem obračunu dohodnine njej odbijejo in dobi zato manjše vračilo ali pa mora celo kaj doplačati.

Gina -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 19:58:00)

Vaney, osnovna težava je, ker ljudje ne vedo, kaj sploh je davčna olajšava za vzdrževanega družinskega člana. Ko ti izračunajo plačo, morajo od bruto zneska odšteti med drugim tudi davke. Davki so predpisani. Če imaš enega otroka, plača eden od staršev (ki vzdržuje otroka) nekoliko manj dohodnine, kot bi jo sicer (če ne bi imel nobenega otroka), mu ni treba celotne dohodnine plačat. Če imaš dva otroka, plačaš več kot še enkrat toliko manj dohodnine, kot če bi imel smao enega otroka in tako dalje za vsakega otroka še toliko manj dohodnine plačaš. Lahko se odločiš, da vsak mesec dobiš plačo kot je treba, ti toliko manj dohodnine trgajo, se pravi dobiš večjo plačo, tak kot ti v resnici pripada, lahko se pa odločiš, da dohodnino plačuješ kot da ne bi imel nobenega vzdrževanega otroka in nobene olajšave, pa ti vrnejo na koncu leta tisti del dohodnine, ki ti ga ni treba plačat zaradi tega, ker nekoga vzdržuješ. Ker pa davčna uprava ne ve, kaj bi ti rad, ali sproti uveljavljal ali na koncu, pa te to vprašajo, imaš možnost jim sporočit. V vsakem primeru vedno preverijo oba starša in glede na to preračunajo, koliko morata nazaj dobit, oz. vrnit. Kako pa vedo kaj računat? Računajo toliko vzdrževanih članov, kolikor jih v službi uveljavljaš, oz. toliko, kot jim sporočiš naknadno do 31.januarja za preteklo leto. Kadar ugotovijo, da sta uveljavljala oba zakonca ali starša, to pa vedno ugotovijo, saj preverijo vedno avtomatično oba, vedno razdelijo znesek vsakemu do polovice. A zdaj razumeš?

Mi je pa hecno, kako sta ta dva dobila odločbo januarja, saj to prihaja spomladi, poleti oz. pritožbe in zamude najkasneje konec jeseni.  

vaney -> RE: Lahko oba starša uveljavljata 1 otroka? (6.1.2010 20:49:24)

Gina, hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kar se pa tiče tega, da sta odločbo dobila šele zdaj...letos (no, lani) je vse čudno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Jaz sem pritožbo (ker so mi pozabili sina upoštevat) poslala že marca, pa sem odločbo dobila natančno 31.12.2009[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Ker sem tudi sama pričakovala (in prebrala na dursovi  strani), da bom odločbo dobila že jeseni, sem jih novembra 2x in konec decembra 1x klicala, kaj se dogaja z mojo dohodnino, pa so mi 1. in 2. lepo pojasnili, da so moji podatki v obdelavi, 3. pa, da ne vedo točno, kdaj bo in naj ne bom nestrpna, ker se je letos vse malo zavleklo...tako, da sta tudi onadva (par, o katerem sem pisala) mislila že, da je vse skupaj propadlo ali kaj podobnega, pa sta dobila ta teden.

Stran: [1]